Συμφωνία πολέμου

TOP STORIES Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

…για έναν πυροσβέστη…:

Επιχείρηση Μπουρίνι. Μια «χιονισμένη ιστορία» που άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ίσως του κόσμου

  • Επιχείρηση Μπουρίνι: Είναι 9 Αυγούστου του 1942 και στον παγωμένο Νέβα του Λένιγκραντ (Αγία Πετρούπολη) στήνονται καρέκλες και οι μουσικοί παίρνουν σιγά – σιγά τη θέση τους για μια συναυλία! 

Η Αγία Πετρούπολη, η πόλη που ιδρύει ο τσάρος Πέτρος  Α΄ το 1703, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα, βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 1941 σε πολιορκία από τους ναζί, γνωστή ως Πολιορκία του Λένινγκραντ ή Πολιορκία των 900 ημερών, η οποία και λήγει τον Ιανουάριο του 1944.

Βομβαρδίζοντας το Λένινγκραντ (1942)

Οι  διαταγές του Χίτλερ, υπό την κωδική ονομασία «Βόρειο Σέλας» απέκλειαν οποιαδήποτε χρονοτριβή και διέτασσαν την πλήρη ισοπέδωση της πόλης. Οι ιδιαιτερότητες του Λένινγκραντ (ελώδης εκτάσεις, οχυρό της Κροστάνδης, κλπ) εκμηδένιζαν τα γερμανικά πλεονεκτήματα και κάθε είδους ευθεία επίθεση.

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο διοικητής της Στρατιάς του Βορρά προέκρινε το σχέδιο της πολιορκίας. Η Βέρμαχτ και η Γαλάζια Μεραρχία των Ισπανών του Φράνκο σχημάτισαν έναν ημικυκλικό κλοιό για να αποκόψουν το Λένινγκραντ από τις δορυφορικές πόλεις και τους κύριους οδικούς άξονες, καθιστώντας αδύνατο τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, καύσιμα και πολεμοφόδια.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η επάρκεια τροφίμων για τους πολιορκημένους ήταν άλευρα και σιτηρά για 35 ημέρες, ζυμαρικά για 30 ημέρες, κρέας για 33 ημέρες, λίπη για 45 ημέρες και  ζάχαρη για 60 ημέρες. Στα τέλη του Σεπτέμβρη τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλήθηκαν και απαγορεύθηκε η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο χειμώνας που ξεκινούσε χωρίς τρόφιμα και θέρμανση, με την θερμοκρασία στους – 30 °C ήταν τραγικός για την πόλη.