Ο σερβικός στρατός τέθηκε σε συναγερμό

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: VKontakte 

Ο σερβικός στρατός έχει τεθεί σε ετοιμότητα και σε υψηλή ετοιμότητα για να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε πιθανό έργο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εντολή δόθηκε από τον αρχηγό του κράτους Αλεξάνταρ Βούτσιτς ως αρχιστράτηγος του στρατού.

«Φυσικά, κανείς δεν θέλει συγκρούσεις ή πολέμους και δεν σκεφτόμαστε καν να παίξουμε τέτοια παιχνίδια. Η Σερβία είναι ένα σοβαρό κράτος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις και τα πιθανά προβλήματα», δήλωσε ο Μίλος Βούτσεβιτς, απαντώντας στην πρόθεση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti , να αλλάξει τις πινακίδες κυκλοφορίας για τα σερβικά αυτοκίνητα στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας είπε ότι το Βελιγράδι δεν προετοιμάζεται για πόλεμο, αλλά η Σερβία δεν μπορεί να είναι μια χώρα που δεν είναι έτοιμη για γεγονότα.

Από τον Νοέμβριο, οι Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί στη Σερβία. Θα πρέπει να τα ανταλλάξουν με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ήθελε αρχικά να εφαρμόσει το μέτρο από την 1η Αυγούστου, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν για να καθυστερήσουν την εισαγωγή της προκλητικής εντολής, πρώτα στην 1η Σεπτεμβρίου και μετά στην 1η Νοεμβρίου.

Η είδηση ​​αυτού του μέτρου στα τέλη Ιουλίου προκάλεσε οργή στους Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα κοντά στα συνοριακά σημεία με τη Σερβία. Αργότερα αποσύρθηκαν μετά την είδηση ​​της αναβολής, αλλά η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη.

Ο Albin Kurti ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα καθυστερήσει την αλλαγή πινακίδας κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί εταίροι του ζήτησαν να δώσει στους ντόπιους Σέρβους άλλους δέκα μήνες. Είπε ότι περίπου 10.000 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων πρέπει να αντικατασταθούν επειδή εκδόθηκαν όταν το Κοσσυφοπέδιο ανήκε στη Σερβία. Τελικά, αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν στη Σερβία μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Τίποτα δεν διορθώθηκε με αυτή την καθυστέρηση, σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας, και οι αυτοκινητιστές που δεν άλλαξαν ταμπέλες έλαβαν τις πρώτες προειδοποιήσεις σήμερα.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι έκτοτε αρνείται να το αναγνωρίσει και συνεχίζει να θεωρεί την περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς ως τη δική του νότια επαρχία. Γι’ αυτό η Σερβία δεν αναγνωρίζει τα έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου και απαιτεί την ανταλλαγή τους με σερβικά. Ο Αλμπίν Κούρτι, από την άλλη, δήλωσε κατηγορηματικά ότι όλα εξαρτώνται από την αμοιβαία αναγνώριση, δηλαδή εάν η Σερβία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, τότε θα αλλάξει και η στάση των Κοσοβάρων. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για τη Σερβία εξαρτάται από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

ΕΑdaily

…………………………………………………………………………………………