Τεραστίας αξίας η ανακάλυψη ψηφιδωτού στη Συρία !! Ω ! Μητέρα γαία Δήμητρα, σε ευχαριστούμε !!!

News ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Συρία: Βρέθηκε σπάνιο ψηφιδωτό ρωμαϊκής εποχής με ονόματα ...

ΑΛΦΕΙΟΣ : Μητέρα γαία Δήμητρα, εγκυμονούσα αενάως και τίκτουσα ανά διαστήματα τα δημιουργήματα των Ελλήνων !!! Εσύ που αναδεικνύεις και υπενθυμίζεις στους ανθρώπους τον σεβασμό που πρέπει να έχουν, σε Εκείνους που τους δίδαξαν τον πολιτισμό !! Ω ! Μητέρα γαία Δήμητρα, σε ευχαριστούμε !!! Εσένα που επιμόνως μάχεσαι κατά της Λήθης … του μεγαλύτερου εχθρού του Έλλην Ανθρώπου … σε κάθε σημείο του πλανήτη μας που φέρει το όνομά σου, Δήμητρα !!!

Σεβάσμια λείψανα Εκείνων των Έλλην Προγόνων που μετέδωσαν τον πολιτισμό και την ελληνικότητα απανταχού … που σήμερα άλλοι τα ανακαλύπτουν …

Τεραστίας αξίας η ανακάλυψη ψηφιδωτού στη Συρία

Πρώτη είδηση στη Συρία, η προ ημερών, αποκάλυψη του μοναδικού ψηφιδωτού στην αρχαία πόλη Αρέθουσα, της επαρχίας Χόμς.

Το βασίλειο, με πρώτο ιδρυτή τον Σέλευκο, εκ των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, άφησε βαθύ αποτύπωμα στον πολιτισμό της Ασίας. 25 χιλιόμετρα βορείως της Εμέσης (Hama – Χόμς) δίπλα στις όχθες του ποταμού Ορόντη, ο Σέλευκος ο Νικάτωρ, γιός του Αντίοχου, από την Ορεστίδα (σημερινή Καστοριά), ίδρυσε την Αρέθουσα, σε ανάμνηση της ομώνυμης Μακεδονικής πόλεως στην Χαλκιδική.

Το βασίλειο ήκμασε από το 305 π.Χ. έως την ρωμαϊκή κατάκτηση το 27 π.Χ., αλλά συνέχισε να ακτινοβολεί το πνεύμα του ιδρυτού της, έως την αραβική κατάκτηση. Για περίπου έξι αιώνες απετέλεσε έναν φάρο του πνεύματος και των τεχνών, παρόμοιο με τον φάρο της Αλεξάνδρειας, του βασιλείου των Πτολεμαίων. Η αυτοκρατορία του Σέλευκου εκτινόταν σε όλη της επικράτεια των Περσών. Εκτός από ικανός στρατηγός ήταν ένας άνθρωπος που ίδρυσε 31 πόλεις, και κάθε μια εκ εξ αυτών ανταγωνιζόταν την άλλη σε καλλιτεχνήματα, κάποια λίγα εκ των οποίων αποκαλύπτει σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη. Ακόμη και υπό την ρωμαϊκή κυριαρχία η επικράτηση του Ελληνικού πολιτισμού ήταν πασιφανής. Το αποκαλυφθέν, ένα από τα εννέα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, ανάγεται στον 4ο μ.Χ. αι. και αναπαρήγαγε την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Άθικτα στο πέρασμα του χρόνου έμειναν τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας. Άλλωστε έτσι κέρδισαν την πολυπόθητη αθανασία.

«Όπου και να σκάψει εκεί κάποιος βρίσκεται μπροστά σε τέτοια απίστευτα έργα τέχνης», δήλωσε η Φλώρα Καραγιάννη, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών– Μεταβυζαντινών Μνημείων, η οποία μόλις επέστρεψε από την περιοχή, στην ΕΡΤ

Οι αρμόδιοι στην Συρία ζήτησαν την βοήθεια των Ελλήνων αρχαιολόγων και συντηρητών ως έχοντες μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση για την ανασκαφή, συντήρηση και ανάδειξη του χώρου στο σημερινό Al-Rastan.

Τα ψηφιδωτά προσθέτουν γνώσεις στην ιστορία της τέχνης και το συγκεκριμένο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και ανήκει σε ένα κτήριο το οποίο θα αποκαλυφθεί μελλοντικά, εξήγησε η κ. Καραγιάννη.

Εκεί όπου η άμμος κάλυπτε τον ορίζοντα, πριν από 2.300 χρόνια υψώθηκαν πόλεις, μνημεία, ναοί και βιβλιοθήκες, όπως η αποκαλούμενη Πομπηία της ερήμου, η πόλη Δούρα Ευρωπός, στην Συρία, η οποία πρόσφατα λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Ισλαμιστές.

………………………………….

Σχετικό ξένο δημοσίευμα … Οι πληγωμένοι ψηφιδωτοί θησαυροί της Συρίας

………………………………….

Ελληνίδες πόλεις της Αλεξανδρινής εποχής στην Ασία.

Συρία 
Η Συρία περιλάμβανε τότε μια ομάδα χωρών και τα σύνορά της ήταν προς βορράν τα όρη της Αρμενίας, προς ανατολάς ο Ευφράτης, προς νότον η Αραβία και προς δυσμάς η Μεσόγειος θάλασσα.

Άνω Συρία
Στην άνω Συρία, από τον ποταμό Ευφράτη και τις οροσειρές του  Ταύρου μέχρι της Κοίλης Συρίας ο Σέλευκος Α’, έκτισε, ανοικοδόμησε ή αναζωογόνησε πάνω από τριάντα ελληνικές πόλεις. Από αυτές τέσσερις ήταν οι πιο ονομαστές, η Αντιόχεια η επί Δάφνη, η Σελεύκεια η εν Πιερία, η Λαοδίκεια η επί θαλάττη και η Απάμεια η πρώην Πέλλα, οι οποίες κατά τον Στράβωνα ελέγοντο “αδελφαί αλλήλων” και κατά τα νομίσματά τους “αδελφοί δήμοι“.

-Αντιόχεια η επί Δάφνη. Κτίσθηκε δίπλα στον ποταμό Ορόντη από τον Σέλευκο, αμέσως μετά την κυριαρχία του επί της Συρίας. Αν και κτίσθηκε στο δυτικότερο μέρος έγινε πρωτεύουσα του βασιλείου, διότι από το 293 π.Α.Τ. ακόμα ο Σέλευκος είχε διαιρέσει το βασίλειο στα δύο επιτρέποντας τις ανατολικώτερες επαρχίες στον υιό του Αντίοχον Α’.
Η Αντιόχεια ήταν τετράπολις, δηλ. , αποτελείτο από τέσσαρα μέρη, με δικό του τείχος το καθένα, αλλά όλα περικλειώμενα από κοινό τείχος. Η κύρια οδός της Αντιόχειας, με εμπορικά καταστήματα και στις δύο πλευρές της, είχε μήκος τριάντα σταδίων ** , ήτοι 5.550 μέτρα κατά τον Δίωνα Χρυσόστομον ! Όλη δε η περιοχή της Αντιόχειας εκτεινόταν σε μια έκταση δυόμισυ γεωγραφικών μιλίων ! ***

** Μονάδα μήκους. Αντιστοιχούσε σε 185 περίπου μέτρα. Το μήκος του όμως ποίκιλε κατά τόπους γιατί, ο πους παρουσίαζε διαφορές. Οι υποδιαιρέσεις του σταδίου ήταν:
1 στάδιο = 6 πλέθρα = 100 οργυιάς = 600 πόδας = 2.400 παλεστάς.

*** Το γεωγραφικό μίλι (geografical mile) αν και έχει καθοριστεί ως ίσο με 4′ (πρώτα) της μοίρας στον ισημερινό δηλαδή ίσο με 7.422 μέτρα, σήμερα η χρήση του είναι σπάνια.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Αντιόχειας ήταν Αθηναίοι, Μακεδόνες, Κρήτες και Κύπριοι, αλλά οι Αθηναίοι μάλλον ήσαν επικρατέστεροι των άλλων, διότι ευθύς εξ αρχής ο Σέλευκος, για χάρη τους έστησε μέγιστον χάλκινον ανδριάντα της Θεάς Αθηνάς. Μάλιστα οι Αντιοχείς επί πολύν χρόνον διετήρησαν κάποια χαρακτηριστικά της πιο ευγενούς φυλής των Ελλήνων, το αττικό ιδίωμα της γλώσσας, την ευφυίαν και την ροπήν προς τα γράμματα και τις τέχνες. Η Αντιόχεια διετήρησε για πολλούς αιώνες το μέγεθός της και την ευημερία της, παρά τις καταστροφές που πάθαινε από σεισμούς. Σε έναν μάλιστα, όπως λέγεται, έχασε 250.000 ανθρώπους !

-Δάφνη, όχι πολύ μακριά από την Αντιόχεια. Μιά όμορφη πόλη, την οποία ο Γερμανός Δρόϋσεν αποκάλεσε Βερσαλλίαν της Συρίας ! Η Δάφνη έγινε το πιο θαυμαστό χωριό της Ανατολής, για το μεγάλο άλσος της που διαρρεόταν από πηγαία νερά, για τους λαμπρούς ναούς της και για τα πολυτελή πανηγύρια της !

-Σελεύκεια η εν Πιερία, κτίσθηκε και αυτή δίπλα στις εκβολές του ποταμού Ορόντη και αποτελούσε τον λιμένα της Αντιοχείας. Είχε κι αυτή το μέγεθος της Αντιοχείας και την ίδια λαμπρότητα !

-Λαοδίκεια η επί θαλάττη. Ονομαστή για το εμπόριό της και τους πολλούς οίνους της !

-Απάμεια η πρώην Πέλλα. Ιδίως στρατιωτική πόλις, διότι εκεί τρέφονταν οι πεντακόσιοι ελέφαντες του Σέλευκου, εκεί επίσης διέτριβε το πλείστον της στρατιάς και εκεί ήταν το στρατιωτικόν λογιστήριον και το ιπποφορβείον.

Άλλες πόλεις που αναφέρονται στην Άνω Συρία.
-Ηράκλεια Πιερίας
-Αντιόχεια Πιερίας
-Γέφυρα 
-Βέρροια
-Ηράκλεια άλλη
-Ιερόπολις 
-Ευρωπός 
-Νικάτωρις 
-Νικόπολις
-Μελεάγρου χάραξ
-Σαμόσατα η πατρίς του Λουκιανού
-Αντιόχεια επί τωι Ταύρωι
-Αντιόχεια η προς Ευφράτην
-Επιφάνεια η προς Ευφράτην
-Ηράκλεια
-Λευκάς
-Ορθωσία
-Λάρισσα
-Λυσιάς
-Επιφάνεια άλλη
-Σελευκόβηλος
-Μέγαρα
-Απολλωνία
-Χαλκίς
-Μαρώνεια
-Ορωπός
-Ζεύγμα, ένα αξιολογώτατο χωριό δίπλα στον Ευφράτη, εκεί που ο ποταμός εγκαταλείπει τα όρη και αρχίζει να γίνεται πλωτός. Το όνομα παράγεται από τις γέφυρες που κατασκευάστηκαν από τον Σέλευκο ταυτόχρονα με την ίδρυσιν της πόλεως. Μάλιστα όταν ξεκίνησε η ατμοπλοΐα, από εκείνο το σημείο συνδέθηκε η Ευρώπη με την Ινδία δια της Συρίας !

……………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….