Η Ευρώπη ενώνεται σε μια νέα μορφή… «Στόχος είναι να καταργηθεί η Ρωσσία»

News Politics ΑΡΘΡΑ ΕΥΡΩΠΗ
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα
© RIA Novosti / Stringer
Daniil Nizamutdinov. Η Πράγα φιλοξένησε την πρώτη σύνοδο κορυφής ενός νέου άτυπου οργανισμού, της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με μεγαλοπρέπεια την περασμένη εβδομάδα. Η ιδέα ανήκει στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εδώ και καιρό αναζητά την ηγεσία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΠΓ «θα φέρει κοντά τις χώρες και θα παράσχει μια πλατφόρμα για πολιτικό συντονισμό σε ηπειρωτικό επίπεδο». Τι κρύβεται πίσω από τις ηχηρές δηλώσεις…
.

Χωρίς σημαίες της ΕΕ

Αποφασίστηκε να συζητηθούν οι ευρωπαϊκές υποθέσεις σε περιορισμένη μορφή. Είναι προφανές με ποιον σκοπεύουν να γίνουν φίλοι εδώ. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, το καθήκον είναι «να αναζητήσουμε μια νέα τάξη πραγμάτων χωρίς τη Ρωσία».
Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell - RIA Novosti, 1920, 10/11/2022
© RIA Novosti / Alexey Vitvitsky Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell
Σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αντιρωσική λέσχη, οι διοργανωτές κάλεσαν τους ηγέτες 44 χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνήθως είναι δύσκολο να κάθονται στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ελλάδα, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο. Σημειώθηκε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την ΕΕ. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με μια πηγή, η πρωθυπουργός Λιζ Τρους ζήτησε να μην υπάρχουν πουθενά σημαίες της ΕΕ στη συνάντηση.
Πριν από την έναρξη του φόρουμ, ο επικεφαλής της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, παραδέχτηκε ότι η ΕΕ έχει όλο και λιγότερα εργαλεία εναντίον της Ρωσίας. Η ΕΠΓ θα συμβάλει στην αύξηση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης στη Μόσχα.
.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, δεν μιλάμε για αντικατάσταση ή αντιγραφή οποιωνδήποτε υφιστάμενων ευρωπαϊκών δομών. Η ΕΠΓ θα συμβάλει μόνο στην προσέγγιση με εκείνες τις χώρες που από καιρό φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας προσέγγισης τύπου μετά από μια συνάντηση σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα - RIA Novosti, 1920, 10/11/2022
© RIA Novosti / Stringer Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση σε άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα
Στη σύνοδο κορυφής συζητήθηκαν θέματα πολιτικού διαλόγου, ενίσχυσης της ασφάλειας και αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου κρίσης καυσίμων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Δεν επιτεύχθηκε συναίνεση για την ενεργειακή πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να θυσιάσουν τα εθνικά συμφέροντα για χάρη των κοινών ευρωπαϊκών.
Δεν είχε προγραμματιστεί κοινό ανακοινωθέν. Σε γενικές γραμμές, αυτό το γεγονός είναι καθαρά συμβολικό. Παρόλα αυτά, οι ηγέτες του αντιμαχόμενου Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου. Δεν υπήρξαν ούτε συγκρούσεις. Έτσι, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι προσπαθεί να καθίσει σε δύο καρέκλες, ότι διεξάγει διάλογο στο πλαίσιο της ΕΠΓ και δεν υποστηρίζει τις αντιρωσικές κυρώσεις. Στον οποίο ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε σκληρά: «Ούτε εσείς στην Κροατία, ούτε η ηγεσία σας θα καθορίσουν την πολιτική μας».
.

Νέα παραγγελία

Σύμφωνα με τον Ivan Timofeev, διευθυντή του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, η ΕΠΓ μπορεί να αντικαταστήσει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος εδώ και καιρό βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
“Το νόημα των αρχών του ΟΑΣΕ ήταν η εξομάλυνση της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη μεταξύ των δύο μπλοκ, η επίτευξη ειρήνης και η άρση των διαχωριστικών γραμμών. Μέχρι τη δεκαετία του 2000, αυτή η αποστολή είχε χάσει τη σημασία της και προσπάθησαν να περιθωριοποιήσουν τη Ρωσία”, λέει ο ειδικός.
.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει το απόγειο της υποβάθμισης αυτής της πολιτικής. Τώρα θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τη Ρωσία να φύγει από την Ευρώπη, να ενωθεί στις αρχές της αντιμετώπισης της Μόσχας – τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, και με οποιαδήποτε άλλη έννοια.
Γενική φωτογράφηση των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στην Πράγα - RIA Novosti, 1920, 10/11/2022
© RIA Novosti / Stringer Ομαδική φωτογραφία των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στην Πράγα
.
“Είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα λειτουργήσει. Τα έργα που βασίζονται στην αντιπαράθεση με οποιονδήποτε είναι βραχύβια. Υπάρχουν σοβαρά ιδεολογικά προβλήματα στην Ευρώπη, ορισμένα από τα αξιώματα στα οποία βασίζεται η ΕΕ έχουν εξαντληθεί. Δεν προβλέπω επικείμενος θάνατος αυτής της ένωσης, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο περιθώριο ασφάλειας. Αλλά υπάρχουν δυσκολίες, και η Μόσχα θα το εκμεταλλευτεί – κυρίως στον μετασοβιετικό χώρο», υποστηρίζει ο Timofeev.
.

Πάρα πολλά “αλλά”

Ο Βλάντισλαβ Μπέλοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αμφιβάλλει ότι η ΕΠΓ μπορεί να αντικαταστήσει τον ΟΑΣΕ. Υπενθύμισε ότι μια εβδομάδα νωρίτερα, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία, όσο απαράδεκτο κι αν φαίνεται στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Στην Ευρώπη, συνεχίζει ο Belov, αρκετά δημόσια πρόσωπα τηρούν την ίδια άποψη. Συγκεκριμένα, αντίθεση στην αντιρωσική πολιτική κυρώσεων διαμορφώνεται στη Γερμανία.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας στο Βερολίνο - RIA Novosti, 1920, 10/11/2022
© AP Photo / Ferdinand Ostrop Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ
.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΠΓ πρόκειται να διεξαχθεί την άνοιξη στη Μολδαβία. Στη συνέχεια – το φθινόπωρο του 2023 στην Ισπανία. Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτής της μορφής εξακολουθεί να αμφισβητείται. Έτσι, ο Cui Hongjian, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, δεν βλέπει την ΕΠΓ ως αποτελεσματικό μηχανισμό για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων.
.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολύ ευρεία εκπροσώπηση εμποδίζει την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων και οι παραδοσιακές αντιφάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδας και Τουρκίας και άλλων χωρών δεν θα επιτρέψουν την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης. Επιπλέον, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη συζήτηση για θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα εντείνει την αντιπαράθεση.
.
Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είναι πιθανό να παίξει το ρόλο ενός είδους «πλασέμπο» για να καθησυχάσει τις χώρες που από καιρό ήθελαν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά δεν τους επιτρέπεται να το κάνουν για τον έναν ή τον άλλον λόγο.
………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………