Στο «σκαμνί» 11 υπουργούς υγείας στέλνει η Διεθνής Αμνηστία για τη διάλυση του ΕΣΥ.

News ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ

Η Διεθνής Αμνηστία προσφεύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις των Μνημονίων για τις αποφάσεις και τις πράξεις τους στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα δημοκρατία, η καταγγελία είναι συγκεκριμένη: Οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παραβίασαν διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία. Κοινώς, με την πίεση των Ευρωπαίων, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές τους, οι ελληνικές κυβερνήσεις διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας εις βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Η οργάνωση σημειώνει ότι η συλλογική προσφυγή που κατατέθηκε περιγράφει λεπτομερώς τις καταστροφικές επιπτώσεις στην Υγεία από τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγαν οι ελληνικές Αρχές μετά την οικονομική κρίση του 2009-2010, καθώς και το πώς η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τον πληθυσμό από αυτά. «Η σημερινή ενέργεια στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις: Δεν έχουν ασυλία ως προς τον έλεγχο και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις βλαβερές συνέπειες των αποφάσεών τους στους ανθρώπους και στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους» ανέφερε η Sanhita Ambast, ερευνήτρια και σύμβουλος για τα Οικονομικά, τα Κοινωνικά και τα Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Από το 2010 ως σήμερα, στα ηνία του υπουργείου Υγείας έχουν βρεθεί 11 πολιτικά πρόσωπα: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Κίττας (υπηρεσιακή κυβέρνηση), Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θανάσης Δημόπουλος (υπηρεσιακή κυβέρνηση), ΞανθόςΠολάκης, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης.

Καταλήγοντας η εφημερίδα σημειώνει ότι, ενώ η δημόσια Υγεία «μάτωνε» στα χέρια των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι δουλειές δισεκατομμυρίων έδιναν και έπαιρναν. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στα χρόνια αυτά έλαβε χώρα ένα εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων της Μεταπολίτευσης, το σκάνδαλο Novartis, την ίδια ώρα που το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ «τάιζε» μέσα ενημέρωσης και εξαγόραζε συνειδήσεις ώστε να φιλοτεχνείται το προφίλ υπουργών Υγείας και να γίνεται το μαύρο άσπρο.

…………………………………………………………………………………….