Ολαφ Σόλτς: Αποφασίζω και διατάζω

ΑΡΘΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγίγνετό τε λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή. Λέγεται μεν δημοκρατία, αλλά κυβερνάει μόνο ένας.

Θουκυδίδης, 460-394 π.χ.χ.

Η απόφαση ΜΟΥ αυτή αποτελεί τη νομική βάση για να καταστεί δυνατή η παράταση της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών (…) Ολαφ Σόλτς Μέσα σε ένα απίστευτο κλίμα πολιτικής κακοφωνίας ο καγκελάριος “έβγαλε από το μανίκι του” την χρήση της αρμοδιότητας περί χάραξης πολιτικών κατευθύνσεων, -και όχι κατόπιν συμφωνίας σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου όπως θα έπρεπε– η οποία απορρέει τόσο από τον εσωτερικό κανονισμό για τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο πρωτίστως από το άρθρο 65 του Γερμανικού Συντάγματος. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει τα εξής: «1. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής και φέρει τη σχετική ευθύνη 2. Στο πλαίσιο αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, κάθε ομοσπονδιακός υπουργός διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του ανεξάρτητα και με δική του ευθύνη. 3. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφασίζει για διαφορές απόψεων μεταξύ των ομοσπονδιακών υπουργών». Σημειωτέον ότι η Μέρκελ στα 16 χρόνια που κυβέρνησε την Γερμανία, σε καμία είτε μεγάλη είτε μικρή κρίση δεν τόλμησε να κάνει χρήση του  άρθρου 65 του Γερμανικού Συντάγματος!

Ο Θεμελιώδης Νόμος (Grundgesetz), που ισχύει και σήμερα στις βασικές του διατάξεις, ψηφίστηκε στη Δυτική Γερμανία το 1949 και είχε προσωρινό χαρακτήρα. Η ισχύς του θα περιοριζόταν για το χρονικό διάστημα μέχρι την επανένωση με το έτερο γερμανικό κράτος που ιδρύθηκε στη Σοβιετική Ζώνη Κατοχής και ονομάστηκε αργότερα Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR). Από την 3η Οκτωβρίου του 1990, ημερομηνία της γερμανικής επανένωσης, ο προσωρινός Θεμελιώδης Νόμος κατέστη Σύνταγμα της ενωμένης Γερμανίας.

Από αυτήν ακριβώς την κεντρική θέση από το άρθρο 65 του Γερμανικού Συντάγματος του/της καγκελαρίου απορρέει και η αρμοδιότητα καθορισμού της πολιτικής κατεύθυνσης (Richtlinienkompetenz η οποία μόνο πολύ σπάνια επιτρέπει την χρήση της ), βάσει της οποίας και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εστάλη η συγκεκριμένη επιστολή, ανακοινώνοντας  και όχι κατόπιν συμφωνίας  ουσιαστικά στους υπουργούς την οριστικά ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης.

Η απόφαση του Σόλτς αναγκάζει τους υπουργούς της κυβέρνησης να προσποιούνται καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο αρχηγός του FDP και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έσπευσε  να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του κ. Σολτς: «Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας να διατηρήσουμε όλες τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Ο καγκελάριος το έχει πλέον καταστήσει σαφές», έγραψε στο Twitter και υποσχέθηκε βιώσιμες λύσεις για τον χειμώνα 2023/24. Από την πλευρά των Πρασίνων, η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε έγραψε: «Τώρα υπάρχει σαφήνεια. Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας παραμένει. Η Γερμανία θα καταργήσει οριστικά την πυρηνική ενέργεια στις 15 Απριλίου 2023

Από το ΒΗΜΑ Η απόφαση του Σόλτς

Οι τρεις εναπομείναντες γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί, Έμσλαντ, Ίζαρ 2 και Νεκαρβεστχάιμ 2 θα παρατείνουν τελικά τη λειτουργία τους πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022 μέχρι την 15η Απριλίου του 2023, σύμφωνα με απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς (και όχι κατόπιν συμφωνίας σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου), η οποία κοινοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε τρεις υπουργούς του: την Πράσινη υπ. Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε,  τον επίσης Πράσινο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον Φιλελεύθερο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι η ημερμηνία της 15ης Απριλίου του 2023 είναι οριστική καθώς οι τερματικοί σταθμοί υγραερίου κατασκευάζονται στις γερμανικές ακτές με «απίστευτο» ρυθμό…

Βέβαια το 2023, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου γράφουν σχετικά οι Financial Times, επικαλούμενοι δήλωση του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ, Saad al-Kaabi. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος τον χειμώνα, χάρη στις πλήρεις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, όλα θα είναι εντάξει, αλλά η αναπλήρωση των αποθεμάτων για την επόμενη χρονιά μπορεί ήδη να γίνει πρόβλημα.
Περισσότερα: https://eadaily-com.translate.goog/ru/news/2022/10/19/glava-minenergo-katara-predupredil-evropu-ob-istoshchenii-zapasov-gaza?