«Αιματηρές εκλογές» στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο κάνει τα πάντα και ο Λούλα το κύριο πράγμα είναι να επιβιώσει

News ΑΡΘΡΑ

Μπολσονάρο και Λούλα. Εικονογράφηση: infobae.com

Tatyana Poloskova Στις 2 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των γενικών εκλογών στη Βραζιλία. Θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Βραζιλίας, το Εθνικό Κογκρέσο της Βραζιλίας, κυβερνήτες, αντικυβερνήτες και πολιτειακά νομοθετικά σώματα της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία τα κράτη έχουν πραγματική αυτονομία, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας της λήψης οικονομικών αποφάσεων.

Μέχρι σήμερα, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, ο δημοφιλής αριστερός πολιτικός Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα , συνεχίζει να είναι το φαβορί της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ανακοίνωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να παραδεχτεί την ήττα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι υπέρ του, σχολιάζει η Globo.

Αλλά φαίνεται ότι ο «πραγματικός συνταγματάρχης» (όπως αποκαλείται συχνά ο Μπολσονάρο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης) είναι πονηρός. Και ξεκίνησε την παραμονή του πρώτου γύρου των εκλογών σε όλα τα σοβαρά. Θυμηθείτε ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη χαρακτηριστεί «αιματοβαμμένη» από τα μέσα ενημέρωσης, αφού υπήρξαν προηγούμενα για επιθέσεις σε υποστηρικτές του Λούλα, μεταξύ των οποίων και θανατηφόρες. Στις 18 Αυγούστου, ο Μπολσονάρο τσακώθηκε ξαφνικά με έναν μπλόγκερ σε μια δημόσια εκδήλωση και προσπάθησε να του αρπάξει το τηλέφωνό του. Και τις προάλλες, ένας υποστηρικτής του Λούλα δέχθηκε ξανά επίθεση, αυτή τη φορά εναντίον του βουλευτή Πάουλο Γκουέδες . Το αυτοκίνητό του πυροβολήθηκε τρεις φορές με πυροβόλα όπλα από άνδρα της «ομάδας» του Μπολσονάρου.

«Συμμετέχω στις όγδοες εκλογές και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο παραλογισμό. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκέντες, ο οποίος επέζησε από θαύμα», αναφέρει η TeleSur.

Ο Μπολσονάρου, τις τελευταίες μέρες, άρχισε να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε δημόσια πλατφόρμα για να επιτεθεί στον Λούλα. Συμπεριλαμβανομένης της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ , όπου, αντί για επιμνημόσυνη ομιλία, ανακοίνωσε το εκλογικό του πρόγραμμα και προειδοποίησε τι «ατυχίες» θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο η νίκη της αριστεράς στη Βραζιλία. Ο Λούλα απάντησε λέγοντας, μιλώντας στην πόλη Florianopolis της Βραζιλίας, ότι ο Μπολσονάρο θα ήταν καλύτερα να επισκεφτεί τις οικογένειες των ανθρώπων που πέθαναν από τον COVID-19.

Την ίδια στιγμή, ο Λούλα άφησε να εννοηθεί με διαφάνεια ότι η Βραζιλία έγινε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στη θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρου δεν αναγνώρισε τον COVID ως ασθένεια και αρνήθηκε να εμβολιάσει τον πληθυσμό.

Σε μια συνάντηση με ψηφοφόρους – πολίτες της Βραζιλίας που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο, ο Μπολσονάρου γενικά απομακρύνθηκε από το θέμα της κηδείας της Ελισάβετ Β’ και ανακοίνωσε ότι θα κερδίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Παρόλο που ο Λούλα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό μεγαλύτερο του 14%. Αυτή η εκδήλωση παραλίγο να καταλήξει σε καυγά μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μπολσονάρου. Με τη σειρά του, ο Βραζιλιάνος γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Humberto Costa ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τον Bolsonaro για κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει το Poder 360.

Στην ομιλία του στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας άσκησε και πάλι δριμεία κριτική στον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του αντιμετώπισε τη «συστηματική διαφθορά» της αριστεράς. «Στην κυβέρνησή μου, εξαλείψαμε τη συστημική διαφθορά που υπήρχε στη χώρα στη ρίζα. Μόνο μεταξύ 2003 και 2015, όταν η Αριστερά κυβέρνησε τη Βραζιλία, το χρέος της Petrobras έφτασε τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης, πολιτικού διχασμού και δολιοφθοράς», είπε ο Μπολσονάρου. Ονόμασε επίσης τη χώρα του, όπως ήταν κάτω από την αριστερά, «η Βραζιλία του παρελθόντος», σύμφωνα με την Brasil de Fato.

Ωστόσο, οι κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν νωρίτερα κατά του Λούλα, όπως γνωρίζετε, δεν επιβεβαιώθηκαν. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2020, ο ίδιος ο Μπολσονάρου ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για τον ρόλο του στην προώθηση της διαφθοράς στα έγγραφα του Οργανωμένου Έργου Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) – μιας διεθνούς κοινοπραξίας που ενώνει δημοσιογράφους και ανεξάρτητα κέντρα μέσων ενημέρωσης, σχολιάζει ο Folha.

Όπως σημειώνει ο Javier Tolcachier , ερευνητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Ανθρωπιστικών Μελετών και αρθρογράφος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Pressenza, στο blog του TeleSur , στις 2 Οκτωβρίου, ο βραζιλιάνικος λαός θα επιλέξει όχι μόνο την εξουσία, αλλά και το μέλλον του. Στη Βραζιλία, πιστεύει ο Tolkachier, η κατάσταση είναι ευνοϊκή για αλλαγή πορείας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις κορυφαίων εταιρειών συμβούλων, ο Λούλα προηγείται σημαντικά από τον αντίπαλό του, όντας πολύ κοντά στη νίκη ήδη από τον πρώτο γύρο.

«Εάν αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια Βραζιλιάνους που υποφέρουν από πείνα, ανεργία, διακρίσεις και αυξανόμενη βία. Σε γεωπολιτικούς όρους, η νίκη του Λούλα θα επιστρέψει τη Βραζιλία στη θεμελιώδη θέση της στη Λατινική Αμερική, θα ενισχύσει την πορεία προς την περιφερειακή ολοκλήρωση, ενώ θα ενισχύσει τις σημαντικότερες θέσεις του μπλοκ των BRICS ως βάση ενός νέου σχήματος πολυμερούς και πολυπολικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. ”  γράφει ο Javier Tolkachie στο blog του TeleSur.

Ακόμα κι αν ο πρώτος γύρος δεν καθορίσει τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας, η υπάρχουσα ευθυγράμμιση των δυνάμεων αφήνει μεγάλες πιθανότητες στον αριστερό υποψήφιο να κερδίσει στον δεύτερο γύρο. Και αυτό θα σημαίνει όχι μόνο σοβαρές γεωπολιτικές αλλαγές, αλλά και ενίσχυση της κοινωνικής συνιστώσας της εσωτερικής πολιτικής, πραγματική βοήθεια στον αυτόχθονα πληθυσμό και προστασία των δασών του Αμαζονίου (τους πνεύμονες του πλανήτη) από την ληστρική κλοπή. Ναι, και τα ξένα μονοπώλια θα πρέπει να κάνουν σοβαρά χώρο.

Ο Λούλα διαπρέπει από κάθε άποψη. Το κύριο πράγμα είναι να επιβιώσει. Γιατί, στον αγώνα για την εξουσία, ως θαυμαστής του Πινοσέτ ο Μπολσονάρου, φαίνεται, δεν θα σταματήσει σε τίποτα. 

ΠΗΓΗ

……………………………………………………………………………………….