Το ρωσσικό Υπ.Εξ. έθεσε τις προϋποθέσεις επιστροφής στη συμφωνία σιτηρών !

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το κτίριο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα - RIA Novosti, 1920, 30/10/2022
© RIA Novosti / Vitaly Belousov Το κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα. Φωτογραφία αρχείου

Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για την επανέναρξη της συμμετοχής της Ρωσσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά

Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την πιθανότητα επιστροφής της Ρωσσίας στη συμφωνία σιτηρών μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι συνθήκες της επίθεσης στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα ύδατα της Σεβαστούπολης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.
.
Ο διπλωμάτης χαρακτήρισε την επίθεση «πλήρη ντροπή» που παραβίασε όλες τις συμφωνίες που επετεύχθησαν.
.

«Ως εκ τούτου, πιθανότατα, μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, μετά από αυτό θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», είπε.

Ο Ρουντένκο υπενθύμισε επίσης ότι η Μόσχα είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει αυτό το θέμα.
.
Την προηγούμενη μέρα, η Ρωσσία ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής στη συμφωνία του ΟΗΕ για τα σιτηρά , η οποία εξασφάλιζε την εξαγωγή προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω τρομοκρατικής επίθεσης στα νερά της Σεβαστούπολης . Χθες το πρωί , το Κίεβο , με τη βοήθεια drones, επιτέθηκε σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και σε πολιτικά πλοία που βρίσκονταν στα εξωτερικά και εσωτερικά οδόστρωμα του σημείου βάσης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η προετοιμασία της επίθεσης και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του Ουκρανικού 73ου Ειδικού Κέντρου Θαλάσσιων Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση ειδικών από το Ηνωμένο Βασίλειο . Τα μεταφορικά μέσα και οι υποδομές που δέχθηκαν επίθεση χρησιμοποιήθηκαν για τη λειτουργία μιας ανθρωπιστικής διαδρομής ως μέρος μιας συμφωνίας για τα τρόφιμα.
.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η Δύση εξάγει τα περισσότερα ουκρανικά σιτηρά στα δικά της κράτη και όχι σε άπορες χώρες της Αφρικής . Κατά τη γνώμη του, αξίζει να συζητηθούν οι περιορισμοί σε αυτή τη διαδρομή με τον Πρόεδρο της Τουρκίας . Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya ανέφερε ότι μέρος της διατροφικής συμφωνίας σχετικά με την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων δεν λειτουργεί.
……………………………………….

………………………………………………………………………………………………..