Ο Πούτιν έκανε Διάταγμα για τη μεταφορά του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 και ο Γιαχαμούρα το δικό του

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάταγμα για τη μεταφορά του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 σε ρωσσική οντότητα, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην οριστική αποχώρηση της Exxon Mobil από την ρωσσική Άπω Ανατολή, υπέγραψε ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μια νέα ρωσσική νομική οντότητα θα αναλάβει τα δικαιώματα και τις ευθύνες της σημερινής κοινοπραξίας επενδυτών και του φορέα εκμετάλλευσης, της Exxon Neftegas Limited, σύμφωνα με ανακοίνωση που επικαλείται το Bloomberg.

Οι ξένοι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ενός μήνα για να δηλώσουν αν θα διατηρήσουν τα μερίδιά τους στη νέα εταιρεία. Όσοι αποχωρήσουν θα δικαιούνται αποζημίωση, προσαρμοσμένη για τις πιθανές απώλειες που προέκυψαν νωρίτερα φέτος εν μέσω της διακοπής της παραγωγής. Η Exxon σταμάτησε την παραγωγή μετά την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία.

Μέτοχοι του έργου είναι η Exxon Mobil, η Rosneft PJSC, η ιαπωνική SODECO και η Oil & Natural Gas Corp. της Ινδίας. Η Exxon δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για την παράδοση του μεριδίου της 30% σε άγνωστο τρίτο μέρος, αλλά την επόμενη ημέρα ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την έξοδο ξένων μετόχων από διάφορα στρατηγικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Sakhalin-1, μέχρι το τέλος του έτους. Η Exxon αμφισβητεί το διάταγμα.

Ο Πούτιν υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα τον Ιούλιο για το έργο φυσικού αερίου Sakhalin-1 σε ρωσσική οντότητα.

Η Shell Plc, με μερίδιο 27,5% στην εν λόγω εγκατάσταση, δήλωσε ότι είναι “εντελώς απίθανο” να διατηρήσει το μερίδιο στη νέα οντότητα, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Corp. και Mitsui & Co. αποφάσισαν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους.

ΠΗΓΗ

Ταυτόχρονα Η Ιαπωνία θα συλλέξει πληροφορίες για την απόφαση της Ρωσίας για το Sakhalin-1, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, και ενώ κορυφαίος Ιάπωνας πολιτικός καταλογίζει του Ζελένσκι  μεγάλες ευθύνες για τον πόλεμο, o Ζελένσκι, με διάταγμα, αναγνώριζει ΤΩΡΑ την Σαχαλίνη ως μέρος της Ιαπωνικής γεωγραφικής επικράτειας.