Χεζμπολάχ: «Η συμφωνία με τους Σιωνιστές είναι μια ιστορική νίκη» για τον Λίβανο

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χασάν Νασράλα. Εικονογράφηση: realtribune.ru

Η πρόσφατη υπογραφή της ναυτιλιακής συμφωνίας από το Τελ Αβίβ με τη Βηρυτό είχε ως κίνητρο «τον φόβο του ισραηλινού καθεστώτος να εισέλθει σε νέα σύγκρουση με το κίνημα αντίστασης». Αυτό ανέφερε η ειδησεογραφική πύλη Tasnim στις 30 Οκτωβρίου, δήλωσε ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, Σεϊέντ Χασάν Νασράλα. Παράλληλα, για τον Λίβανο, χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία «ιστορική νίκη».

«Η αντίσταση απείλησε να μπλοκάρει την παραγωγή φυσικού αερίου από το αμφισβητούμενο κοίτασμα φυσικού αερίου Καρις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της Βηρυτού», είπε ο Νασράλα.

Υπογραμμίζοντας ότι οι απειλές από την αντίσταση έθεσαν το «σιωνιστικό καθεστώς» μπροστά στην προοπτική σύγκρουσης με το κίνημα, ακόμη και σε περιφερειακό πόλεμο, ο Nasrallah πρόσθεσε: «Αυτό συνέβη (μόνο) αφού η αμερικανική και η ισραηλινή πλευρά συνειδητοποίησαν ότι η αντίσταση ήταν σοβαρή για αυτό. λέει και είδε τα drones μας πάνω από το Karish».

Οι δηλώσεις του Νασράλα ήρθαν δύο ημέρες αφότου ο Λίβανος και το Ισραήλ υπέγραψαν χωριστά μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο, αν και οι δύο πλευρές παραμένουν επίσημα σε πόλεμο.

Ο Nasrallah απέτισε φόρο τιμής στις «πεισματικές προσπάθειες της Παλαιστινιακής αντίστασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για επίτευξη συμφωνίας», επισημαίνοντας ότι «ο μισός από τον κατοχικό στρατό του καθεστώτος είχε μεταφερθεί στη Δυτική Όχθη και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να πάει σε πόλεμο με τον Λίβανο».

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ τόνισε ότι «το κατοχικό καθεστώς δεν είναι έτοιμο για νέο πόλεμο λόγω των εσωτερικών του προβλημάτων, καθώς και για μια νέα εξέγερση ιθαγενών Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη».

Ο Νασράλα επεσήμανε περαιτέρω ότι ακόμη και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια Amos Hochstein , ο οποίος μεσολάβησε στη συμφωνία, έπρεπε να παραδεχτεί ότι ο «φόβος του πολέμου» οδήγησε το Τελ Αβίβ να συμφωνήσει στη συμφωνία.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που ο Λίβανος πέτυχε ό,τι ήθελε στις διαπραγματεύσεις, αποκαλώντας το «ιστορική νίκη»: πρόσβαση σε όλα», είπε ο Νασράλα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία σηματοδότησε μια «μεγάλη και ιστορική νίκη» για τον λαό του Λιβάνου. καθώς και το «κίνημα αντίστασης».

Στις 27 Οκτωβρίου , οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου υπέγραψαν μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στις 27 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας μια διπλωματική απομάκρυνση από δεκαετίες εχθρότητας και ανοίγοντας το δρόμο για υπεράκτια εξερεύνηση.

ΕΑdaily

Λίβανος και Ισραήλ. Εικονογράφηση: asia-news.ru

……………………………………………………………………..

Σχετικό πριν την συμφωνία …

Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ «θα αντιμετωπίσει πρόβλημα». (συνοριακή διαμάχη με τον Λίβανο για το κοίτασμα φ/α Karish)

…………………………………………………………………………………………………………..