Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye θα γίνει ιδιοκτησία της Ρωσσίας !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το κτίριο στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye - RIA Novosti, 1920, 05.10.2022
© RIA Novosti / Konstantin Mikhalchevsky Το κτίριο στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye. Φωτογραφία αρχείου

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye θα γίνει ιδιοκτησία της Ρωσίας, προκύπτει από το διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη διαδικτυακή πύλη νομικών πληροφοριών.

«Προς την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας: α) να εξασφαλίσει την αποδοχή στην ομοσπονδιακή ιδιοκτησία των αντικειμένων χρήσης της ατομικής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye και άλλων περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του· β) να λάβει μέτρα που αποσκοπούν στην τη δημιουργία της ομοσπονδιακής κρατικής ενιαίας επιχείρησης «NPP Zaporozhye» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν ατομική ενέργεια στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye», αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το διάταγμα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει προθεσμία έως την 1η Ιανουαρίου 2028 για να καθορίσει τις ιδιαιτερότητες της χρήσης οικονομικών και άλλων πόρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του NPP Zaporozhye και να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες. Επιπλέον, άλλα θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση του έργου του ZNPP θα είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τη δημιουργία της ομοσπονδιακής κρατικής ενιαίας επιχείρησης “Zaporozhye NPP” για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
.
Διευκρινίζεται ότι η ανώνυμη εταιρεία «Operating Organization of Zaporozhye NPP» θα διαχειρίζεται τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Επικεφαλής του ήταν ο πρώην αρχιμηχανικός του NPP Balakovo , Oleg Romanenko. Σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye θα γίνουν δεκτοί στο προσωπικό του νέου οργανισμού λειτουργίας, διατηρώντας παράλληλα τους μισθούς και τις κοινωνικές εγγυήσεις.
.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Ενιαίο Κρατικό Μητρώο Νομικών Προσώπων, η Zaporozhye NPP Operating Organisation JSC είναι θυγατρική της Rosenergoatom Concern . Αυτός, με τη σειρά του, είναι μέρος της κρατικής εταιρείας ” Rosatom ” και εκτελεί τις λειτουργίες του χειριστή όλων των πυρηνικών σταθμών στη Ρωσία.
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι άδειες (άδειες) που εκδόθηκαν πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σχετικά με τη λειτουργία του ZNPP, συνεχίζουν να ισχύουν έως ότου παραληφθούν παρόμοια έγγραφα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.
Το Zaporozhye NPP βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνείπερου κοντά στην πόλη Energodar . Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των μονάδων και την εγκατεστημένη ισχύ – έχει έξι μονάδες ισχύος με ισχύ ενός γιγαβάτ. Από τον Μάρτιο, ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται υπό την προστασία του ρωσικού στρατού. Τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τακτικά το Enerhodar και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται δίπλα στην πόλη.
.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αποστολή του ΔΟΑΕ με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Rafael Grossi έφτασε στο ZNPP . Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του «Rosatom» και το προσωπικό του σταθμού οδήγησαν την αντιπροσωπεία στο έδαφός του και έδειξε τις περιοχές που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών στρατευμάτων. Δύο υπάλληλοι του ΔΟΑΕ παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε μόνιμη βάση. Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της αποστολής, η υπηρεσία δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία επιβεβαίωσε το γεγονός του βομβαρδισμού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις περιφέρειες DPR , LPR , Kherson και Zaporozhye , υπέγραψε συμφωνίες με τους επικεφαλής τους για την αποδοχή περιοχών στη Ρωσία. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος υπέγραψε ομοσπονδιακό νόμο που επικυρώνει αυτές τις συμφωνίες. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των δημοκρατιών και των περιφερειών, η ένταξη στη Ρωσία θα διασφάλιζε τα εδάφη τους και θα αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοσύνη. ria-ru
……………………………………………………………………….