Η 3η Οκτωβρίου έγινε ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ εθνική εορτή της Γερμανίας

Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9 Νοεμβρίου – Η διπλή όψη της γερμανικής ιστορίας

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η 3η Οκτωβρίου είναι η εθνική ημέρα της Γερμανίας αντί της 9ης Νοεμβρίου είναι ότι η 9η Νοεμβρίου, ενώ συνδέεται με την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, συνδέεται επίσης με πολλές άλλες σημαδιακές ιστορικές επετείους.

Στις 9 Νοεμβρίου 1918, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ παραιτήθηκε. Μέσα σε λίγες ώρες, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακήρυξαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μια “ελεύθερη, σοσιαλιστική δημοκρατία” αντίστοιχα. Αυτό θα λειτουργούσε ως το πρώτο σημάδι πολιτικής αστάθειας που τελικά επέτρεψε στους Ναζί να αναλάβουν την εξουσία.

Στις 9 Νοεμβρίου 1923, ο Αδόλφος Χίτλερ επιχείρησε ένα πραξικόπημα που ξεκίνησε σε μια μπυραρία του Μονάχου. Συνελήφθη και έγραψε το >Mein Kampf<

κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, όπου “έπεσε μαλακά”, φυλάκιση της πλάκς ήταν. Από το βιβλίο που πούλησε μετά, είχε γιγαντιαία κέρδη. Μέχρι σήμερα παγκοσμίως, οι εκδότες τα <ακουμπάν> κανονικά….

Στις 9 Νοεμβρίου 1938, εβραϊκές επιχειρήσεις και συναγωγές έγιναν βίαια στόχος κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων.

Όσο ευτυχής και αν είναι για τους Γερμανούς η 9η Νοεμβρίου 1989, ο εορτασμός της ως εθνικής ημέρας της Γερμανίας θα ήταν προβληματικός, δεδομένων των άλλων σημαντικών – αρνητικών – γεγονότων που συνδέονται με αυτήν, γεγονός που αποτελεί κύριο μέρος του λόγου για τον οποίο επιλέχθηκε η 3η Οκτωβρίου.