Τα drones Shahed-136 -(IRAN) < "αντίπαλοι" > των HIMARS -(USA) στην Ουκρανία !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εικονογράφηση: parstoday.com

Αυτά για HIMARS: Η Οδησσός διαμαρτύρεται για εξαιρετικά επικίνδυνα ιρανικά drones

Μετά από μήνες επιδρομών στο ουκρανικό θέατρο από drones καμικάζι των ΗΠΑ και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS), η Ρωσία αντεπιτίθεται με νέες δυνατότητες, επιτιθέμενες στο νότιο λιμάνι της Οδησσού σχεδόν καθημερινά με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) ιρανικής κατασκευής. σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, Bloomberg.

Αυτό οδηγεί ορισμένους Ουκρανούς να αρχίσουν να φεύγουν ξανά από την Οδησσό για πρώτη φορά από το καλοκαίρι, σημειώνει το πρακτορείο.

Η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα και της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών έξω από την πόλη. Οι επιδρομές UAV έχουν καταστρέψει τις τοπικές επιχειρήσεις και έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο λιμάνι, όπου τα πληρώματα πλοίων και οι λιμενεργάτες αισθάνονται ανασφαλείς φορτώνοντας πλοία που αιωρούνται από πάνω τους με ιρανικά drones Shahed-136, δήλωσε στο Bloomberg ο δήμαρχος Gennady Trukhanov .

Η Ρωσία επιτρέπει στα πλοία να εισέρχονται και να εξέρχονται από ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ως μέρος μιας συμφωνίας για περιορισμένες εξαγωγές σιτηρών, σύμφωνα με την οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Οδησσού, 228 πλοία έχουν περάσει από αυτό το θαλάσσιο λιμάνι μέχρι σήμερα.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι φθηνά, δύσκολα καταρρίπτονται και χτυπούν κέντρα επιμελητείας και ελέγχου πίσω από τις γραμμές της Ουκρανίας, αναφέρει η δημοσίευση.

«Αυτά τα drones είναι αρκετά αργά, αλλά φέρουν ισχυρό φορτίο, επομένως το να χτυπήσουν τον στόχο τους ισοδυναμεί με χτύπημα πυραύλου κρουζ», παραπονιέται ο Σεργκέι Μπράτσουκ ,  εκπρόσωπος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού .

Ακόμα κι αν χρειάζονται μερικά drones για να επιτεθούν, είναι τόσο προσιτά που δεν έχει σημασία, είπε η πηγή του πρακτορείου.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συγκρίνουν τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τη χρήση του HIMARS MLRS, το οποίο προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πλευρές της ένοπλης σύγκρουσης στοχεύουν διαδρομές ανεφοδιασμού για στρατεύματα, θέσεις διοίκησης και οπίσθια υποδομή.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία παρέλαβε 1.000 drones από το Ιράν στα τέλη Αυγούστου, επισημαίνει ο συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τα Shahed-136 μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλους αριθμούς, αναγκάζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις να αμυνθούν εναντίον τους με αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθένας από τους οποίους μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Αυτό δεν καθιστά το Shahed ένα υπερόπλο που αλλάζει τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Justin Bronk , ανώτερο συνεργάτη στην αεροπορία και τη στρατιωτική τεχνολογία στο think tank Royal United Services Institute του Λονδίνου.

Ο Bronk περιγράφει το Shahed-136 ως ένα σύστημα κρούσης που ανήκει σε μια οικογένεια πυρομαχικών χαμηλών πτήσεων που, στην περίπτωση του Ιράν, «εκσυγχρονίστηκαν κυρίως για να περιλαμβάνουν εμπορικά συστήματα GPS». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι ευάλωτα σε ηλεκτρονικές παρεμβολές και «το Ισραήλ έχει σχεδόν άψογο ιστορικό να νικήσει ακόμη πιο προηγμένα ιρανικά drones».

Η δυσκολία σε μια χώρα μεγαλύτερη από τη Γαλλία είναι να αποφασίσει πού θα αναπτύξει την περιορισμένη αεράμυνα της. Το Shahed μπορεί να πετάξει εκατοντάδες χιλιόμετρα (πάνω από 2.000 χλμ σύμφωνα με το Ιράν) και να μείνει στον αέρα για ώρες πριν χτυπήσει έναν στόχο.

«Οι δυτικοί εταίροι θα πρέπει να αυξήσουν την προσφορά συστημάτων αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς για να βοηθήσουν το Κίεβο».  Ο Μπρονκ προτείνει.

Η Ουκρανία λαμβάνει ήδη συσκευές από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση των ιρανικών UAV αφού το Ισραήλ έδωσε τη συγκατάθεσή του για την παροχή του εξοπλισμού, όπως αναφέρει η EADaily , δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Εβραϊκό Κράτος Yevhen Korniychuk .

Θυμηθείτε ότι παλαιότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφεραν για τη χρήση ιρανικών drones καμικάζι Shahed-136 από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, αντιπροσωπεύουν μια « μοναδική απειλή » για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ

…………………………………………………………………………………..