Κυνήγι μαγισσών στη Γερμανία: Ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας απολύθηκε για δεσμούς με τη Ρωσία 

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Arne Shenbom. Εικονογράφηση: ctrana.media

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Ασφάλεια Τεχνολογίας Πληροφορικής (BSI) απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και τιμωρήθηκε. Ένας εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε στην ειδησεογραφική πύλη Der Spiegel στις 18 Οκτωβρίου ότι η υπουργός Nancy Feser απέλυσε τον επικεφαλής της BSI Arne Schönbom από τα καθήκοντά του και κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του.

Πριν από την απόλυση του επικεφαλής της BSI, της υπηρεσίας που διαδραματίζει το ρόλο της εθνικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης έδειχναν ότι ο Arne Schönbom «δεν απομακρύνεται πάρα πολύ από τους ρωσικούς κύκλους πληροφοριών».

Λεπτομέρειες μπορούν να παρέχονται από μια ένωση που ονομάζεται Γερμανικό Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας (Cyber-Sicherheitsrat Deutschland, CSRD). Η Ένωση CSRD, η οποία λειτουργεί από το 2012, παρέχει συμβουλές για θέματα ασφάλειας πληροφοριών σε επιχειρήσεις, πολιτικούς και κυβερνητικούς φορείς στη Γερμανία.

Μεταξύ των ιδρυτών αυτής της οργάνωσης είναι ο ίδιος ο Shenbom και μια κοντινή του εταιρεία με την επωνυμία Protelion, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κατηγορηθεί σε διεθνή ειδικά μέσα ενημέρωσης για διασυνδέσεις με ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε ένα εισαγωγικό υλικό για αυτό το θέμα από το εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

Σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι εν όψει του «υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία», είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι της BSI μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα την εργασία τους. Κατά συνέπεια, η απόλυση του προϊσταμένου αυτού του τμήματος ήταν αναπόφευκτη, καθώς η είδησή του υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κοινού στο ουδέτερο και αμερόληπτο διοικητικό του έργο και διέκοψε τη σχέση εργασίας με τον προϊστάμενό του, τον υπουργό, που απαιτεί εμπιστοσύνη για να διατηρηθεί.

Ταυτόχρονα, το τεκμήριο της αθωότητας ανήκει ασφαλώς στον αθωωμένο επικεφαλής του BSI, είπε ο εκπρόσωπος. Για το τι στη συνέχεια θα υποβληθεί σε πειθαρχική ποινή στον Shenbom, δεν είπε ο γραμματέας Τύπου. ΕΑdaily

Νωρίτερα, όπως ενημέρωνε ο Αλφειός Ποταμός, είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες ότι ήταν προς απόλυση ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας για «σχέσεις με τη Μόσχα»

………………………………………………………………………………………