Εμείς δεν μασάμε…του Σόλτς το κάγκελο…ούτε της ARAMCO

News Politics ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑ

Γερμανία: Εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού* στη Σαουδική Αραβία ενέκρινε η κυβέρνηση

Η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση είχε σταματήσει συνταγματικά τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα, λόγω της εμπλοκής της αφενός στον πόλεμο της Υεμένης και αφετέρου στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Πίσω από τα παρασκήνια:

Η Aramco γεννήθηκε σε σαουδαραβικό έδαφος, αλλά ήταν μία αμερικανική πρωτοβουλία και για αρκετές δεκαετίες παρέμενε υπό αμερικανικό έλεγχο. Όλα άρχισαν από τις πετρελαϊκές φιλοδοξίες του Ιμπν Σαούντ, ιδρυτή του ενιαίου σαουδικού κράτους. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από τότε που ανέλαβε ή τον ανέβασαν- οι συμμαχικές δυνάμεις αθετούσαν τις υποσχέσεις τους προς τον αραβικό λαό- στην εξουσία, το 1932, υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης με τη Standard Oil Company of California (SOCAL) με την ελπίδα ότι η χώρα έχει πετρέλαιο. Κανείς δεν ήξερε τότε εάν και πόσο μεγάλα αποθέματα υπήρχαν, αλλά ο ηγέτης του βασιλείου θέλησε να φέρει μία εταιρεία με εμπειρία και γεωλόγους από την Αμερική. Η SOCAL είναι η εταιρεία που σήμερα ξέρουμε ως Chevron – η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ.

Και όταν πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου, η εγγραφή της κεφαλαιοποίηση της έδωσε κέρδη υπερδιπλάσια από εκείνα της Apple. Υπερδιπλάσια εκείνων του τεχνολογικού γίγαντα ήταν άλλωστε τα τελευταία χρόνια και τα ετήσια κέρδη της,  κατά πολύ μεγαλύτερα  από εκείνα της Apple.

Αυτός είναι και ο δρόμος που ακολούθησε η Aramco, ιστορικά:

1933

Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει στην Standard Oil (μετέπειτα Chevron) να διερευνήσει και να αντλήσει σε μία περιοχή μεγαλύτερη της Γαλλίας!

1936
Η Texas Co (Texaco), τώρα πια μέρος της Chevron αποκτά το 50% της Casoc, της θυγατρικής που πραγματοποιεί τις έρευνες στη Σ. Αραβία.

1938

Μετά από συνεχείς απογοητεύσεις, η Casoc ακολουθεί τις συμβουλές του γεωλόγου της Max Steineke στο να “σκάψει πιο βαθιά” και, τελικά, ανακαλύπτει πετρέλαιο στην πηγή Dammam No 7. H εταιρεία πληρώνει την κυβέρνηση προκαταβολικά με 50.000 λίβρες χρυσού.

1944

Η Casoc μετονομάζεται σε Arabian American Oil Co, γνωστή και ως Aramco.

1948

Oι Standard Oil του New Jersey και η Socony-Vacuum Oil, οι οποίες μετά θα συνιστούσαν την ExxonMobil, αγοράζουν μερίδιο. Η Aramco τώρα πια έχει 4 μετόχους, όλοι τους Αμερικανοί. Η Aramco ανακαλύπτει το -ακόμη και σήμερα- μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου στον κόσμο, Ghawar.

1980

Eπτά χρόνια μετά την εξαγορά του αρχικού 25% η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας πληρώνει 1,5 δισ. δολάρια για το υπόλοιπο 40% των assets της Aramco που δεν κατέχει. Η εταιρεία περνά σε σαουδαραβικά χέρια.

1984

Ο Αli al-Naimi γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Aramco

1988

H Αrabian American Oil αλλάζει το όνομά της σε Saudi Arabian Oil Co, γνωστή και ως Saudi Aramco.

1993

Η Aramco έχει πια επενδύσει σε διυλιστήρια και στην εξερεύνηση αλλά και στην παραγωγή.

2006

Τρομοκράτες της Al-Qaeda προσπαθούν να καταλάβουν τον σταθμό Abqaiq της εταιρείας, ανεπιτυχώς.

2016

Η Aramco απασχολεί πάνω από 60.000 άτομα, ενώ έχει θυγατρικές σε Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Αίγυπτο και ΗΑΕ, Βρετανία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Τώρα, προετοιμάζεται για ΙΡΟ.

Με την πρώτη κιόλας εμφάνισή της στις αγορές χρέους η Aramco έσπασε όλα τα ρεκόρ, εξασφαλίζοντας ζήτηση άνω των 100 δισ. δολαρίων για μία έκδοση ομολόγου αξίας 12 δισ. δολαρίων.

2019

Η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της ιστορίας, εισάγοντας στο χρηματιστήριο το γιγάντιο κρατικό μονοπώλιο πετρελαίου της, τη Saudi Aramco.

H Saudi Aramco συγκέντρωσε 25,6 δισ. δολάρια από τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά του κόσμου .

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τιμή της μετοχής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας-κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας ορίστηκε στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια), αποτιμώντας την πιο κερδοφόρα εταιρεία παγκοσμίως στα $1,7 τρισ. Στόχος ωστόσο του Ριάντ ήταν η αποτίμηση της εταιρείας να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια. Οι συνολικές προσφορές που έλαβε ήταν 119 δισ. Δολάρια. Η Aramco πρόσφερε μόλις 1,5% των μετοχών της.

*2022 Επίθεση-βομβαρδισμος κατά της ARAMCO.

Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman.