Το Mangalyan “έζησε” 8 χρόνια στον Άρη !! Ο ISRO της Ινδίας προγραμματίζει να στείλει το Mangalyan 2

News Technology ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΝ
Mangalyan (Mars Orbiter Mission) - RIA Novosti, 1920, 10/11/2022
CC BY SA 2.0 / Kevin Gill / Mangalyan (Αποστολή Mars Orbiter)

Εξαφανίστηκε από το ραντάρ. Τι τελείωσε την ινδική αποστολή στον Άρη

Vladislav Strekopytov. Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) ανακοίνωσε ότι ο Μη Επανδρωμένος Διαστημικός Σταθμός Mangalyan ή MOM (Mars Orbiter Mission), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από τον Σεπτέμβριο του 2014, ολοκλήρωσε τις εργασίες του. Αντί για τους προγραμματισμένους έξι έως οκτώ μήνες, η αποστολή διήρκεσε οκτώ χρόνια. Για το τι νέα πράγματα έχουν μαθευτεί για τον Κόκκινο Πλανήτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και για τους πιθανούς λόγους απώλειας της επικοινωνίας με τη συσκευή – στο κείμενο.
.

αρειανό πλοίο

Ο πρώτος αυτόματος διαπλανητικός σταθμός της Ινδίας ονομάστηκε Mangalyan, που σημαίνει «αρειανό πλοίο» στα σανσκριτικά. Πριν από αυτό, η ΕΣΣΔ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έστειλαν διαστημόπλοια στον Άρη.
.
Οι στόχοι του ΔΟΜ ήταν μάλλον μέτριοι: η δοκιμή τεχνολογιών απαραίτητων για τις επόμενες πτήσεις, η μελέτη της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη. Πέντε επιστημονικά όργανα συμμετείχαν σε αυτό: ένας φασματικός αναλυτής μεθανίου, ένα φωτόμετρο για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων υδρογόνου στην ατμόσφαιρα, ένα θερμικό υπέρυθρο φασματόμετρο, ένας τετραπολικός αναλυτής μάζας για τη μελέτη της εξώσφαιρας και μια έγχρωμη κάμερα MCC (Mars Color Camera).
Ο σταθμός εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2013 από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan στο νησί Sriharikota. Σε υψόμετρο 70 χιλιομέτρων, οι ειδικοί έλεγξαν τον εξοπλισμό και η κάμερα τράβηξε την πρώτη φωτογραφία. Το πλαίσιο περιλαμβάνει την Ινδία, το Θιβέτ, την Αραβική Χερσόνησο, την ανατολική Μεσόγειο και την ανατολική Αφρική. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, ο Mangalyan μπήκε στην τροχιά του Άρη και άρχισε να μεταδίδει δεδομένα.
Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής του εξοπλισμού του διαπλανητικού σταθμού Mangalyan στις 21 Νοεμβρίου 2013
© ISRO Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του εξοπλισμού του διαπλανητικού σταθμού Mangalyan στις 21 Νοεμβρίου 2013
.

Τροχιακή Μακροζωία

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο σταθμός υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε σε τροχιά μόνο για περίπου έξι μήνες. Αλλά σαράντα κιλά καυσίμου παρέμειναν στο πλοίο – διπλάσιο από το αναμενόμενο. Η ISRO αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτό και να επεκτείνει την αποστολή για να μελετήσει καλύτερα το κλίμα του Άρη.
Τον Μάρτιο του 2015, Ινδοί επιστήμονες δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα και μέχρι τον Σεπτέμβριο είχε συσσωρευτεί τόσο πολύ υλικό που δημοσίευσαν τον Άτλαντα του Άρη. Σε 120 σελίδες – έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης που αποκαλύπτουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας του πλανήτη, λεπτομέρειες ατμοσφαιρικών διεργασιών και άλλα δεδομένα.
Φωτογραφίες του Άρη που τραβήχτηκαν από την κάμερα του Mangalyan
© ISRO
Χάρη στην εξαιρετικά ευρεία γωνία θέασης της κάμερας MSS, το Mangalyan έγινε η πρώτη και μέχρι στιγμής η μοναδική αποστολή που κατάφερε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του Άρη σε ένα καρέ, καθώς και να πάρει μια εικόνα της μακρινής πλευράς του Δείμου. Επιπλέον, ο δεύτερος δορυφόρος Φόβος φωτογραφήθηκε με φόντο τον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς και ο κομήτης Siding Spring, ο οποίος πλησίασε τον Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014.
.
Η ινδική αποστολή κατέστησε δυνατή την αποσαφήνιση της σύνθεσης της εξώσφαιρας του Άρη και τον προσδιορισμό του ύψους στο οποίο πραγματοποιείται η μετάβαση από την επικράτηση του CO 2 στο καθεστώς οξυγόνου. Το ισότοπο αργού-40, χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας της Γης, βρέθηκε στα ανώτερα στρώματα. Η συσκευή παρατήρησε μεγάλες καταιγίδες σκόνης, αλλαγές στα πολικά καλύμματα πάγου και το άλμπεντο (λευκαύγεια) της επιφάνειας του πλανήτη. Και με βάση τα αποτελέσματα της επεξεργασίας εικόνας χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης, οι επιστήμονες συνέταξαν μια ταξινόμηση των κατολισθήσεων του Άρη.
Ο Φόβος στο φόντο του Άρη.  Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την κάμερα MCC στις 14 Οκτωβρίου 2014
© ISRO Ο Φόβος στο φόντο του Άρη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την κάμερα MCC στις 14 Οκτωβρίου 2014
.

Αντίο στο σταθμό

Τα αποτελέσματα της οκταετούς αποστολής συνοψίστηκαν στη γενική συνέλευση της ISRO στις 27 Σεπτεμβρίου 2022. Ο σταθμός έχασε την επαφή με τη Γη τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια παρατεταμένης παραμονής στη ζώνη συσκότισης. Η ακριβής αιτία εξαφάνισης του πλοίου από τα ραντάρ είναι άγνωστη. Μπορεί να σας έχει τελειώσει το καύσιμο που απαιτείται για τον σωστό προσανατολισμό και τον έλεγχο των ηλιακών συστοιχιών σας ή η μπαταρία σας μπορεί να έχει ξεμείνει από μπαταρία πέρα ​​από ένα όριο ασφαλούς λειτουργίας.
Η ηλιακή συστοιχία του σταθμού, με διαστάσεις 1,4 x 1,8 μέτρα, αποτελείται από τρία πάνελ που βρίσκονται στη μία πλευρά του διαστημικού σκάφους. Η ισχύς των 800 watt είναι αρκετή για να φορτίσει μια μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία εξασφαλίζει τη λειτουργία του σταθμού απουσία φωτός. Προφανώς, η ζώνη συσκότισης που αντιμετώπισαν οι Mangalyan τον Απρίλιο ήταν πολύ εκτεταμένη.
.
Είναι επίσης πιθανό ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα πλοήγησης, αφού έφυγε από τη ζώνη συσκότισης, έχασε τον προσανατολισμό του και ανάγκασε τον τροχιακό να κάνει μια στροφή U, λόγω της οποίας η κεραία που βλέπει στη Γη αποδείχθηκε ότι κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν ήταν δυνατή η αποκατάσταση της επικοινωνίας με τον σταθμό.
.
Η «αποχαιρετιστήρια» δήλωση της ISRO ανέφερε: «Αυτή η αποστολή θα θεωρείται για πάντα ως ένα εξαιρετικό τεχνολογικό και επιστημονικό επίτευγμα στην ιστορία της πλανητικής εξερεύνησης».
.
Παρεμπιπτόντως, η MOM έχει γίνει η πιο οικονομική διαπλανητική αποστολή στην ιστορία της αστροναυτικής. Κόστισε μόνο 74 εκατομμύρια δολάρια, φθηνότερο από πολλές ταινίες του Χόλιγουντ.
Διάγραμμα πτήσης του διαπλανητικού αυτόματου σταθμού Mangalyan - RIA Novosti, 1920, 10.10.2022
CC BY-SA 3.0 / Nesnad / Σχέδιο πτήσης του διαπλανητικού αυτόματου σταθμού “Mangalyan”
.

Συνεχίζεται

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας σκοπεύει να εκτοξεύσει μια δεύτερη Αρειανή αποστολή, δοκιμαστικά το 2024. Εξετάσαμε διαμορφώσεις που περιελάμβαναν ένα τροχιακό, ένα προσεδάφιο και ένα ρόβερ, αλλά και πάλι περιοριστήκαμε σε έναν τροχιακό σταθμό, αλλά με πιο πολύπλοκα όργανα.
Το Mangalyan-2 θα είναι βαρύτερο από τον προκάτοχό του και θα μεταφέρει περισσότερο ωφέλιμο φορτίο. Το κεντρικό στοιχείο της διαμόρφωσης είναι ο αναλυτής ιονόσφαιρας πλάσματος ARIS. Επίσης, ο σταθμός θα είναι εξοπλισμένος με υπερφασματικές και πανχρωματικές κάμερες πολύ υψηλής ανάλυσης, ραντάρ για τη μελέτη της γεωλογικής δομής του Άρη.
.
Το MOM-2 θα ακολουθήσει το MOM-3 με lander και rover. Η προτεινόμενη τοποθεσία προσγείωσης είναι η αρχαία λίμνη Ηριδανία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στον πυθμένα αυτής της δεξαμενής πριν από 4,0-3,7 δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχαν θερμές πηγές από τις οποίες θα μπορούσε να προέλθει η ζωή.
Ινδικό αρειανό ανιχνευτή Mangalyan πριν από την εκτόξευση - RIA Novosti, 1920, 10.10.2022
© Φωτογραφία : ISRO Ινδικός αρειανός ανιχνευτής “Mangalyaan” πριν από την εκτόξευση

…………………………………………………………………………………….