Οταν ο Σόλτς “κάνει τον Κινέζο” κάτι “τρέχει”:

ΕΥΡΩΠΗ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑ

Το 2012 οι μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας συνέστησαν την RA, Συμμαχία για τις Πρώτες Ύλες (Rohstoffallianz GmbH) με σκοπό να διασφαλίσουν την προμήθεια πρώτων υλών για την παραγωγή τους και να απεξαρτηθούν από την Κίνα (της οποίας την παρουσία στην Ελλάδα δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι).

Όπως αναφερόταν στο καταστατικό της Συμμαχίας (η εταιρεία εκκαθαρίστηκε το 2016) στόχος ήταν, «να ανοίξει νέους δρόμους για την παροχή πρώτων υλών στη γερμανική βιομηχανία».

Ανάμεσα στους πρώτους πυλώνες της συμμαχίας συναντούσε κανείς μεγαθήρια της γερμανικής οικονομίας όπως η Volkswagen, η ThyssenKrupp, η Βosch, η BMW, η BASF και η Bayer. H IG Farben ζει και βασιλεύει….

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt ο πρόεδρος της συμμαχίας Ντιρκ Πάσκερτ (Dierk Paskert) εξήγησε ότι οι «πόλεμοι των πρώτων υλών του μέλλοντος θα αφορούν πολύ περισσότερο τις σπάνιες γαίες που απαιτεί η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και λιγότερο το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που καθόριζε τις μάχες του 20ού αιώνα». Διαβάστε ολόκληρο το εξαιρετικό άρθρο ΕΔΩ.

Σίγουρα οι αναγνώστες μας μπορούν να καταλάβουν τώρα γιατί ο Όλαφ Σολτς, συνοδευόμενος από έναν «στρατό» γερμανών επιχειρηματιών, του μεγέθους της Volkswagen, της BMW, της BASF, της Merck της Deutsche Bank και της Bayer, έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε τον Σι Τζινπίνγκ μετά την τουλάχιστον αυστηρώς θεαματική άν όχι προκλητική, σίγουρα  συμβολική ανανέωση της θητείας του στην κεφαλή του ΚΚ Κίνας, χωρίς άλλους, είτε περιβαλλοντικής προστασίας, είτε για τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτούς “τους έγραψε” κανονικά …. 

Βέβαια, το “δωράκι” του Σολτς για τον Σι Τζινπίνγκ και την Κίνα είχε φθάσει νωρίτερα, αν και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ήταν αντικείμενο επικρίσεων, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και εκ μέρους των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξαιτίας του Σόλτς, σε τελική ανάλυση με δική του απόφαση έγινε η  παραχώρηση στην κινεζική Cosco μεριδίου σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, πόλης στην οποία έχει χρηματίσει δήμαρχος.

Διαβάστε επίσης:

Το λιμάνι του Αμβούργου, η COSCO και η παρθενογένηση

Kuka: Η εταιρεία που όρισε την «κόκκινη γραμμή» στις οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Κίνας