Έγκλημα πολέμου. Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν εκτέλεσαν άοπλους Αρμένιους αιχμαλώτους. Στηρίξτε τον δολοφόνο Αλίεφ…

News ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Εικονογράφηση: pastinfo.am 

Πρόκειται για έγκλημα πολέμου – ο εκπρόσωπος της ΕΕ αντέδρασε στην εκτέλεση Αρμενίων στρατιωτών 

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Νότιο Καύκασο, Toivo Klaar, σχολιάζοντας ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο στο οποίο στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν πυροβολούν άοπλους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε σήμερα, 2 Οκτωβρίου, ότι αυτό που συνέβη είναι έγκλημα πολέμου.

«Άλλο ένα τρομακτικό βίντεο που δείχνει την εκτέλεση κρατουμένων. Εάν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο, τότε συνέβη ένα έγκλημα πολέμου που πρέπει να διερευνηθεί και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν»,  έγραψε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ στο μικρομπλόγκ του στο Twitter .

Η αυθεντικότητα του βίντεο της εκτέλεσης Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου από τους Αζερμπαϊτζάν δεν αμφισβητείται, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik Αρμενία ο Αράμ Τοροσιάν , εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας .

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αυθεντικότητα του βίντεο, είναι η υπογραφή των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η γραφή είναι γνωστή σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα από άλλα παρόμοια περιστατικά».  σημείωσε ο Τοροσιάν.

Ταυτόχρονα, ο τόπος και ο χρόνος της εκτέλεσης στο αρμενικό στρατιωτικό τμήμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή. Οι αρμόδιες δομές μελετούν κοινό προσωπικό, ενημέρωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της δημοκρατίας.

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις σε ξεχωριστά τμήματα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό και εκτοξευτές ρουκετών, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χτυπώντας τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές και προσπαθώντας να προωθήσουν τις θέσεις τους βαθιά στο έδαφος της γειτονικής δημοκρατίας. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν μεταβίβασε την ευθύνη για την ένοπλη κλιμάκωση στην αρμενική πλευρά. Μετά από σχεδόν 48 ώρες εχθροπραξιών, τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός από τις 20.00 (19.00 ώρα Μόσχας) στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Αρμενία ανέφερε προηγουμένως 207 νεκρούς και 20 αιχμαλωτισμένους στην κλιμάκωση. Το Αζερμπαϊτζάν έχει πλέον αναγνωρίσει το θάνατο 80 στρατιωτών και αξιωματικών.

μεταδίδει η EAdaily
………………………………………………………..
ΣΧΕΤΙΚΑ … για το Αζερμπαϊτζάν και τον διεθνή τρομοκράτη Αλίεφ
…………………………………………………………………………………………..