«Εκεί μυρίζει Πολωνία»: το σαμποτάζ στο Nord Stream συνέπεσε με το άνοιγμα του Baltic Pipe

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mateusz Morawiecki και Andrzej Duda. Εικονογράφηση: fact.pl

Στο Goleniow, στη βορειοδυτική Πολωνία, κοντά στο Szczecin, εγκαινιάστηκε ο αγωγός Baltic Pipe, ο οποίος μεταφέρει νορβηγικό αέριο μέσω της Δανίας στην Πολωνία. Η δυναμικότητά του είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το έργο εγκαινιάστηκε συμβολικά από τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda, τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki και την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen κατά τη διάρκεια τελετής στον σταθμό συμπίεσης αερίου Goleniow, μεταδίδει η EAdaily

Στην ομιλία του, ο Ντούντα τόνισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, θα ενισχύσει την κυριαρχία της χώρας και θα την καταστήσει ανεξάρτητη από τις ρωσικές προμήθειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγωγός θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος της προμήθειας φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ, καθώς το φυσικό αέριο μπορεί να «μεταφερθεί από την Πολωνία όπου χρειάζεται».

Στην ομιλία του, ο Morawiecki είπε ότι «η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που χαρακτηρίζεται από εκβιασμό, απειλές και πιέσεις, φτάνει στο τέλος της». Ο αγωγός της Βαλτικής είναι “ένα αντίβαρο στα στρατιωτικά σχέδια του Πούτιν ” – το αντίθετο των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, δήλωσε ο πρωθυπουργός Morawiecki, αναφερόμενος στο ρωσο-γερμανικό έργο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες διαρροές αερίου του Nord Stream, ο Morawiecki είπε: «Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε ότι πρόκειται για μια πράξη δολιοφθοράς». Αυτό είναι πιθανό να είναι ένα ακόμη στάδιο στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Η Mette Frederiksen χαρακτήρισε το άνοιγμα του αγωγού «ένα σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στη Μόσχα να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Στην τελετή παρέστη και ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Terje Aasland .

Ο αγωγός φυσικού αερίου Baltic Pipe, ο οποίος θα παρέχει φυσικό αέριο μέσω του δανικού ενεργειακού συστήματος από τα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην Πολωνία από την 1η Οκτωβρίου. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο πολωνικός κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου PGNiG σχεδιάζει να μεταφέρει μέσω αυτού περίπου 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Με συνολική χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, ο αγωγός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η PGNiG θα προμηθεύει αέριο από τη δική της παραγωγή μέσω του αγωγού βάσει νορβηγικών παραχωρήσεων, καθώς και αέριο βάσει συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί με άλλους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στις νορβηγικές αγορές. Την Παρασκευή, η PGNiG υπέγραψε μεγάλη σύμβαση με τη νορβηγική εταιρεία Equinor, σύμφωνα με την οποία, από τις αρχές του επόμενου έτους, η Πολωνία θα λαμβάνει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για περισσότερα από δύο χρόνια.

Στην Πολωνία, η Baltic Pipe θα βοηθήσει στην αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου που είχαν διακοπεί στα τέλη Απριλίου. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Πολωνία πέρυσι ανήλθε σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η χώρα παράγει ετησίως περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η ζήτηση φυσικού αερίου καλύπτεται επίσης από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Κατάρ και των ΗΠΑ. Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Swinoujscie στη Βαλτική Θάλασσα σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το επόμενο έτος.

Το σύστημα αγωγών Baltic Pipe βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2020. Είναι μια κοινή επένδυση μεταξύ της δανικής εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου Energinet και της πολωνικής εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου Gaz-System και έχει συνολικό μήκος περίπου 900 km, εκ των οποίων περίπου 275 km βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας. Από τις κτιριακές επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα 266 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη διευκόλυνση Connecting Europe Facility (CEF).

…………………………………………………………………………………………….