“Θα πεινάσεις, αλλά ρωσσικό σιτάρι και λίπασμα δεν θα πάρεις κι ας είναι δωρεάν” Τιμωρούν τις φτωχές χώρες…

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνι φορτίου της Κωνσταντινούπολης. Απεικόνιση: portsinfo.ru 

Στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να εμποδίσουν την αποστολή σιτηρών και λιπασμάτων

Ένας μεγάλος αριθμός πλοίων συσσωρεύεται σκόπιμα στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με σκοπό να παρέμβουν στους Ρώσους εξαγωγείς και να αποδυναμώσουν τον έλεγχο των φορτίων. Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση με τη συμφωνία για τα σιτηρά , που διανεμήθηκε σήμερα, 28 Οκτωβρίου .

«Δημιουργείται τεχνητά μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ειδικούς μας, επιδιώκοντας να αποδυναμωθεί ο έλεγχος και να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου του φορτίου»,  αναφέρει το μήνυμα στην ιστοσελίδα της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας.

Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη τιμωρούν τις χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, εμποδίζοντας την πρόσβαση γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις παγκόσμιες αγορές.

Η διπλωματική αποστολή σημείωσε ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με την Ουκρανία, είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο, χωρίς τον οποίο όχι μόνο οι χώρες που καταναλώνουν τρόφιμα, αλλά και οι χώρες παραγωγής θα κινδυνεύουν από την πείνα.

«Ωστόσο, οι ρωσικές εταιρείες εξακολουθούν να μην μπορούν όχι μόνο να πραγματοποιούν εμπορικές προμήθειες λιπασμάτων, αλλά ακόμη και να μεταφέρουν περίπου 300 χιλιάδες τόνους προϊόντων στις φτωχότερες χώρες. Και το κάνουν δωρεάν. Αυτά τα λιπάσματα παραμένουν αποκλεισμένα κυρίως στις αποθήκες της Λετονίας (80%), καθώς και της Εσθονίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, οι αρχές των οποίων δεν επιτρέπουν την αποστολή τους μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

Όπως επισημαίνεται στο μήνυμα, κατά την εφαρμογή της «Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα» συνελήφθησαν πάνω από 70 πλοία, ενώ ορισμένα μάλιστα τέθηκαν σε αναστολή για συστηματικές παραβιάσεις που σχετίζονται με μη τήρηση των κανόνων ναυσιπλοΐας στον θαλάσσιο διάδρομο και απόπειρες λαθρεμπορίας σε ειδικά εξοπλισμένες κρυψώνες.

«Τέτοιες καταχρήσεις του ανθρωπιστικού διαδρόμου δεν μπορούν να αγνοηθούν, ειδικά δεδομένης της συνεχιζόμενης έρευνας για τις οδούς παράδοσης εκρηκτικών για την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου». — τόνισε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

eadaily

………………………………………….

………………………………………………………………………………………