Πως οι ΗΠΑ προσάρτησαν το Τέξας μετά την ανεξαρτησία του από το Μεξικό !

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΘΡΑ

 

wiki

Η επανάσταση του Τέξας

Η επανάσταση ήταν επιτυχής, καθώς η σημερινή αμερικανική πολιτεία του Τέξας έσπασε από το Μεξικό και την Coahuila και δημιούργησε τη Δημοκρατία του Τέξας.

Ο διακανονισμός του Τέξας

Εδαφική οργάνωση του Μεξικού. Σε κόκκινη γραμμή φαίνεται το έδαφος που διεκδικούνταν για την πολιτεία του Τέξας. wiki

Στη δεκαετία του 1820, το Μεξικό θέλησε να προσελκύσει εποίκους στο τεράστιο, αραιοκατοικημένο κράτος Coahuila και Texas, το οποίο αποτελείτο από το σημερινό μεξικανικό κράτος της Coahuila καθώς και από το αμερικανικό κράτος του Τέξας. Αμερικανοί έποικοι ήταν πρόθυμοι να πάνε, καθώς η γη ήταν άφθονη και καλή για εκτροφή και εκτροφή, αλλά οι Μεξικανοί πολίτες δεν επιθυμούσαν να μετακομίσουν σε μια επαρχιακή περιοχή. Το Μεξικό απρόθυμα επέτρεψε στους Αμερικανούς να εγκατασταθούν εκεί, εφόσον έγιναν μεξικανοί και μετατράπηκαν σε καθολικισμό. Πολλοί επωφελήθηκαν από σχέδια αποικιοκρατίας, με επικεφαλής τον Stephen F. Austin , ενώ άλλοι απλά ήρθαν στο Τέξας και εγκαταστάθηκαν σε κενές εκτάσεις.

Αναταραχή και δυσαρέσκεια

Οι έποικοι σύντομα δυσαρεστήθηκαν κάτω από το καθεστώς του Μεξικού. Το Μεξικό είχε μόλις κερδίσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία το 1821 και υπήρξε μεγάλο χάος και επιθετικότητα στην Πόλη του Μεξικού, καθώς οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί αγωνίστηκαν για εξουσία.

Οι περισσότεροι άποικοι του Τέξας ενέκριναν το μεξικανικό σύνταγμα του 1824, το οποίο χορήγησε πολλές ελευθερίες στα κράτη (σε αντίθεση με τον ομοσπονδιακό έλεγχο). Αυτό το σύνταγμα ακυρώθηκε αργότερα, θυμώνοντας τους Texans (και πολλούς Μεξικανούς). Οι άποικοι ήθελαν επίσης να χωριστούν από το Coahuila και να σχηματίσουν ένα κράτος στο Τέξας.

Στους έποικους των Τζέζων αρχικά προσφέρθηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες αργότερα απομακρύνθηκαν, προκαλώντας περαιτέρω δυσαρέσκεια.

Τέξας Διακοπές από το Μεξικό

Μέχρι το 1835, τα προβλήματα στο Τέξας είχαν φτάσει σε σημείο βρασμού. Οι εντάσεις ήταν πάντα υψηλές μεταξύ των Μεξικανών και των Αμερικανών εποίκων, και η ασταθής κυβέρνηση στην Πόλη του Μεξικού έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ο Stephen F. Austin, από καιρό πίστευε να παραμείνει πιστός στο Μεξικό, φυλακίστηκε χωρίς κατηγορίες για ένα και ενάμιση χρόνο: όταν τελικά απελευθερώθηκε, ακόμη και ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας. Πολλοί Τεϊανός (Μεξικανοί που γεννήθηκαν στην Τεξάνη) τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας: ορισμένοι θα συνέχιζαν να πολεμούν γενναία στο Alamo και σε άλλες μάχες.

Η μάχη του Γκονζάλες

Οι πρώτες βολές της Επανάστασης του Τέξας πυροδότησαν στις 2 Οκτωβρίου 1835 στην πόλη Gonzales. Οι μεξικανικές αρχές στο Τέξας, νευρικοί για την αυξημένη εχθρότητα με τους Τέξας, αποφάσισαν να τους αφοπλίσουν. Μια μικρή ομάδα μεξικανών στρατιωτών στάλθηκε στον Γκονζάλες για να ανακτήσει ένα κανόνι που στάθηκε εκεί για να πολεμήσει τις ινδιάνικες επιθέσεις. Οι Τεξάνοι στην πόλη δεν επέτρεψαν την είσοδο των Μεξικανών: μετά από μια τεταμένη ανακοπή, οι Τεξάνοι πυροβόλησαν στους Μεξικανούς . Οι Μεξικανοί γρήγορα υποχώρησαν, και σε όλη τη μάχη υπήρξε μόνο ένα ατύχημα από την μεξικανική πλευρά.

Αλλά ο πόλεμος είχε αρχίσει και δεν υπήρχε επιστροφή για τους Texans.

Η πολιορκία του Σαν Αντόνιο

Με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, το Μεξικό άρχισε να προετοιμάζεται για μια μαζική επιθετική αποστολή βόρεια, υπό την ηγεσία του Προέδρου / στρατηγού Αντόνιο Λοπεζ ντε Σάντα Άννα . Οι Texans ήξεραν ότι έπρεπε να κινηθούν γρήγορα για να εδραιώσουν τα κέρδη τους. Οι αντάρτες, με επικεφαλής τον Όστιν, προωθήθηκαν στο Σαν Αντόνιο (που στη συνέχεια αναφέρεται ως Béxar). και έκαναν πολιορκία για δύο μήνες , κατά τη διάρκεια των οποίων πολέμησαν από ένα Μεξικάνικο sally στη μάχη του Concepción . Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Τέξανς επιτέθηκαν στην πόλη. Ο Μεξικανός στρατηγός Martín Perfecto de Cos παραδέχτηκε την ήττα και παραδόθηκε: μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου όλες οι μεξικανικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Το Alamo και το Goliad

Ο μεξικανικός στρατός έφτασε στο Τέξας και στα τέλη Φεβρουαρίου έπεσε πολιορκημένος στο Alamo, μια οχυρωμένη παλιά αποστολή στο Σαν Αντόνιο.

Περίπου 200 υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων ο Γουίλιαμ Τράβις , ο Τζιμ Μπόουι και ο Ντάβι Κρόκετ , κατέληξαν στο τελευταίο: το Αλάμο έπεσε στις 6 Μαρτίου 1836 και όλοι μέσα του σκοτώθηκαν. Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, περίπου 350 επαναστάτες Texans καταλήφθηκαν στη μάχη και στη συνέχεια εκτελέστηκαν ημέρες αργότερα: αυτό ήταν γνωστό ως η σφαγή του Goliad . Αυτά τα δίδυμα εμπόδια φαινόταν να καταλήγουν στη μοίρα για την ανερχόμενη εξέγερση. Εν τω μεταξύ, στις 2 Μαρτίου, ένα συνέδριο εκλεγμένων Texans δήλωσε επισήμως το Τέξας ανεξάρτητο από το Μεξικό.

Η μάχη του San Jacinto

Μετά το Αλάμο και το Goliad, ο Σάντα Άννα υπολόγισε ότι είχε κτυπήσει τους Τεξάνους και διέσπειρε τον στρατό του. Ο υπουργός Τεξάνων Σαμ Χιούστον συνέλαβε τον Σάντα Άννα στις όχθες του ποταμού San Jacinto. Το απόγευμα της 21ης ​​Απριλίου 1836, ο Χιούστον επιτέθηκε . Η έκπληξη ήταν πλήρης και η επίθεση έγινε πρώτα σε μια διαδρομή, στη συνέχεια σε μια σφαγή. Οι μισοί από τους άνδρες του Σάντα Άννα σκοτώθηκαν και οι περισσότεροι από τους άλλους κρατήθηκαν φυλακισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Σάντα Άννα. Ο Σάντα Άννα υπέγραψε έγγραφα που παραγγέλλουν όλες τις δυνάμεις του Μεξικού να αποχωρήσουν από το Τέξας και αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Τέξας.

Η Δημοκρατία του Τέξας

Το Μεξικό ήταν με μισή καρδιά για την απώλεια του Τέξας, αλλά μετά από όλες τις μεξικανικές δυνάμεις που έφυγαν από το Τέξας, μετά την ήττα του San Jacinto, ποτέ δεν θα είχαν ρεαλιστικές πιθανότητες να ξανακερδίσουν την προηγούμενη επικράτειά τους. Ο Σαμ Χιούστον έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του Τέξας: θα υπηρετούσε ως Κυβερνήτης και Γερουσιαστής αργότερα, όταν το Τέξας δέχτηκε κρατική υπόσταση. Το Τέξας ήταν μια δημοκρατία εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έντασης με το Μεξικό και τις ΗΠΑ και των δύσκολων σχέσεων με τοπικές ινδιάνικες φυλές.

( Ένθετο Αλφειού: Η απάντηση του ινδιάνου Αρχηγού Σιάτλ στην πρόταση που του έγινε να πουλήσει ένα μεγάλο κομμάτι γης στους Αμερικανούς (διδάσκεται στην Γερμανία στο μάθημα ηθικής το οποίο είναι επιλογή, αντί του θρησκευτικού μαθήματος. Δείτε και σε βίντεο την απάντηση ) .

Παρ ‘όλα αυτά, αυτή η περίοδος ανεξαρτησίας ξαναβλέπεται με μεγάλη υπερηφάνεια από τους σύγχρονους Texans.

Texas Statehood

Ακόμη και πριν το Τέξας χωριστεί από το Μεξικό το 1835, υπήρχαν εκείνοι στο Τέξας και στις ΗΠΑ που ήταν υπέρ της κρατικής εξουσίας στις ΗΠΑ. Μόλις έγινε το Τέξας ανεξάρτητο, υπήρξαν επανειλημμένες προσκλήσεις για προσάρτηση. Δεν ήταν όμως τόσο απλό. Το Μεξικό είχε καταστήσει σαφές ότι ενώ αναγκάστηκε να ανεχτεί ένα ανεξάρτητο Τέξας, η προσάρτηση πιθανώς θα οδηγούσε σε πόλεμο (στην πραγματικότητα, η προσάρτηση των ΗΠΑ ήταν ένας παράγοντας για το ξέσπασμα του Μεξικανο-Αμερικανικού Πολέμου του 1846-1848). Άλλα σημεία που έμεναν ήταν ότι η δουλεία θα ήταν νόμιμη στο Τέξας και οι ομοσπονδιακές υποθέσεις των χρεών του Τέξας, οι οποίες ήταν σημαντικές. Οι δυσκολίες αυτές ξεπεράστηκαν και το Τέξας έγινε το 28ο κράτος στις 29 Δεκεμβρίου 1845.

Πηγές:

Brands, HW Lone Star Nation: η ιστορία της μάχης για την ανεξαρτησία του Τέξας. Νέα Υόρκη: Anchor Books, 2004.

Henderson, Timothy J. Μια ένδοξη νίκη: το Μεξικό και ο πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νέα Υόρκη: Hill and Wang, 2007.

……………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών (1776)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: “ΑΣΠΛΑΧΝΟΙ ΙΝΔΟΙ ΑΓΡΟΙΚΟΙ” ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ !

Εθνικό Κογκρέσο Αμερικανών Ινδιάνων  / National Congress of American Indians 

«Δεν είναι θέμα χρημάτων: είναι περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ζήτημα» ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΧΘΟΝΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ! ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥΣ!

Το Συμβούλιο των Αυτοχθόνων Αμερικανών προσφέρει αμνηστία στα 240 εκατομμύρια λευκών μεταναστών χωρίς χαρτιά

Οι Ινδιάνοι Ναβάχο προσβλέπουν να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Θα μηνύσουν τις ΗΠΑ αν εκδώσουν άδειες εξόρυξης ουρανίου στη γη τους !!

ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ!

Η ιστορία της περούκας και οι Ινδιάνοι

Οι Ινδιάνοι δεν ξεχνούν το μεγαλύτερο αλλά λιγότερο συζητημένο ολοκαύτωμα

MANHATTAN. Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ “INDIANS” ΠΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΓΙΑ $24 ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΛΑΝΔΟ (ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟ)

…………………………………………………………………………..