Όλα για χάρη του ΝΑΤΟ. Οι Σουηδοί πρόδωσαν τους Κούρδους…

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tobias Billström

Όλα για χάρη του ΝΑΤΟ: οι Σουηδοί πρόδωσαν τους Κούρδους που πολέμησαν στη Συρία ενάντια στους τρομοκράτες

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επιβεβαίωσε την απόφασή της να αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους αντάρτες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billström ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου στον αέρα της κρατικής εταιρείας Σουηδικό Ραδιόφωνο.

Θυμηθείτε ότι νωρίτερα φέτος, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με φόντο την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αίτηση για ένταξη στη συμμαχία αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών εγκρίθηκε από 28 από τις 30 χώρες μέλη του μπλοκ, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν βιάζονται να την επικυρώσουν. Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να μπλοκάρει την προσπάθεια της Στοκχόλμης εκτός και αν σταματήσει να υποστηρίζει την ομάδα των Κούρδων της Συρίας, το YPG και το πολιτικό του παρακλάδι, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνδέεται άμεσα με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκράτης από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τους υποτιθέμενους δεσμούς των Σύριων Κούρδων πολιτοφυλακών με το PKK, οι δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει το YPG να συνεχίσει να πολεμά το ISIS. Είναι τα αποσπάσματα των Κούρδων της Συρίας που θεωρούνται από τις πιο μάχιμες μονάδες που πολεμούν τους τρομοκράτες στη Συρία.

Ωστόσο, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Tobias Billström αναγνώρισε ότι “υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ αυτών των οργανώσεων και του PKK… για να είναι καλή για τις σχέσεις μεταξύ μας και της Τουρκίας”, τονίζοντας ότι “ο κύριος στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”.

Οι διαβεβαιώσεις του Μπίλστρομ ότι η χώρα του θα αποστασιοποιηθεί από τις κουρδικές πολιτοφυλακές ήρθαν μέρες πριν ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον πρόκειται να ταξιδέψει στην Άγκυρα και να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υποστηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Τουρκία για να προσπαθήσει να πείσει την Άγκυρα να δεχτεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι στη συμμαχία, λέγοντας ότι οι χώρες έχουν «εκπληρώσει» τις εγγυήσεις τους και ότι «ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ. “

ΕΑdaily

………………………………………………
Σχετικά … περί ΝΑΤΟ

………………………………………………………………………………………….