Αυτό που συμβαίνει στον Τζούλιαν θα συμβεί σε όλους μας. Γιατί έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε και αυτό το δικαίωμα απειλείται. Είναι το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και του να λες την αλήθεια. Απο την ομιλία της συζύγου του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλα στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την πρόταση ευρωβουλευτών να δοθεί στον δημοσιογράφο Ασάνζ, το βραβείο Ζαχάροφ.
Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ, ο άνθρωπος με τις εξαιρετικές βραβεύσεις, δεν δολοφόνησε κανέναν, δεν θεωρείται επικίνδυνος, αλλά παραμένει από το 2010 κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, περιμένοντας χωρίς κανένα σοβαρό κατηγορητήριο, χωρίς δικαίωμα της παρουσίας του στα δικαστήρια, την αγγλική δικαιοσύνη να αποφανθεί αν θα τον εκδώσει στις Η.Π.Α. για να δικαστεί .
Μετά τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν εισακούει τις εκκλήσεις για διακοπή της δίκης.
Η απόφαση για την έκδοση ή μη μπορεί να πάρει και χρόνια να ανακοινωθεί, κάτι που συμφέρει τις ΗΠΑ και, σύμφωνα με κύκλους της Διεθνούς Αμνηστίας, “η στρατηγική είναι να μείνει φυλακισμένος ο Ασάνζ όσο περισσότερο γίνεται – είναι κάτι σαν αργός θάνατος”.
Το έγκλημα του Ασάνζ
είναι ότι βοήθησε να αποκαλυφθούν διάφορα εγκλήματα πολέμου, όπως πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ λόγω της επεμβάσεως των ΗΠΑ, τη διαφθορά στο κόμμα των Δημοκρατικών που εξοβέλισε ύπουλα την πιο αριστερή πτέρυγά του, σημαντικά σκάνδαλα και, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα της παρακολούθησης των πολιτών από τις υπηρεσίες των κυβερνήσεων. Με την διαφορά ότι ο Ασάνζ είναι ο άνθρωπος που ουκ έχει πού την κεφαλήν κλείνη, καθώς ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατάφερε να διασωθεί: Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε τη ρωσική υπηκοότητα στο Σνόουντεν.
Η βαθύτερη αλήθεια είναι ότι όποιος κάνει μια αμερόληπτη κριτική στον κόσμο μας, αναζητώντας μια άβολη αλήθεια, δεν έχει θέση πουθενά στον πλανήτη μας, ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή, παρά μόνο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και ενδεχομένως στον θάνατο, αλλά ταυτόχρονα και σε μία θυσιαστική κατάφαση στη ζωή· μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ασάνζ έκανε παιδιά κατά τη διάρκεια της ομηρείας του και παντρεύτηκε μέσα στη φυλακή, δείχνοντας μία δυνατότητα να λένε ναι στη ζωή, κατ’ εξοχήν οι ήρωες την ίδια στιγμή που έχουν ετοιμότητα θανάτου.
Αυτό που αποκάλυψε ο Ασάνζ είναι ότι όποιος κάνει την πραγματική κριτική, τη ριζοσπαστική, για εκφοβισμό, παραδειγματισμό, πολύ απλά σαπίζει στη φυλακή με κίνδυνο θανάτου. Και ότι ως προς αυτό οι λεγόμενες φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν διαφέρουν ριζικά από τους αυταρχισμούς. Ή μάλλον διαφέρουν σε κάτι. Στην υποκριτική Δύση ο φυλακισμένος υφίσταται πρώτα μια δολοφονία χαρακτήρα από τα ΜΜΕ από το πόσο βρωμάει η γάτα του μέχρι την εγκληματική εργαλειοποίηση έμφυλων ζητημάτων και της σημασίας της συναίνεσης στο σεξ , προκειμένου να εξοντωθούν ηθικά άνθρωποι επικίνδυνοι για το καθεστώς. Και εδώ η υποκρισία της εξουσίας είναι κατά μία έννοια χειρότερη και από παλαιότερες εποχές όπου ο επικίνδυνος στιγματιζόταν ως μάγισσα ή ως αιρετικός. Τώρα στιγματίζεται ως παρενοχλητής που δεν σεβάστηκε τη συναίνεση, μια ύπουλη εργαλειοποίηση από την εξουσία η οποία μάλιστα υπονομεύει ένοχα τα κινήματα που καταγγέλλουν με γενναιότητα τους πραγματικούς βιασμούς, παρενοχλήσεις και ελλείψεις συναίνεσης. Είναι πάντως οπωσδήποτε συμβολικό το ότι ο μεγαλύτερος ανατροπέας του συστήματος συνελήφθη με μια (ψευδή από ό,τι φάνηκε) κατηγορία που αποτελεί την κορωνίδα του πολιτισμού μας:
Το έγκλημα του Ασάντζ
-εάν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο- είναι ότι μέσω του ιστότοπου Wikileaks που δημιούργησε ο ίδιος, έχει καταφέρει από το 2006 να συνταράξει συθέμελα κυβερνήσεις και επιχειρήσεις μιας και άρχισε να δημοσιοποιεί απόρρητα έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό που αποκαλύπτουν εγκλήματα ηγετών, κυβερνήσεων και υψηλά ιστάμενων που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ενας πατέρας παλεύει για τον γιο του –
O πατέρας του Ασάνζ, ο Τζον Σίπτον, σαν νέος Λαέρτης, δημιούργησε το νέο ντοκιμαντέρ το οποίο προβάλλεται σε διάφορες σκηνές και αίθουσες ανά τον κόσμο με τίτλο “Ιθάκη”. Πολύ τέλεια η επιλογή τίτλου μιας και ο αγώνας αυτού του ανθρώπου αλλά και όσων τον περιβάλλουν, είναι ακριβώς αυτός: να δεί την Ιθάκη, τους <μνηστήρες> τους έχει πληγώσει…καθώς τον τελευταίο επκίνδυνο στην Ιθάκη, πατέρα ενός μνηστήρα, τον Εύπειθο, σκότωσε ο Λαέρτης, και έτσι πήρε ο Οδυσσέας πίσω τον κόσμο του τελικά.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τί σημαίνουν.
Επεξεργασία κειμένου απο https://thepressproject.gr/i-dysi-tis-aftokritikis-einai-o-tzoulian-asanz-ochi-oi-taftotikoi-stavroforoi/