Καραμπάχ. Στο χέρι του αρμενικού λαού τι θα αποφασίσει, είπε ο Πούτιν. Οι ΗΠΑ προτείνουν αναγνώριση κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν…

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν. Εικονογράφηση: realtribune.ru

Το να εγκαταλείψει τα «χαρακτηριστικά» του Καραμπάχ ή όχι – είναι στο χέρι του αρμενικού λαού – Πούτιν

Η εκδοχή της Ουάσιγκτον της συνθήκης ειρήνης προβλέπει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 27 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της ολομέλειας της Λέσχης Συζήτησης Valdai.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση της Ρωσίας είναι η εξής: μια συνθήκη ειρήνης είναι απαραίτητη. Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, υποστηρίζει τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης, καθώς και την οριοθέτηση των συνόρων και την πλήρη επίλυση των συνοριακών θεμάτων. Ποια επιλογή διακανονισμού να επιλέξετε είναι υπόθεση της Αρμενίας, του αρμενικού λαού και της αρμενικής ηγεσίας.

«Όποια επιλογή κι αν επιλεγεί, εάν οδηγεί σε ειρήνη, είμαστε υπέρ αυτής. Δεν πρόκειται όμως να επιβάλουμε τίποτα. Δεν πρόκειται να υπαγορεύσουμε τίποτα στην Αρμενία. Εάν ο αρμενικός λαός και η αρμενική ηγεσία πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να επιλέξουμε τη λεγόμενη εκδοχή της Ουάσιγκτον αυτής της συμφωνίας, η οποία, απ’ όσο καταλαβαίνω, προβλέπει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, τότε παρακαλώ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. είπε, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει οποιαδήποτε επιλογή του αρμενικού λαού.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αν ο αρμενικός λαός και η αρμενική ηγεσία πιστεύουν ότι το Καραμπάχ έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης, αυτό είναι επίσης δυνατό».

«Αλλά, φυσικά, πρέπει να διαπραγματευτούμε με το Αζερμπαϊτζάν. Είναι απαραίτητο αυτές οι συμφωνίες να γίνουν αποδεκτές και από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή είναι μια δύσκολη, δύσκολη ερώτηση. Η Αρμενία είναι ο στρατηγικός μας εταίρος, σύμμαχος και εμείς, φυσικά, σε μεγάλο βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, θα καθοδηγούμαστε από το τι θα προσφέρει η ίδια η Αρμενία», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι για πολλά χρόνια η Μόσχα είχε προτείνει στο Ερεβάν να παραδώσει 5 περιοχές για να προχωρήσει στην πορεία της ομαλοποίησης, αφήνοντας το Λατσίν και το Κελμπάτζαρ για σύνδεση με το Καραμπάχ.

«Είπαμε: δώστε πίσω 5 συνοικίες – δεν χρειάζονται, είναι χωρίς νόημα, είναι άδεια, άνθρωποι έμειναν από εκεί, εκδιώχθηκαν πραγματικά από αυτές τις περιοχές. Γιατί να τα κρατήσω; Δεν υπάρχει νόημα. Και για την επικοινωνία με το Καραμπάχ, υπάρχουν δύο περιοχές, παρεμπιπτόντως, τεράστιες. Είπαμε ότι πιστεύουμε ότι θα ήταν δίκαιο να επιστρέψουμε τους πρόσφυγες κ.ο.κ. Αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα προς την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή συνολικά. Όμως η αρμενική ηγεσία ακολούθησε το δικό της δρόμο. Όπως γνωρίζετε, αυτό οδήγησε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα », είπε ο Πούτιν.

ΕΑdaily

…………………………………………………………………………………………………….