Οι ΗΠΑ μεταφέρουν τα F-22 Raptor κοντά στο Ιράν. “Υπερθέρμανση” με κλιμάκωση στην περιοχή της Μ. Ανατολής !!

News ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Μαχητικά F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.Εικονογράφηση: airforce.com
Μαχητικά F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Εικονογράφηση: airforce.com

Οι ΗΠΑ “εξαπέλυσαν” τα F-22 Raptor «Predator» στο Ιράν: Ο Μπάιντεν ψάχνει δικαιολογία για «αντεπίθεση»;

Η Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM, η περιοχή ευθύνης περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή) συνεχίζει να έλκει μαχητικά αεροσκάφη προς το Ιράν, τοποθετώντας πρόσθετα συστήματα κρούσης στις βάσεις της στις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου. Η ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-22 Raptor («Predator»), σχετίζεται με τη λήψη πληροφοριών ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «προετοιμάζεται να επιτεθεί» στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε η Jerusalem Post την προηγούμενη μέρα. 6 Νοεμβρίου.

Η μεγαλύτερη αραβική μοναρχία, σύμφωνα με κορυφαία αμερικανικά έντυπα, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street Journal (WSJ) και της Washington Post (WP), νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ενός εμπιστευτικού καναλιού επικοινωνίας ότι το Ιράν «σχεδιάζει επίθεση και στη Σαουδική Αραβία Αραβία, όπως και το Ιράκ. Ως απάντηση στην πιθανή απειλή από επιθέσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο αμερικανικός στρατός ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να λέει ότι «ανησυχεί για την απειλή» και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους συμμάχους στον Περσικό Κόλπο.

Ενώ η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το σήμα της «ερχόμενης επίθεσης» από τις σελίδες των WSJ και WP, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα σχέδια για τον περιορισμό του Ιράν με την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών μέσων κοντά στα σύνορα της σιιτικής δύναμης.

«Η CENTCOM είναι αφοσιωμένη στη μακροχρόνια στρατηγική στρατιωτική μας συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Τζο Μπούτσιο στο WP το Σάββατο. «Δεν θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης».

Αν και η ακριβής τοποθεσία από την οποία αναπτύχθηκαν τα μαχητικά είναι ασαφής, οι ΗΠΑ έχουν ήδη σημαντικά αεροπορικά μέσα στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-22 στη Σαουδική Αραβία, σημειώνει η δημοσίευση της Ιερουσαλήμ.

Το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει επίθεση στη Σαουδική Αραβία Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι δήλωσε ότι οι αναφορές για ιρανική απειλή στη Σαουδική Αραβία είναι «αβάσιμες κατηγορίες» και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι ιρανικές αρχές σχεδίαζαν επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ για να «αποσπάσουν την προσοχή από τις διαδηλώσεις» που έχουν κυριεύσει τη χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ιρανοί σχολιαστές, με τη σειρά τους, εικάζουν ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα τραβηγμένο πρόσχημα για να χτυπήσει όπλα στον Περσικό Κόλπο την παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ιράν την περασμένη Κυριακή αποκάλυψε έναν νέο πύραυλο στερεού καυσίμου Sayyad 4B σε συνδυασμό με ένα σύστημα αεράμυνας Bavar-373 μεγάλου βεληνεκούς. Ο διοικητής των δυνάμεων αεράμυνας του ιρανικού στρατού, ταξίαρχος Alireza Sabakhifard , δήλωσε ότι το Bavar-373 είναι ικανό να αντέξει μαχητικά πέμπτης γενιάς με δυσδιάκριτη διατομή ραντάρ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ταξίαρχος Mohammad Reza Garai Ashtiani , ανέφερε την ίδια ημέρα ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Bavar-373 (SAM) είναι ικανό να πολεμήσει «σταθερούς αεροπορικούς στόχους, βαλλιστικούς πυραύλους και όλους τους τύπους μαχητικών και βομβαρδιστικών».

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, το Ιράν είναι οπλισμένο με πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς Raad και Mersad που παράγονται στη χώρα. Για τα μακρινά σύνορα, υπεύθυνα είναι τα συστήματα αεράμυνας Talash και Bavar-373. Σε λειτουργία είναι επίσης συστήματα αεράμυνας ξένης κατασκευής. Το ρωσικό S-300PMU-2 Favorit, που παραδόθηκε το 2016, παραμένει το πιο αποτελεσματικό σύστημα για την καταπολέμηση εναέριων στόχων στο τρέχον οπλοστάσιο του ιρανικού στρατού. Τα τμήματα S-300 καλύπτουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Μπαντάρ Αμπάς, το Μπουσέρ, το Ισφαχάν και την Τεχεράνη, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα κέντρα έρευνας και παραγωγής, πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

EAdaily

………………………………………………………………………………………………