Ο Μακρόν αναγκάζει τον Όλαφ Σολτς να βάλει τέλος στη φιλονικία του με τον Ερντογάν και να στηρίξει την Ελλάδα

News ΑΡΘΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθώς η Γαλλία δεν θέλει να εμπλακεί στην κρίση Ελλάδας-Τουρκίας καθώς οι εντάσεις μεταξύ των εθνών είχαν αρχίσει να κλιμακώνονται εκ νέου. Όμως, ο Όλαφ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το σκεφτεί δύο φορές πριν ενώσει τα χέρια με την Τουρκία.

Το 2020, η Γερμανία σνόμπαρε την Ελλάδα και υπέγραψε αρκετές συμφωνίες για υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Όλα αυτά ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας ως μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Εκείνη την εποχή, η Αθήνα προέτρεψε το Βερολίνο να ακυρώσει τη συμφωνία καθώς θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία ένα ανεπιθύμητο πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας. Όμως, το Βερολίνο απέφευγε περιβόητα τέτοια αιτήματα, τα οποία έγιναν ο κύριος λόγος πίσω από το πάγωμα της διπλωματίας μεταξύ των δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά τώρα, φαίνεται ότι η Γερμανία και η Ελλάδα θα μοιραστούν ξανά τη σκηνή, και αυτό χωρίς την Τουρκία στο μυαλό τους.

Η Ελλάδα «επαναφέρει» τις σχέσεις!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης της Euractiv , η επίσκεψη Σολτς θα ξεκινήσει μια «δυναμική επαναφορά» των γερμανικών σχέσεων με την Ελλάδα. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το ταξίδι του Scholz στην Αθήνα δεν είναι ταυτόχρονο με ένα ταξίδι στην Άγκυρα, το οποίο συνηθίζεται για όλους τους Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Επιπρόσθετα, ο Olaf Scholz άνοιξε επίσης ένα νέο φύλλο για τις ελληνικές Αρχές. Ο Όλαφ Σολτς επέκρινε την Άγκυρα ενώ επέκτεινε την υποστήριξη προς την Αθήνα—πιθανώς για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Γερμανία και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία «συμφιλίωσης» – EURACTIV.com
Πηγή: EURACTIV.com

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Politico , ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδας σε μια διαμάχη για νησιά στην ανατολική Μεσόγειο, καλώντας και τις δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διεθνούς δικαίου. Η γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε μάλιστα, εάν χρειαζόταν, η Γερμανία να χρησιμεύσει ως «χρήσιμος» μεσολαβητής στην αντιπαράθεση.

Επιπλέον, η Γερμανία παρέδωσε στην Ελλάδα την πρώτη παρτίδα οχημάτων μάχης πεζικού γνωστά ως «Marder» ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής σε αντάλλαγμα για την οποία η Ελλάδα ήταν έτοιμη να παραδώσει 40 σοβιετικά άρματα μάχης στην Ουκρανία. Συνολικά, αυτή είναι αναμφίβολα μια αναστροφή από αυτό που έκανε το Βερολίνο με την Άγκυρα.

Κάρτα Μακρόν!

Η Άγκυρα βρισκόταν στο σύννεφο εννέα επειδή είχε στο πλευρό της τον κορυφαίο τροχό της ΕΕ, δηλαδή τη Γερμανία. Ωστόσο, η φιλική διάθεση καταστράφηκε όταν ο Μακρόν παρείχε υποστήριξη στην Ελλάδα υπογράφοντας αμυντικές συμφωνίες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ελληνικό έθνος, πέρυσι. Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας και ως εκ τούτου, την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία είχε απορρίψει μια συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς επειδή είχε μια μέλισσα στο καπό της ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να επαναδρομολογήσει τον αμυντικό εξοπλισμό του στην Άγκυρα, κάτι που θα συνηθιζόταν κατά της Ελλάδας. Τώρα, οι προοπτικές της συνάντησης κρέμονται σε δύσκολη θέση.

Οι ελληνογερμανικές εντάσεις ξεχυθούν στο Euro 2012 - The New York Times
Πηγή: New York Times

Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, ο Όλαφ Σολτς και ο Μακρόν συναντήθηκαν στην πραγματικότητα. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν τις κοινές τους ανησυχίες κατά τη διάρκεια σχεδόν τρεισήμισι ωρών συνομιλιών για μεσημεριανό γεύμα με ψάρια, κρασί και σαμπάνια στο Παρίσι αυτή την Τετάρτη, και την επόμενη κιόλας ο Όλαφ Σολτς αναχώρησε για την Ελλάδα.

Λοιπόν, το ίδιο το Βερολίνο έχει απόλυτη ανάγκη από στρατιωτικό οπλισμό καθώς εικάζεται ότι τα πυρομαχικά του είναι πολύ χαμηλότερα από τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Έπρεπε λοιπόν να υποκύψει στην πίεση της Γαλλίας πάση θυσία γιατί μόνο η Γαλλία είναι πιο κοντά στη Γερμανία και μόνο αυτή θα μπορούσε να σώσει το πρόσωπό της στον καιρό της κρίσης, είτε αυτή είναι στρατιωτική είτε ακόμη και οικονομική.

Ο Όλαφ προσπαθεί να επηρεάσει τον Μακρόν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού MidCat, της κοινής χρήσης φυσικού αερίου και του Ευρωπαϊκού Νόμου Αλληλεγγύης. Αυτό μπορεί να είναι η αιτία που ο Olaf Scholz χορεύει στα γαλλικά τραγούδια και αφήνει τον Ερντογάν εν μέσω μιας ασταθούς κρίσης.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να μην παίρνετε στα σοβαρά την τελευταία κριτική του Βερολίνου για την Τουρκία, επειδή κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται τη Γερμανία όσον αφορά την εξωτερική διπλωματία, το έθνος έχει μια πολιτική αντιστροφής. Αλλά προς το παρόν, ο Όλαφ πρέπει να εναντιωθεί στην Άγκυρα και να πάρει το μέρος με την Ελλάδα και τη Γαλλία, αν θέλει να κερδίσει κάτι καρποφόρο από αυτό.

……………………………………………………………………………………….