Ερεβάν και Μπακού συμφώνησαν να απόσχουν από τη χρήση βίας – κοινή δήλωση

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Vladimir Putin, Nikol Pashinyan και Ilham Aliyev μετά από τριμερείς συνομιλίες στο Σότσι στις 31 Οκτωβρίου 2022. Εικονογράφηση: kremlin.ru

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συναντήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου και συζήτησαν την εφαρμογή των τριμερών δηλώσεων της 9ης Νοεμβρίου 2020, της 11ης Ιανουαρίου και της 26ης Νοεμβρίου 2021, δήλωσαν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση μετά τις διαπραγματεύσεις στο Σότσι.

Τα μέρη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για αυστηρή τήρηση όλων αυτών των συμφωνιών προς το συμφέρον της συνολικής εξομάλυνσης των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, διασφαλίζοντας την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του Νοτίου Καυκάσου.

Ο Πούτιν, ο Αλίεφ και ο Πασινιάν συμφώνησαν να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες με στόχο την επείγουσα επίλυση των εναπομενόντων καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένου του μπλοκ των ανθρωπιστικών θεμάτων.

Σημειώνοντας τη βασική συμβολή του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος στη διασφάλιση της ασφάλειας στη ζώνη ανάπτυξής του (στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ), οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία των προσπαθειών του για σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Με την εγκριθείσα δήλωση, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να απόσχουν από τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης της, να συζητήσουν και να επιλύσουν όλα τα προβληματικά ζητήματα αποκλειστικά στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων Ο Χάρτης του ΟΗΕ και η Διακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1991.

Τονίστηκε η σημασία της ενεργού προετοιμασίας για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Αρμενίας προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή.

Με βάση τις υπάρχουσες εξελίξεις, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η αναζήτηση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, η Ρωσική Ομοσπονδία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε αυτό, αναφέρει το έγγραφο.

Ο Πούτιν, ο Αλίεφ και ο Πασινιάν τόνισαν περαιτέρω τη σημασία της δημιουργίας θετικής ατμόσφαιρας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του κοινού, των κοινοτήτων εμπειρογνωμόνων και των θρησκευτικών ηγετών με τη ρωσική βοήθεια, καθώς και την έναρξη τριμερών διακοινοβουλευτικών επαφών προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους λαούς των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας χαιρέτησαν την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ευημερία στον Νότιο Καύκασο.

Όπως ανέφερε η EADaily , σε δήλωση τύπου μετά τις τριμερείς συνομιλίες νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Ιλχάμ Αλίεφ και τον Νικόλ Πασινιάν ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να βάλει τέλος σε «αυτή τη μακροχρόνια σύγκρουση».

ΕΑdaily

…………………………………………………………………………………….