Η Ρωσσία υπέβαλε καταγγελία στο Σ.Α. του ΟΗΕ για μη συμμόρφωση των ΗΠΑ και της Ουκρανίας με τη Σύμβαση Απαγόρευσης Βιολογικών Όπλων

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - RIA Novosti, 1920, 25/10/2022
© AP Photo / Ηνωμένα Έθνη/Kim Haughton Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία αρχείου
Η Ρωσία υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας λόγω βιολογικών εργαστηρίων
ΟΗΕ, 25 Οκτωβρίου – RIA Novosti. Η Μόσχα υπέβαλε επίσημη καταγγελία κατά της Ουάσιγκτον και του Κιέβου λόγω της αδυναμίας τους να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των στρατιωτικο-βιολογικών τους δραστηριοτήτων στην Ουκρανία, προκύπτει από επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzi προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Σύμβασης (Σύμβαση Βιολογικών Όπλων (BTWC. – Ed.)), η Ρωσία αποστέλλει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία περιλαμβάνει όλα τα πιθανά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εγκυρότητά της, και ζητά εκ νέου συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 27 Οκτωβρίου 2022 ο ΟΗΕ για να εξετάσει το συνημμένο σχέδιο ψηφίσματος», αναφέρει η επιστολή, την οποία μπόρεσε να διαβάσει το RIA Novosti.

Η Nebenzia ζητά να ενημερωθούν αμέσως όλα τα μέλη του Συμβουλίου για αυτήν την πρωτοβουλία.
.
Η Μόσχα αναμένει ότι η Επιτροπή θα είναι σε θέση να διευκρινίσει όλες τις συνθήκες εκπλήρωσης από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το BTWC σχετικά με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας.
.
Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο μπόρεσε να εξοικειωθεί το RIA Novosti, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «αποφασίζει να σχηματίσει μια επιτροπή αποτελούμενη από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να διερευνήσει τους ισχυρισμούς που παρουσιάζονται στη ρωσική καταγγελία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανία σχετικά με τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων βιολογικών εργαστηρίων στα ουκρανικά εδάφη».
Το έγγραφο απαιτεί επίσης να υποβληθεί έκθεση με συστάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 και να ενημερωθούν οι χώρες που συμμετέχουν στο BTWC για τα αποτελέσματα της έρευνας στη Διάσκεψη Αναθεώρησης στις 28 Νοεμβρίου-16 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.
.
Το άρθρο 6 του BTWC ορίζει ότι «κάθε κράτος μέρος <…> της Σύμβασης που κρίνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος μέρος ενεργεί κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις της Σύμβασης μπορεί να υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
.
Νωρίτερα , ο αντιστράτηγος Igor Kirillov , επικεφαλής των Δυνάμεων Ακτινοχημικής και Βιολογικής Άμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων , δήλωσε ότι ένα δίκτυο περισσότερων από 30 βιολογικών εργαστηρίων έχει δημιουργηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας, που εργάζονται προς το συμφέρον του Πενταγώνου . Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν τα πάντα από την πρώην σοβιετική δημοκρατία για να συνεχίσουν το στρατιωτικό βιολογικό της πρόγραμμα.
Η Μόσχα, λόγω των γεγονότων της στρατιωτικής βιολογικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δεν αποκλείει την έναρξη ενός μηχανισμού διαβούλευσης στο πλαίσιο του BTWC, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα .
.
Ο Κινέζος συνάδελφός της Zhao Liqian, σχολιάζοντας πληροφορίες σχετικά με τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, προέτρεψε την Ουάσιγκτον να διευκρινίσει τις δραστηριότητες βιολογικής στρατιωτικοποίησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
…………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………….