Η Παλαιστίνη θα αρχίσει να παράγει φυσικό αέριο !!

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: massader.ps.

Η Αίγυπτος πίεσε το Ισραήλ: Η Παλαιστίνη θα αρχίσει να παράγει φυσικό αέριο 

Το Παλαιστινιακό Επενδυτικό Ταμείο είναι κοντά στη σύναψη τεχνικής συμφωνίας με την Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) για την εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου της Γάζας Marin, τα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται σε 28 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό αναφέρθηκε από την πύλη Al-Monitor στις 10 Οκτωβρίου.

Τα μέρη θα υπογράψουν μια τεχνική συμφωνία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η οποία καθορίζει τη διανομή των μετοχών και τους τρόπους πώλησης φυσικού αερίου. Παλαιστινιακές πηγές απέφυγαν να αναφέρουν τον ρόλο του Ισραήλ στη συμφωνία, λέγοντας μόνο ότι «τα πράγματα κινούνται προς την ανάπτυξη του πεδίου σε συμφωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το ποια είναι τα μέρη.

Την περασμένη Πέμπτη, το Al-Monitor ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ έδωσε το πράσινο φως στην παραγωγή φυσικού αερίου σε ένα υπεράκτιο κοίτασμα στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχο των αιγυπτιακών πληροφοριών και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Το Al-Monitor ενημερώθηκε από Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους αξιωματούχους για την επιτυχία της αιγυπτιακής μεσολάβησης να πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει την παραγωγή φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Η πύλη επικαλείται έναν ανώνυμο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου να λέει ότι πριν από λίγους μήνες, μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία οικονομικής και ασφάλειας συζήτησε με το Ισραήλ το θέμα να επιτρέπεται η παραγωγή φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Και πρόσθεσε: «Η αντιπροσωπεία κατάφερε τελικά να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό που θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή». Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το Τελ Αβίβ απαίτησε να ξεκινήσουν πρακτικές διαδικασίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Γάζας στις αρχές του 2024 για να διασφαλιστεί η ασφάλεια.

Η εταιρεία εκμετάλλευσης Massader Palestine υπολογίζει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Προγραμματίζεται η παροχή φυσικού αερίου σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος περίπου 700 MW.

EAdaily

……………………………………………………………………………………….