Ο Πούτιν χορηγεί στον Σνόουντεν τη ρωσική υπηκοότητα

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίντσεϊ Μιλς και Έντουαρντ Σνόουντεν. Εικονογράφηση: tadviser.ru

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας στον πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, μεταδίδει η EAdaily

«Σύμφωνα με την παράγραφο «α» του άρθρου 89 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφασίζω: να αποδεχτώ την υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας των ακόλουθων προσώπων: Edward Joseph Snowden, γεννημένος στις 21 Ιουνίου 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής»  , αναφέρει το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην πύλη νομικών πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε ότι ο Σνόουντεν έλαβε ρωσική υπηκοότητα κατόπιν αιτήματός του.

Θυμηθείτε ότι το 2013, ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο παραδίδοντας στις εφημερίδες Washington Post και Guardian ορισμένα απόρρητα υλικά σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Μετά από αυτό, έφτασε στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Anatoly Kucheren , η σύζυγος του Snowden, Lindsey Mills , σκοπεύει επίσης να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

«Τώρα ο σύζυγος θα λάβει την υπηκοότητα. Αφού την λάβει, μετά θα την λάβει και η σύζυγος , ”  αυτός είπε.

Η κόρη του Σνόουντεν, που γεννήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα εκ γενετής.

……………………………………………………………………………………….