Η Αρκτική αρχίζει να θερμαίνεται επικίνδυνα !! Κουβέντες για το νησί Wrangel και την Αλάσκα…

News ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Εικονογράφηση livejournal.com , … δημοσίευση: ΕΑdaily

Η Αρκτική αρχίζει να θερμαίνεται επικίνδυνα !! Προ μηνών είχαμε κοινοποιήσει ένα δημοσίευμα με τίτλο: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την Αλάσκα ;;; Την είχε πουλήσει η Ρωσσία πριν 92 χρόνια !!!

Αργότερα, σε ένα άλλο δημοσίευμα, σε άρθρο της η Νταϊάν Φράνσις, Αμερικανο-Καναδή δημοσιογράφος και ανώτερος συνεργάτης στο Ευρασιατικό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου,

[ Εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη της Αρκτικής τα τελευταία χρόνια. Ενώ η Αμερική δεν έδωσε σημασία σε αυτή την περιοχή, αν και ο Αρκτικός Ωκεανός είναι ίσος σε έκταση με το ήμισυ της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συγγραφέας παραπονέθηκε ότι μια τέτοια αδράνεια από την πλευρά της Ουάσιγκτον επέτρεψε στη Μόσχα να ενισχυθεί σοβαρά στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Τα πράγματα έφτασαν στο σημείο που ο τελευταίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Αλάσκας ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ… ]

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι,

[ …οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σχετικά πρόσφατα μπήκαν σε έναν αγώνα με τη Ρωσία για την Αρκτική. Οι κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου ανταγωνίζονται για το δικαίωμα ανάπτυξης των τεράστιων φυσικών πόρων που κρύβονται στα σπλάχνα αυτής της σκληρής περιοχής, καθώς και για την ικανότητα ελέγχου των πολλά υποσχόμενων θαλάσσιων εμπορικών οδών.

Ειδικότερα, η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει ένα μεγάλο στοίχημα στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, η οποία εκτείνεται κατά μήκος των βόρειων συνόρων της και καθιστά δυνατή την παροχή ναυτιλιακών συνδέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η διαδρομή θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα κανάλια του Σουέζ και του Παναμά.]

…….

Και ξαφνικά τώρα, όπως δημοσιεύει η EADaily, ο Αμερικανός αρθρογράφος Thomas Emmanuel Dans έκανε μια έκκληση στην Ουάσιγκτον στο άρθρο του για τη Wall Street Journal . Οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν το νησί Wrangel από τη Ρωσία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή αυτή ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία την «κρατά παράνομα» από το 1924.

«Αυτό το νησί, οκτώ ζώνες ώρας ανατολικά της Μόσχας και φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα της Γης, ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες. – λέει το άρθρο.

Ο συγγραφέας σημειώνει ότι σε αυτό το κομμάτι γης βρίσκεται μια ρωσική στρατιωτική βάση, η οποία μπορεί να αποτελέσει απειλή για την «αμερικανική κυριαρχία».

Από αυτή την άποψη, ο Dans, παρεμπιπτόντως, υπενθύμισε ότι όχι πολύ καιρό πριν, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (Αεροπορία) ανακάλυψε ρωσικά βομβαρδιστικά κοντά στο νησί, τα οποία φέρεται να απειλούσαν τα σύνορα της Αλάσκας.

Για να αυξήσει το αποτέλεσμα, ο δημοσιογράφος υπέστη κυριολεκτικά τη φράση ότι η εμφάνιση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή «συνέβη ως μέρος της προβολής δυνάμεων, όπου το νησί Wrangel παίζει στρατηγικό ρόλο».

Θυμηθείτε ότι το νησί Wrangel πήρε το όνομά του προς τιμήν του Ρώσου θαλασσοπόρου και πολιτικού του 19ου αιώνα Ferdinand Wrangel , σημειώνει η ΕΑdaily

Αυτή η γη δεν ανήκε ποτέ στις ΗΠΑ. Το 1924, η σοβιετική κανονιοφόρος “Red October” στάλθηκε στη νησιωτική επικράτεια, το πλήρωμα της οποίας ύψωσε τη σημαία της ΕΣΣΔ εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός παρατηρητής δεν δίνει συγκεκριμένη συνταγή για το πώς ακριβώς θα πρέπει να «επιστρέφουν» το νησί οι Πολιτείες. Και δεν συμβουλεύει τι να κάνει εάν η Ρωσία δεν θέλει να το παραχωρήσει.

………….

Σύμφωνα πάλι με την EADaily, το δημοσίευμα της Wall Street Journal που καλούσε τις αρχές των ΗΠΑ να αφαιρέσουν τα νησιά Βράνγκελ από τη Ρωσία προκάλεσε την αντίδραση των Ρώσων πολιτικών.

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Fedot Tumusov μοιράστηκε την άποψή του για αυτό το θέμα με την Gazeta.Ru . Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα λάβουν «ούτε ίντσα» ρωσικής γης.

«Το νησί Wrangel είναι ρωσική γη. Και δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε μια ίντσα της πατρίδας μας. Εξάλλου, σύμφωνα με τις τελευταίες τροπολογίες, γράφει συγκεκριμένα στο Σύνταγμά μας ότι δεν πρέπει να παραχωρούμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης. Θα είναι κρατικό έγκλημα. Αυτό αποκλείεται» είπε ο Τουμούσοφ.

Σημείωσε ότι παραμένει ασαφές «από ποιο hangover οι Αμερικανοί καταλήγουν σε τέτοιες σκέψεις», αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ήταν πολύ δίκαιο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεφαν οικειοθελώς την Αλάσκα στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να χαρίσουμε ούτε μια ίντσα γης σε κανέναν. Αλλά η Αλάσκα είναι δική μας, ας την επιστρέψουν. Ξέρω σίγουρα ότι η Αλάσκα είναι ρωσική γη. Αυτοί, κατά τη γνώμη μου, δεν πλήρωσαν καν τον Ρώσο Τσάρο και παραβίασαν τη σύμβαση πώλησης. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιστραφεί η Αλάσκα, θα ήταν πιο δίκαιο. – κατέληξε ο αναπληρωτής.

………….

Ας δούμε σχετικά … Πώς η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα στους Αμερικάνους … και δείτε στον χάρτη που βρίσκεται το νησί Wrangel

…………………………………………………………………………………………….