Χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο κάλεσαν για φιλία με τη Ρωσσία 

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδηλωτές μπροστά από το κτίριο της Bundestag. Εικονογράφηση: dpa/Fabian Sommer

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο σήμερα, 8 Οκτωβρίου, ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να άρει τις αντιρωσικές κυρώσεις και να εξασφαλίσει την προμήθεια φθηνών ενεργειακών πόρων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι ARD.

Συλλαλητήριο με σύνθημα «Ενεργειακή ασφάλεια και προστασία από τον πληθωρισμό – η χώρα μας είναι πάνω από όλα» πραγματοποιήθηκε στην κυβερνητική συνοικία της γερμανικής πρωτεύουσας, διοργανωτής της δράσης ήταν το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Σύμφωνα με το ARD, στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 πολίτες που διαφωνούσαν με την πολιτική των γερμανικών αρχών.

«Πολίτες, ενωθείτε ενάντια σε αυτήν την τρελή κυβέρνηση που υποδαυλίζει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας»  – διαβάστε την επιγραφή σε μια από τις αφίσες.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ζητώντας την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και την επανέναρξη της προμήθειας ρωσικών ενεργειακών πόρων για την καταπολέμηση των «εκρηκτικών τιμών».

«Αυτός που σιωπά σήμερα θα παγώσει αύριο!», «Δώσε μου ρωσικό αέριο», «(Ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας Ρόμπερτ) Χάμπεκ και ο (Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ) Σολτς είναι εχθροί του λαού»,  τα πανό των συμμετεχόντων της δράσης που υποδεικνύεται. Κάποιοι πολίτες προσήλθαν στην εκδήλωση με ρωσικές σημαίες.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και πιο ενεργή διπλωματική επέμβαση από το Βερολίνο για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Αριστερού Κόμματος και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, προειδοποίησαν για την έναρξη μεγάλης κλίμακας εκστρατείας διαμαρτυρίας στη Γερμανία, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή της κυβέρνησης σε προβλήματα που σχετίζονται με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. , ο υψηλός πληθωρισμός και η σύγκρουση στην Ουκρανία. Στα τέλη Αυγούστου, ο συμπρόεδρος του AfD Τίνο Χρουπάλλα ανακοίνωσε ότι το κόμμα του σκόπευε να πραγματοποιεί διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα κάθε Δευτέρα.

Χιλιάδες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν, ειδικότερα, στην Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, που εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Gera στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Θουριγγίας. Μια διαδήλωση υπό το σύνθημα «Για την ειρήνη, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λειψίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ήταν στο χαμηλότερο τετραψήφιο εύρος.

Daniil Vinogradov  EAdaily

………………………………………………………………………………..