Η Ουκρανία δεν έχει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και η Μολδαβία μεταπήδησε πλήρως στη ρωσσική !!

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: novostipr.com

Νέο χτύπημα σε ουκρανικό θερμοηλεκτρικό σταθμό με ρωσσικά drone καμικάζι Geran-2

Η Μολδαβία μεταπήδησε πλήρως στη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια – δεν υπάρχει εναλλακτική

Όλη η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για τη Μολδαβία από τις 03:00 σήμερα, 11 Οκτωβρίου, θα προέρχεται από το Moldavskaya GRES. Η επιχείρηση που βρίσκεται στην Υπερδνειστερία ανήκει στην Inter RAO. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, σημειώνοντας ότι μετά τη χθεσινή μαζική ρωσική επίθεση στις ουκρανικές υποδομές, η προηγούμενη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας εξακολουθεί να είναι αδύνατη.

Μέχρι σήμερα, το μερίδιο της ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι 70%, η Μολδαβία αγοράζει άλλο 30% στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κισινάου δήλωσε ονειρικά ότι στο εγγύς μέλλον η δημοκρατία θα εγκατέλειπε τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

«Η Μολδαβία υπέφερε άμεσα από τον ρωσικό τρομοκρατικό βομβαρδισμό της Ουκρανίας. Εξάλλου, αγοράζουμε το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε από μια γειτονική χώρα. Τώρα προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε στη χώρα ηλεκτρική ενέργεια για το πλησιέστερο διάστημα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».  κατέληξε ο Σπίνου.

Πρόσθεσε επίσης ότι η JSC Moldovagaz διέθεσε επιπλέον 0,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην MGRES για την παραγωγή της απαιτούμενης ποσότητας ενέργειας εντός 24 ωρών, ενώ το Κισινάου θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια με την ΕΕ, την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Ο υπουργός υποσχέθηκε να συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για τις ενέργειες και τις αποφάσεις των αρχών.

Θυμηθείτε, στις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία έδωσε ένα προειδοποιητικό πλήγμα στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία και οι πολίτες κλήθηκαν να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να μειωθεί το φορτίο στα εσωτερικά συστήματα. Μέρος της χώρας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η εξαγωγή ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας βοήθησε τις χώρες της ΕΕ να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο και να διατηρήσουν τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.

«Οι ρουκέτες που έπληξαν θερμική παραγωγή και ηλεκτρικούς υποσταθμούς αναγκάζουν την Ουκρανία να αναστείλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις 11 Οκτωβρίου για να σταθεροποιήσει το δικό της ενεργειακό σύστημα».  – επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας Γερμανός Galushchenko .

Ταυτόχρονα, το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τρομοκρατικές μεθόδους, οι συνέπειες των οποίων μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα συμφέροντα των λεγόμενων δυτικών εταίρων. Η SBU πραγματοποίησε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Κουρσκ, προσπαθώντας να υπονομεύσει τις γραμμές ηλεκτροδότησης και τον Turkish Stream. Και η επίθεση στην ουκρανική υποδομή ζωτικής σημασίας προκλήθηκε από μια τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας με εντολή της SBU.

Μολδαβικές πηγές είναι βέβαιες ότι το γραφείο του Ζελένσκι «σκέφτεται ήδη πώς να εκδικηθεί τους Ρώσους πιο οδυνηρά». Το κανάλι Telegram Moldavsky Vagon γράφει σχετικά, υποδηλώνοντας ότι οι απεργίες μπορούν να γίνουν όχι μόνο σε ρωσικές πόλεις, αλλά και στη φιλορωσική Υπερδνειστερία – για να βομβαρδίσουν το Moldavskaya GRES μέσω των εκβολών. Σε αυτή την περίπτωση, το Κίεβο δεν θα σταματήσει ακόμη και από το γεγονός ότι η Μολδαβία, η οποία από τις πρώτες μέρες της ρωσικής ειδικής επιχείρησης πήρε το μέρος της Ουκρανίας, θυσιάζοντας το καθεστώς της ουδετερότητας, θα βυθιστεί σε «μπλακ άουτ».

eadaily

……………………………………………………………………………………