Στο Ερεβάν η EAEU συζητά τη διαμόρφωση κοινών αγορών φ/α – πετρελαίου και την ψηφιοποίηση του αμοιβαίου εμπορίου

Business News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνοδος στενού σχήματος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου της EAEU στο Ερεβάν στις 20 Οκτωβρίου 2022. Απεικόνιση: primeminister.am

Σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2022, στο Ερεβάν, το Διακυβερνητικό Συμβούλιο της EAEU (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση)* , συζητά τη διαμόρφωση κοινών αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την ψηφιοποίηση του αμοιβαίου εμπορίου.

Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Κιργιζίας θα εξετάσουν επίκαιρα θέματα ολοκλήρωσης, ιδίως την προετοιμασία συμφωνιών για τη δημιουργία κοινής αγοράς φυσικού αερίου, καθώς και τις αγορές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Ιδιαίτερη προσοχή σχεδιάζεται να δοθεί στην ψηφιακή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός ενιαίου αναλυτικού συστήματος για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού εμπορίου αγαθών.

Στη συνεδρίαση των αρχηγών κυβερνήσεων της EAEU, προγραμματίζεται να εγκριθεί το σχέδιο προϋπολογισμού της Ένωσης για το 2023, καθώς και να συζητηθούν τα θέματα εγγραφής και κατανομής των ποσών των εισαγωγικών δασμών μεταξύ των προϋπολογισμών των κρατών της ένωση ένταξης.

Σύμφωνα με την EADaily, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της ρωσικής* βιομηχανικής ζώνης στη Διώρυγα του Σουέζ (Αίγυπτος).

Την προηγούμενη μέρα, 20 Οκτωβρίου, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της EAEU είχαν συνάντηση σε στενή μορφή. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan, ανοίγοντας την σύνοδο στενού σχήματος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου της EAEU, σημείωσε ότι, δεδομένης της τρέχουσας αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία και των παραβιάσεων των αλυσίδων εφοδιασμού, ένας εμπιστευτικός διάλογος εντός της ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός .

….

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ( EAEU ή EEU ) είναι μια οικονομική ένωση ορισμένων μετασοβιετικών κρατών που βρίσκονται στην Ευρασία . Η Συνθήκη για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπογράφηκε στις 29 Μαΐου 2014 από τους ηγέτες της Λευκορωσίας , του Καζακστάν και της Ρωσίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015. Συνθήκες με στόχο την Αρμενία και το Κιργιστάν. Η ένταξη του στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπεγράφη στις 9 Οκτωβρίου και 23 Δεκεμβρίου 2014, αντίστοιχα. Η συνθήκη προσχώρησης της Αρμενίας τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιανουαρίου 2015. Η συνθήκη προσχώρησης της Κιργιζίας τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου 2015. Η Κιργιζία συμμετείχε στην EAEU από την ημέρα ίδρυσής της ως προσχωρούν κράτος.

….

* Την 31 Ιανουαρίου 2019, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψε διάταγμα για την δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης, στην περιοχή του καναλιού του Σουέζ,

Η αιγυπτιακή βουλή είχε εγκρίνει την συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018 μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου για την δημιουργία βιομηχανικής ζώνης έκτασης 5,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο ανατολικό τμήμα του Πορτ-Σάιντ.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης και την κατασκευή του νέου καναλιού του Σουέζ είχε επιτευχθεί το 2014. Η διακρατική συμφωνία είχε υπογραφεί στις 23 Μαΐου του 2018, έχοντας διάρκεια ισχύος τα 50 χρόνια με πρόβλεψη ανανέωσης κάθε πέντε χρόνια μετά την λήξη της.

Στη συμφωνία διαμόρφωσης ειδικής ζώνης, προβλεπόταν καθεστώς μειωμένης φορολόγησης για τις ρωσικές εταιρείες που θα έχουν την έδρα τους στην Αίγυπτο.

Η κατασκευή του έργου προβλεπόταν να διαρκέσει 13 χρόνια και οι εταιρείες που θα έχουν την έδρα τους στην Αίγυπτο θα μπορούν να παράγουν προϊόντα αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Οι ρωσικές κρατικές επενδύσεις στις αρχικές υποδομές της βιομηχανικής ζώνης θα ανέρχονταν στα 190 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων καθ όλη την διάρκεια κατασκευής του έργου, έφθανε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

……………………………………………………………………………………………..