Διαρροή σημειώθηκε σε μη λειτουργικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Γερμανία 

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρηνικός σταθμός στο Brunsbüttel. Εικονογράφηση: Jannis Grosse / IMAGO

Daniil Vinogradov Στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη γερμανική πόλη Brunsbüttel, σημειώθηκε διαρροή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων έκπλυσης, ανέφερε σήμερα, 5 Οκτωβρίου, το Der Spiegel, επικαλούμενο τον χειριστή του πυρηνικού σταθμού, Vattenfall.

Το περιστατικό συνέβη στις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά ο Τύπος το αντιλήφθηκε σήμερα. Δεν διαπιστώθηκαν συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό, το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού ή το ίδιο το εργοστάσιο.

“Κατά την έκπλυση της δεξαμενής διήθησης, διαπιστώθηκε ζημιά στη συγκόλληση σύνδεσης του σωλήνα εκκένωσης.”  είπε ο χειριστής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία εκμετάλλευσης, χαμηλό επίπεδο ραδιενεργής μόλυνσης καταγράφηκε σε άμεση γειτνίαση με τη διαρροή. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το τμήμα ασφάλειας των αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας έχει ήδη δώσει εντολή σε εμπειρογνώμονες να διενεργήσουν πρόσθετους ελέγχους.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Brunsbüttel έχει κλείσει από το 2007. Στα τέλη του 2018, η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού κρατιδίου Schleswig-Holstein, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση, ενέκρινε την κατεδάφιση του πυρηνικού σταθμού.

Σημειωτέον ότι το περιστατικό σημειώθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη σκοπιμότητα παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία για την καταπολέμηση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι δύο από τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν στη χώρα θα παραμείνουν σε ετοιμότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αλλά η χρήση τους επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού. Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε από πλήθος πολιτικών και ειδικών.

Συγκεκριμένα, ο Φρίντριχ Μερτς , ηγέτης της αντιπολίτευσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης , δήλωσε ότι «οι σκέψεις της πράσινης πολιτικής φαίνεται να είναι πιο σημαντικές για την κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς από τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος».

…………………………………………………………………………………………