ΥπΟικ: Δεν αυξάνονται τα επιτόκια για οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο, παρά τις αυξήσεις της ΕΚΤ

News ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από επιβαρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αυτομάτως θα επωμίζονταν εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, απαλλάσσει του υπουργείο Οικονομικών 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που χρωστούν πάνω από 110 δισ. ευρώ συνολικά στην εφορία.

Για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν θα δουν αύξηση επιτοκίου για τα χρέη τους αυτά. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μόνο αν ξεπεράσουν οι αυξήσεις της ΕΚΤ το 4%, μπορεί να δουν κάποια επιβάρυνση.

Από το 2014 το επιτόκιο εκπρόθεσμης πληρωμής για ρυθμίσεις χρεών και υπόλοιπα οφειλών  σε εφορία και ταμεία ανέρχετο σε 8,76%. Υπήρχε όμως ο όρος ότι σε περίπτωση που αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια προς τα πάνω ή προς τα κάτω, θα άλλαζε και το επιτόκιο στα χρέη για το δημόσιο. Όχι αυτόματα όμως σε κάθε αυξομείωση, αλλά εφόσον η μεταβολή υπερβεί τη 1 μονάδα, σημειώνει ο συντάκτης του newmoney.

Με τα ως τώρα δεδομένα, το όριο της 1 μονάδας αποσόβησε οποιαδήποτε μεταβολή. Μέσα σε μισό χρόνο όμως το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε σχεδόν 2 μονάδες. Το 2014 ήταν 0,15 και σήμερα 2%. Άρα ήδη από το γ΄ τρίμηνο (με αυξήσεις 0,50 + 0,75%) έπρεπε να ενεργοποιηθεί η αύξηση για όλους τους οφειλέτες. Στο ΚΕΑΟ μάλιστα, για τα 43 δισ. των χρεών στα Ταμεία, οι τόκοι και οι προσαυξήσεις αυξήθηκαν ήδη 2 δισ. ευρώ εν σχέσει με τον Ιούνιο, επειδή υπολογίστηκε αύξηση 2 μονάδων στο ετήσιο επιτόκιο (από 8,76% σε 10,76%).

Το χρέος αυτό όμως λογικά θα πρέπει να «ξεφουσκώσει» εφόσον η απόφαση επεκταθεί τελικά και στα 43 δισ. των χρεών προς τα Ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, αν αυξανόταν το επιτόκιο και για τα τα 112 δισ. των χρεών στην εφορία, οι οφειλές θα αυξάνονταν αυτομάτως κατά 5 δισεκατομμύρια επιπλέον!

Η απόφαση προβλέπει τα εξής:

–  δεν αυξάνεται το επιτόκιο για χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο (ή και δημοσίου προς ιδιώτες για αχρεωστήτως εισπραχθέντα ) αν το επιτόκιο ΕΚΤ δεν αυξηθεί σωρευτικά πάνω από 2%. Καλύπτεται έτσι συνολικά ολόκληρη η συντελεσθείσα αύξηση, μέχρι και τον Οκτώβριο.

–  εκτάκτως για 1 χρόνο, δεν θα αυξηθεί το επιτόκιο στα χρέη, ακόμα και αν η ΕΚΤ αυξήσει το επιτόκιο έως 4%! Ο λόγος είναι ότι από Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες αναμένεται και νέα αύξηση, έως και το 3%. Το όριο του 4% ακυρώνει έτσι και μελλοντικές αυξήσεις, ενώ δίνει και ένα «σήμα» ότι η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ράλι επιτοκίων της ΕΚΤ είναι προσωρινό, θα σταματήσει σύντομα, θα κινείται πάντα κάτω από 4% και μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 θα έχει πέσει κάτω και από 2%, που είναι το νέο γενικό όριο μεταβολής των επιτοκίων της ΕΚΤ, εν συγκρίσει με ό,τι ίσχυε το 2014.

Η απόφαση θα έχει και αναδρομική ισχύ, από 13.9.2022, ξεκάθαρα για να ακυρώσει τυχόν συντελεσθείσες προσαυξήσεις. Το ειδικό αυξημένο περιθώριο θα λήξει στις 2 Νοεμβρίου 2023. Και μετά θα ισχύσει το γενικό όριο του 2%, αντί 1% που ως τώρα προβλεπόταν.

………………………………………………………………………………………….