Η πρόεδρος του δικαστηρίου του ΟΗΕ δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το καθεστώς των προμηθευτών όπλων στο Κίεβο

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: yandex.ru.

Η επικεφαλής του δικαστηρίου του ΟΗΕ δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το καθεστώς των προμηθευτών όπλων στο Κίεβο

Η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης, Joan Donoghue, δεν απάντησε στο ερώτημα εάν οι χώρες που προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό στο έδαφός τους θεωρούνται συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση. Σημείωσε ότι το δικαστήριο ασχολήθηκε με τα θέματα που παρουσιάστηκαν στις υποθέσεις, αλλά δεν είχε γνώμη για νομικά ζητήματα γενικής φύσεως.

Το άρθρο 4, Κεφάλαιο 1, της Σύμβασης του 1907 για τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των ουδέτερων δυνάμεων και προσώπων σε περίπτωση πολέμου στην ξηρά, λέει ότι «καμία στρατιωτική μονάδα δεν μπορεί να σχηματιστεί προς όφελος των εμπόλεμων και κανένα κέντρο στρατολόγησης που ανοίγει στην επικράτεια μιας ουδέτερης δύναμης». Εν τω μεταξύ, το άρθρο 6 της Σύμβασης του 1907 για τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των ουδέτερων δυνάμεων και προσώπων σε περίπτωση ναυτικού πολέμου ορίζει: «.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ένας ανταποκριτής του RIA Novosti έθεσε στον πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου μια ερώτηση: μας επιτρέπουν αυτές οι συμβάσεις να συμπεράνουμε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν ενεργά την Ουκρανία με όπλα, πυρομαχικά και εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στα εδάφη τους δεν είναι πλέον θεωρούνται ουδέτεροι και συμμετέχουν στη σύγκρουση;

«Ως δικαστήριο δεν έχουμε άποψη για νομικά θέματα γενικής φύσεως που δεν μας παρουσιάζονται σε υποθέσεις. Τέτοια θέματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από επιστήμονες, ενδιαφερόμενα κράτη κ.λπ.». είπε ο Donoghue.

«Αλλά δεν μπορούμε, ως δικαστήριο, να εξετάσουμε θέματα που μπορεί να σχετίζονται με την ευρύτερη έννοια της σύγκρουσης που αναφέρατε, αλλά που δεν βρίσκονται ενώπιόν μας (στο πλαίσιο των υποθέσεων). Λυπούμαστε, απλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση». επεσήμανε εκείνη.

Οι δυτικές χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προμηθεύουν ενεργά όπλα στο Κίεβο και εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό στο έδαφός τους. Είναι επίσης γνωστό ότι η λεγόμενη «Λεγεώνα των Ξένων» εκτελεί αποστολές μάχης στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία.

ΕΑdaily

………………………………………………………………………………………….