Αφγανιστάν. Φουλ καλλιέργεια παπαρούνας !! Η χαρά των καρτέλ ναρκωτικών !!

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: basnews.kz

ΑΛΦΕΙΟΣ : Η πλάκα είναι ότι φέτος τον Απρίλιο οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας σε όλο το Αφγανιστάν. Μάλλον έριξαν στάχτη στα μάτια της δύσης !! Ή μπορεί και να το είπαν για να αυξήσουν τις τιμές πώλησης !! 😆 😆 

Πέρα από την πλάκα όμως, η παπαρούνα έχει και τα καλά της !!! Ορίστε !! Φάε κόσμε Γλυκά σπόρου παπαρούνας

…………………………….

Υπό τους Ταλιμπάν, η καλλιέργεια παπαρούνας οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο

Μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το κίνημα των Ταλιμπάν, η καλλιέργεια οπίου στη χώρα αυξήθηκε κατά 32% σε σύγκριση με πέρυσι και ανήλθε σε 233.000 εκτάρια. Αυτό ανέφερε σήμερα, 2 Νοεμβρίου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ferghana με αναφορά στην έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι κύριες περιοχές των καλλιεργειών συγκεντρώνονται στις νοτιοδυτικές περιοχές του Αφγανιστάν. Αντιπροσωπεύουν το 73% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας παπαρούνας οπίου. Υπήρξε επίσης η μεγαλύτερη αύξηση στην απόδοση. Στην επαρχία Χελμάντ, το ένα πέμπτο της καλλιεργήσιμης γης είναι αφιερωμένο στην παπαρούνα οπίου.

«Οι τιμές του οπίου εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση (από τους ριζοσπάστες Ταλιμπάν) για απαγόρευση της καλλιέργειας (παπαρούνας οπίου) τον Απρίλιο (φέτος). Το εισόδημα των αγροτών από τις πωλήσεις οπίου υπερτριπλασιάστηκε από 425 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Το νέο ποσοστό ισοδυναμεί με το 29% των συνολικών εσόδων του αγροτικού τομέα το 2021. Το 2021, η τιμή πώλησης των οπιούχων ήταν μόνο περίπου το 9% των συνολικών γεωργικών εσόδων». λέει η έκθεση.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αύξηση των εσόδων από την πώληση οπίου παπαρούνας δεν επηρέασε απαραίτητα την αγοραστική δύναμη, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα την ίδια περίοδο και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 35%.

«Υποθέσεις κατασχέσεων που συλλέχθηκαν από την Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ναρκωτικών του UNODC υποδηλώνουν ότι η διακίνηση οπιούχων από το Αφγανιστάν συνεχίστηκε αδιάκοπα από τον Αύγουστο του 2021. Τα αφγανικά οπιούχα παρέχουν περίπου το 80% της παγκόσμιας (παράνομης) αγοράς οπιούχων». — συνεχίζει η έκθεση.

Στο παρελθόν, οι ειδικοί έχουν εκφράσει επανειλημμένα φόβους ότι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς για πολλούς Αφγανούς σε αγροτικές περιοχές, η καλλιέργεια οπίου και η πώληση οπίου ήταν σχεδόν το μόνο εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με μια καταστροφική οικονομική κατάσταση και τα αυξανόμενα προβλήματα τροφίμων, η εξάρτηση των Αφγανών από την επιχείρηση ναρκωτικών θα αυξηθεί.

ΕΑdaily

…………………………………………………………………………………………………