Η ενεργειακή τρεμούλα

ΑΡΘΡΑ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ Χωρίς κατηγορία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε (02-2022) ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

«Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

Η ενεργειακή τρεμούλα…έχει μεγάλο παρελθόν. Οταν η ναζιστική Γερμανία δεν μπορούσε πλέον να ικανοποιήσει την ενεργειακή της δίψα, ξεκίνησε και αυτή τα κτυπήματα κατά της Ρωσσίας όχι μόνο για εδαφοεπεκτατικούς λόγους, αλλά κυρίως για την πρόσβαση στον ενεργειακό πλούτο της Ρωσσίας. Μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, αν και η Ρωσσία θρήνησε τα περισσότερα θύματα αμάχων από όλους τους λαούς, ξεκίνησε να προμηθεύει την Γερμανία σε τιμές ασυναγώνιστες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η Γερμανία και γενικά η Ευρώπη παραγωγικά και πλήρως ανταγωνιστικά.

Σήμερα οι στοχευμένες ενέργειες είτε με τα πρόσφατα πλήγματα στους αγωγούς φυσικού αερίου-απορίας άξιο είναι ότι δεν έκαναν κτυπήματα και κατά του αγωγού Druzhbaείτε με σκόπιμη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, το μεγαλύτερο κράτος της γής αναγκάζεται να ζητάει νέες αγορές, με επιτυχία μεν για όλους, Ρώσσους και νέους καταναλωτές, κάτι που αναγκάζει τους εχθρούς της να ξεκινήσουν  έναν δόλιο πόλεμο υποδομών. Και οι καιροσκόποι συμμετέχουν.

Βλ. Έλον Μασκ: Προσκαλεί σε «μονομαχία» τον Βλαντιμίρ Πούτιν με έπαθλο την Ουκρανία

Ο Ελον Μασκ «πολεμά» στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ο Έλον Μασκ ενεργοποίησε την υπηρεσία Starlink

Περί σαμποτάζ το ανάγνωσμα για NORD STREAM