Δωρεάν 500.000 τόνοι σιτηρών στις φτωχότερες χώρες από τη Ρωσσία !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Την 29 Οκτωβρίου 2022, ο επικεφαλής του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσσίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι η Ρωσσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει τις φτωχότερες χώρες με έως και 500.000 τόνους σιτηρών δωρεάν τους επόμενους τέσσερις μήνες, καθώς και να αντικαταστήσει πλήρως τα ουκρανικά σιτηρά και προμηθεύει όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες σε προσιτές τιμές. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2022, 150 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν ήδη συγκομιστεί στη Ρωσσία και το υπουργείο εκτιμά το εξαγωγικό δυναμικό για την τρέχουσα περίοδο σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους, μεταδίδει το RIA Novosti

 Η δήλωση του Ρώσσου υπουργού ήρθε μετά την τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και την ανακοίνωση του Ρωσσικού υπουργείου Άμυνας ότι αναστέλλεται η συμμετοχή στη συμφωνία σιτηρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ρωσσίας για τη συμφωνία σιτηρών και προέτρεψε τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμμετοχή σε αυτήν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσσίας «εξωφρενική», υποδηλώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα «αυξήσει την πείνα».

Ο Ρώσσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ απάντησε στις κατηγορίες κατά της Ρωσσίας. : “Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά εξωφρενική. Δεν είδαμε καμία καταδίκη των απερίσκεπτων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. <…> Και πάλι, όλα περιορίστηκαν σε ψευδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας για την επιδείνωση του παγκόσμιου επισιτιστικού προβλήματος», είπε.

Σύμφωνα με την EADaily , ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της Wagner PMC , Yevgeny Prigozhin , απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Ρώσσο υπουργό Γεωργίας Dmitry Patrushev, ευχαριστώντας τον για την απόφαση να προμηθεύσει σιτηρά στην Αφρική.

Ο ιδρυτής της Wagner PMC, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στην Αφρική, χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά επίκαιρη».

«Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τις αφρικανικές χώρες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίση σιτηρών. Ως άτομο που ασχολείται με την Αφρική για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστηρίζω πλήρως την πρωτοβουλία σας. Οι βασικοί μας εταίροι στην αφρικανική ήπειρο είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, όπου καταπολεμούμε με επιτυχία την τρομοκρατία και υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε στενά με το κράτος της Ερυθραίας, τη Δημοκρατία της Γουινέας (Κονάκρυ), την Μπουρκίνα Φάσο. Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ενεργά τη χώρα μας στον διεθνή χώρο. Η συλλογική Δύση ασκεί άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική πίεση σε αυτές τις φιλικές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία κυβερνήσεις». λέει η επιστολή.

Ο Πριγκόζιν ζήτησε από τον Πατρούσεφ να εξετάσει την πιθανότητα να υποστηρίξει τα προαναφερθέντα κράτη εξαρχής.

……………………………………………………………………………………….