Κατάρ: Η «υποκριτική» Ευρώπη μπορεί να μείνει χωρίς φυσικό αέριο

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: gcaptain.com.

Το Κατάρ μπορεί να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν οι χώρες της ΕΕ επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στα ρωσικά καύσιμα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Saad Al-Kaabi. Αναφέρεται από το Spiegel την 1η Νοεμβρίου.

«Η παρέμβαση στις αγορές θα παραβίαζε τους κανόνες του ανταγωνισμού και θα έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου. Η ελεύθερη αγορά είναι πάντα η καλύτερη λύση»  , είπε, προσθέτοντας ότι οι ανταγωνιστές εισαγωγείς θα μπορούσαν να προσελκύσουν αποστολές που προορίζονται για ευρωπαϊκές χώρες προσφέροντας μόλις ένα σεντ παραπάνω.

Σημειώνεται ότι παρόλο που το Κατάρ συμφώνησε να απόσχει από την ανακατεύθυνση των προμηθειών υγροποιημένου αερίου από την Ευρώπη, αυτό δεν απαγορεύεται από τη σύμβαση. «Η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ θέλουν να αντικαταστήσουν τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό με προμήθειες από το Κατάρ. Αλλά ο υπουργός του εμιράτου λέει ανοιχτά ότι το αέριό του θα μπορούσε να καταλήξει κάπου αλλού», σημειώνει το Spiegel.

Σύμφωνα με τον υπουργό του Κατάρ, «το πρόβλημα έγκειται στο τίμημα που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν χώρες ή εταιρείες». Επιπλέον, ο Αλ Κάαμπι επεσήμανε ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών χωρών να επιβάλουν ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου «είναι υποκριτικά». Έτσι, όπως συνοψίζει το Spiegel, οι ελπίδες να αντικατασταθούν οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες με τη Μέση Ανατολή, ιδίως το Κατάρ, «κατέρρευσαν, αφού κανένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δεν υποστηρίζει αυτή την ιδέα. Νωρίτερα, με την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η πλευρά του Κατάρ δήλωσε ανοιχτά ότι φαινόταν αδύνατη η πλήρης αντικατάσταση της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Το Κατάρ, ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην αγορά LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), δεσμεύεται από συμβόλαια με ασιατικές χώρες, οι οποίες θεωρούνται οι μεγαλύτεροι καταναλωτές υδρογονανθράκων στον κόσμο, επομένως η Ντόχα δεν βιάζεται να αναπροσανατολίσει τις προμήθειες της στην Ευρώπη .

Levon Safaryan

EAdaily

………………………………………………………………..

Σχετικά για … το Κατάρ

Που είναι οι κυρώσεις για το Κατάρ; Το Μουντιάλ δεν θα έπρεπε να διοργανώνεται εκεί διπρόσωποι,υποκριτές και άτιμοι, σάπια φάρα…

……………………………………………………………………………………………..