Ο Mikhail Kovalchuk, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, για το τσιπάρισμα των ανθρώπων, νανοβιοτεχνολογίες, δημιουργία του «υπηρεσιακού ανθρώπου»-ζόμπι-υπάκουου σκλάβου, κ.λ.π. (+βίντεο)

TOP STORIES ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Mikhail Kovalchuk: «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης συρροής επιστημών». Ο Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς Κοβάλτσουκ για το τσιπάρισμα των ανθρώπων

Τον Σεπτέμβριο, έλαβε χώρα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για καθαρά συνωμοτικά ζητήματα στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις πρόσφατα, στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Η απελευθέρωση αυτού του είδους πληροφοριών στο δημόσιο πολιτικό πεδίο στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Αυτό το γεγονός είναι πιθανό να ακολουθήσει κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό και μαζικό. Τι?

Αίθουσα συνεδριάσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
30 Σεπτεμβρίου 2015. 10 ώρες.
Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου V.I. Matviyenko

Αντίγραφο

Βαλεντίνα Ματβιένκο.… «Έμπειρος Χρόνος».

Σήμερα, στο πλαίσιο αυτής της ενότητας μας, καλέσαμε να μιλήσει ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ» Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς Κοβάλτσουκ.

Ο Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς είναι απόφοιτος της Φυσικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ, Διδάκτωρ Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών, Καθηγητής, Αντίστοιχο Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της φυσικής των ακτίνων Χ, της κρυσταλλογραφίας, της νανοδιαγνωστικής, ένας από τους ιδεολόγους και οργανωτές της ανάπτυξης των νανοτεχνολογιών στη Ρωσία.

Ο Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς διδάσκει σε πολλά κορυφαία πανεπιστήμια και ινστιτούτα της χώρας μας, είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού “Crystallography” της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι μακροχρόνιος συγγραφέας και οικοδεσπότης του δημοφιλούς επιστημονικού τηλεοπτικού προγράμματος «Ιστορίες από το μέλλον» με τον Μιχαήλ Κοβαλτσούκ. Ο Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς είναι μέλος του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, του απονεμήθηκαν τα παράσημα “Για την Αξία στην Πατρίδα” βαθμοί III και IV, είναι βραβευμένος με την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Μετά τον διορισμό του Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς ως διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ», αυτό το πολύ σημαντικό, σημαντικό, γνωστό ίδρυμα στη χώρα μας έλαβε μια απολύτως νέα πνοή, μια νέα εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας αυτού του ινστιτούτου, ο Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς κατάφερε να κάνει πολλά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω, αγαπητέ Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και σας δίνω τον λόγο. Παρακαλώ, στο βήμα.

Ο λόγος πηγαίνει στον Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς Κοβάλτσουκ. Σας παρακαλούμε.

Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών “Ινστιτούτο Kurchatov”.

Καλησπέρα, αγαπητοί συνάδελφοι!

Valentina Ivanovna, καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω εσάς και τους συναδέλφους σας για την ευκαιρία να μιλήσετε σε ένα τόσο σημαντικό, σημαντικό και σημαντικό κοινό.

Σκέφτηκα για πολύ καιρό σε τι να αφιερώσω την έκθεση και αποφάσισα να μιλήσω με μια συγκεκριμένη έννοια για το μέλλον. Αυτή μου η ιδέα υποστηρίχθηκε από την προχθεσινή ομιλία του Προέδρου της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη, όπου μίλησε ρητά για κάποιες τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση, οπότε θέλω να αφιερώσω την έκθεσή μου σε αυτό. (Παρακαλώ, πρώτη διαφάνεια.)

Ξέρετε, ζούμε σε μια κατάσταση όπου τα τελευταία χρόνια ακούμε μόνο για κρίσεις: την κρίση των στεγαστικών δανείων, την οικονομική κρίση, την τραπεζική κρίση. Και λίγοι άνθρωποι σκέφτονται το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αυτό είναι μόνο το εξωτερικό περίβλημα αυτού που συμβαίνει κάπου στα βάθη. Στην πραγματικότητα, ο πολιτισμός βιώνει μια βαθιά, ίσως την πιο δύσκολη κρίση σε ολόκληρη την ιστορία της ύπαρξής του. Το θέμα συνδέεται με το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας, όλη μας η ζωή, ο πολιτισμός βασίζεται σε υψηλές τεχνολογίες. Και η κρίση αυτής της πολιτισμικής βάσης, δηλαδή της επιστήμης, καθορίζει τι βλέπουμε και συζητάμε μαζί σας. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω αυτό.

Όταν ήμουν έφηβος (αυτό ήταν πριν από πολλά χρόνια), έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο ενός συγκεκριμένου Γάλλου συγγραφέα Βερκόρ, το οποίο ονομαζόταν Η σιωπή της θάλασσας. Ίσως έχετε δει μια γαλλική ταινία για αυτό. Το βιβλίο είναι γενικά για την αγάπη, αλλά αυτό το μυθιστόρημα ήταν τόσο ενδιαφέρον που έψαξα να δω αν αυτός ο συγγραφέας είχε κάτι άλλο. Αυτό το Vercor έχει ένα βιβλίο που ονομάζεται Quota, ή Proponents of Abundance. Πριν από σχεδόν 60 χρόνια, αυτό το βιβλίο λέει ότι η ανθρωπότητα ξεκίνησε ένα νέο οικονομικό σύστημα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο ονομάστηκε «εκτεταμένη αναπαραγωγή»: καταναλώστε, πέταξε, αγοράστε καινούργια. Μάλιστα άναψε μια μηχανή καταστροφής φυσικών πόρων. Και αν αυτή η μηχανή εξυπηρετεί μόνο τις χώρες του «χρυσού δισεκατομμυρίου», οι παγκόσμιοι πόροι θα διαρκέσουν για απείρως μεγάλο χρονικό διάστημα. (Αυτό ειπώθηκε πριν από 60 χρόνια.) Και μόλις μια χώρα, όπως η Ινδία, φτάσει σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας ίσο με την κατανάλωση ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από 60 χρόνια, ο κόσμος θα έχει μια οικονομική, ενεργειακή κατάρρευση.

Αυτό βλέπουμε σήμερα και πρέπει να καταλάβουμε ξεκάθαρα ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Και μάλιστα, αν ζούμε στο παράδειγμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, τότε μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ο πολιτισμός πρέπει, έχοντας διατηρήσει, δεν ξέρω, τον τροχό, τη φωτιά, την κτηνοτροφία, να επιστρέψει στην πρωτόγονη ύπαρξη.

Θα το εξηγήσω με περισσότερες λεπτομέρειες. Δείτε τις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Σήμερα, αυτό που ονομάζεται βιώσιμη ανάπτυξη (αειφόρος ανάπτυξη) συνδέεται με πραγματικά επαρκή, αλλά πρακτικά απεριόριστη κατανάλωση ενέργειας και πόρων. Η παγκόσμια εμπλοκή στην τεχνολογική ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων νέων χωρών και περιοχών στον παγκόσμιο κόσμο οδηγεί σε ολοένα και πιο εντατική κατανάλωση και στην πραγματικότητα στην καταστροφή των φυσικών πόρων. Το «χρυσό δισεκατομμύριο» μπροστά στα μάτια μας συμπληρώθηκε από την Κίνα και την Ινδία, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μετακινήθηκε από τα ποδήλατα στα αυτοκίνητα. Στην πραγματικότητα, υπήρξε κατάρρευση πόρων. Το ερώτημα είναι αν θα συμβεί αύριο ή με κάποια χρονική μετατόπιση, ας πούμε έτσι – αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση. Αλλά ο αγώνας για τη μείωση των πόρων έχει γίνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πολιτικής. Το βλέπουμε πολύ καλά αυτό.

Θα ήθελα να τονίσω δύο πολύ σημαντικά πράγματα.

Πρώτα. Η ηγεσία σήμερα παρέχεται από την τεχνολογική υπεροχή· στην πραγματικότητα, ο στρατιωτικός αποικισμός έχει αντικατασταθεί από την τεχνολογική υποδούλωση. Και, αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι ανεπτυγμένες χώρες υπάγονται κατ’ αρχήν σε αυτόν τον αποικισμό.

Ποιος είναι ο λόγος αυτής της κρίσης, γιατί συνέβη; Κοιτάξτε, η φύση μας υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια σε μια απόλυτα αρμονική αυτοσυνεπή μορφή: ο ήλιος λάμπει, η ενέργειά του μετατρέπεται από τη φωτοσύνθεση σε χημική ενέργεια και ολόκληρο το σύστημα – βιο-, γεωγραφικό – – ζει αρμονικά απόλυτα αυτάρκεια για δισεκατομμύρια χρόνια, χωρίς έλλειμμα πόρων. Έχουμε φτιάξει την τεχνόσφαιρα, η οποία είναι η βάση του πολιτισμού μας στην πραγματικότητα τα τελευταία 150-200 χρόνια. Και τι έγινε? Υπάρχει ένας αριθμός: η συνολική ποσότητα οξυγόνου που έχει καταναλωθεί από ολόκληρο τον πολιτισμό μέχρι την εποχή μας είναι 200 ​​δισεκατομμύρια τόνοι. Έχουμε καταστρέψει την ίδια ποσότητα οξυγόνου σε 50 χρόνια.

Το ερώτημα είναι το εξής. Φανταστείτε, πριν εφεύρουμε την ατμομηχανή, ήμασταν, η τεχνολογική μας ζωή, ο πολιτισμός ήταν μέρος της γενικής τεχνόσφαιρας, η μυϊκή δύναμη συν τη δύναμη του ανέμου και του νερού. Δεν έχουμε διαταράξει την ισορροπία στη φύση. Στη συνέχεια καταλήξαμε σε μια ατμομηχανή, μετά με ηλεκτρισμό και κατασκευάσαμε μια τεχνόσφαιρα που είναι εντελώς ανταγωνιστική με τη φύση. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η αιτία της κρίσης βρίσκεται στην αντίφαση, τον ανταγωνισμό μεταξύ της φύσης και της ανθρωπογενούς τεχνόσφαιρας. Και μάλιστα έχει έρθει την τελευταία δεκαετία. Αυτός είναι ο λόγος της κρίσης.

Επομένως, τώρα μπορώ να σας πω: η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πριν από μια επιλογή. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα του τι θα συμβεί στην ανθρωπότητα στο μέλλον, και είναι πολύ βαθύ. Επομένως, η επιλογή των προτεραιοτήτων σήμερα για τον πολιτισμό ως σύνολο και για κάθε συγκεκριμένη κυρίαρχη χώρα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Όλες οι προτεραιότητες μπορούν να χωριστούν χονδρικά σε δύο μέρη. Υπάρχουν προτεραιότητες τακτικής που μας επιτρέπουν να ζούμε σήμερα. Αν δεν παράγουμε φάρμακα ή τρόφιμα ή δεν εκσυγχρονίσουμε τον στρατό, θα χάσουμε τα πάντα σήμερα και δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αλλά αν δεν σκεφτούμε στρατηγικές προκλήσεις, τότε αύριο θα εξαφανιστούμε. Θα το εξηγήσω με ένα πολύ απλό παράδειγμα.

Πρόσφατα γιορτάσαμε την 70ή επέτειο της Μεγάλης μας Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φανταστείτε, η Σοβιετική Ένωση στις 9 Μαΐου 1945 ήταν η νικήτρια. Είχαμε τον πιο ισχυρό, τον πιο τεχνολογικά εξοπλισμένο, τον πιο έτοιμο για μάχη στρατό στον κόσμο, ήμασταν οι κυρίαρχοι του κόσμου. Αλλά τον Αύγουστο του ίδιου έτους, μετά την έκρηξη στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της ατομικής βόμβας, αν δεν είχαμε εμπλακεί στο ατομικό έργο, τότε η νίκη μας θα είχε υποτιμηθεί, απλώς θα είχαμε εξαφανιστεί ως κράτος. Επομένως, λύνοντας τα προβλήματα της δημιουργίας όπλων, της νίκης στον πόλεμο, το κράτος μας πήρε βαθιές αποφάσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής προτεραιότητας στις πιο δύσκολες συνθήκες του πολέμου, που σήμερα μας έδωσε την ευκαιρία να επιβιώσουμε ως κυρίαρχο κράτος. Και εσείς και εγώ πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο γι’ αυτό ζούμε σήμερα σε ένα κυρίαρχο κράτος, χάρη στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν τα ατομικά όπλα, τα υποβρύχια και οι πύραυλοι – τα μέσα παράδοσής τους. (Παρακαλώ δείτε αυτήν την εικόνα, το ατομικό έργο.) Επιπλέον, το σημαντικό, στις πιο δύσκολες συνθήκες του πολέμου, κανείς δεν συζήτησε τίποτα. Δημιουργήθηκαν ατομικά όπλα. Κανείς δεν μίλησε για καινοτομία, για οικονομικά οφέλη. Ένα ατομικό όπλο, μια βόμβα, κατασκευάστηκε για να επιβιώσει. Αλλά όταν απαντάς σε μια στρατηγικής σημασίας πρόκληση, ανατινάζεις τον πολιτισμό για πολλές δεκαετίες, αλλάζοντας την εμφάνιση και το πρόσωπό του και δημιουργώντας μια θεμελιωδώς νέα τεχνολογική τάξη.

Κοιτάξτε, από αυτή τη βόμβα προέκυψε πρώτα η ατομική ενέργεια. Το 1954, ο Kurchatov γύρισε τη βόμβα και δημιούργησε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο (αυτή είναι η ημερομηνία γέννησης της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο), τον πυρηνικό σταθμό Obninsk. Τότε η λογική της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας μας οδήγησε στη θερμοπυρηνική. Και σήμερα όλος ο κόσμος, έχοντας προσθέσει 10 δισ. στη νότια Γαλλία, υλοποιεί την ιδέα μας, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1954 στο Ινστιτούτο Kurchatov, δημιουργείται ένα tokamak. Ακόμα και η λέξη είναι ρωσική. Αυτή είναι μια μελλοντική πηγή ενέργειας που βασίζεται στη θερμοπυρηνική σύντηξη, όχι στη σχάση, όπως είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, αυτή η βόμβα μετατράπηκε σε συσκευή πυρηνικής ενέργειας και το 1958 δημιουργήθηκε το πρώτο μας υποβρύχιο και ένα χρόνο αργότερα, το πρώτο πυρηνικό παγοθραυστικό στον κόσμο. Και σήμερα είμαστε πέρα ​​από τον ανταγωνισμό σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στο ράφι, στην Αρκτική. Ταυτόχρονα, τα εργοστάσια που κατασκευάζουν πυρηνικά υποβρύχια δεν έχουν εναλλακτική λύση για τη δημιουργία πλατφορμών για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ράφι. Και η πρώτη τέτοια πλατφόρμα – “Prirazlomnaya” – δημιουργήθηκε.

Και τώρα θέλω να επιστήσω την προσοχή σας… Δεν μιλάω για το διάστημα, ότι η περαιτέρω κίνηση στο διάστημα συνδέεται με την πυρηνική ενέργεια σε σημαντικό βαθμό. Θα επιστήσω την προσοχή σας σε ένα απλό πράγμα. Κοίτα, όλοι χρησιμοποιούμε υπολογιστές. Και κανείς δεν σκέφτηκε ότι, γενικά, ο υπολογιστής και τα υπολογιστικά μαθηματικά προέκυψαν μόνο επειδή ήταν απαραίτητο να υπολογιστούν τα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά των αντιδραστήρων νετρονίων και η τροχιά των διαστημικών περιπάτων. Ως εκ τούτου, προέκυψαν τα υπολογιστικά μαθηματικά και οι υπολογιστές. Και οι σημερινοί υπερυπολογιστές, που αποτελούν τη βάση των εξελίξεων μας, προέκυψαν ως απάντηση στην απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων. Συμφωνήσαμε με τους Αμερικανούς. Σταματήσαμε να φτιάχνουμε στο Σεμιπαλατίνσκ, αυτοί είναι στη Νεβάδα. Αλλά αυτή η δοκιμή έχει μεταφερθεί στον υπερυπολογιστή, ο οποίος προέκυψε ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Τελειώνοντας αυτή την ιστορία, θέλω να σας πω ότι αν λύσετε ένα στρατηγικό πρόβλημα, ανατινάζει τον πολιτισμό, μετέτρεψε τη Σοβιετική Ένωση σε υπερδύναμη και σήμερα έχει διατηρήσει την κυριαρχία μας, αλλά ταυτόχρονα γέννησε ένα νέο υψηλό -οικονομία τεχνολογίας. Σήμερα είμαστε πρακτικά, για παράδειγμα, η μόνη χώρα που έχει πλήρη πυρηνικό κύκλο. Μία χώρα είμαστε εμείς. Και στην πραγματικότητα έχουμε δημιουργήσει δεκάδες βιομηχανίες… Αν αξιολογήσετε αυτές τις αγορές, είναι οι κυρίαρχες αγορές υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο και παίζουμε βασικούς ρόλους σε αυτές.

Επομένως, η επιλογή στρατηγικής προτεραιότητας αποτελεί βασικό ζήτημα για τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε κράτους, πρωτίστως όπως το δικό μας.

Και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την κρίση. Υπάρχουν δύο έξοδοι. Η πρώτη διέξοδος είναι να κινηθούμε ως έχουν, μέσα από μια σειρά αιματηρών πολέμων για αναδιανομή και πρόσβαση σε πόρους, που είναι ήδη σε εξέλιξη. Στην πραγματικότητα θα έρθουμε σε μια πρωτόγονη κατάσταση. Ή η δεύτερη επιλογή είναι να δημιουργηθεί μια θεμελιωδώς νέα τεχνολογική βάση τεχνολογιών που μοιάζουν με τη φύση, δηλαδή να συμπεριληφθούν οι τεχνολογίες στην αλυσίδα μιας κλειστής κυκλοφορίας πόρων, αυτάρκης, που υπάρχει στη φύση.

Εμφάνιση της επόμενης διαφάνειας.

Κοίτα αυτή την εικόνα. Στην πραγματικότητα (έχω ήδη μιλήσει για αυτό), ο Ήλιος είναι μια θερμοπυρηνική πηγή. Η ενέργειά του στο ελάχιστο μέρος (δέκατα, εκατοστά του τοις εκατό) επεξεργάζεται μέσω της φωτοσύνθεσης σε άλλους τύπους ενέργειας, και στη συνέχεια όλα αυτά εξασφαλίζουν τη ζωή ολόκληρου του συμπλέγματος, της Γης.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας: το υψηλότερο επίτευγμα, φυσικό, είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μας. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός μας καταναλώνει κατά μέσο όρο 10 Watt, σε λεπτά αιχμής – 30 Watt. Είναι σαν μια λάμπα στην τουαλέτα ενός κοινόχρηστου διαμερίσματος. Όσο για τους υπερυπολογιστές που, για παράδειγμα, κατασκευάζουμε και χρησιμοποιούμε… σήμερα στο Ινστιτούτο Kurchatov, ένας από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές καταναλώνει δεκάδες μεγαβάτ. Αλλά η δύναμη όλων των υπολογιστών στον κόσμο μόλις πέρυσι ισοδυναμούσε με τη δύναμη του εγκεφάλου ενός ατόμου. Αυτό είναι μια άμεση απόδειξη της ανακρίβειας των τεχνολογικών μας κινήσεων.

Θέλω να πω ότι μου είναι πολύ εύκολο να μιλήσω σήμερα, γιατί ο Πρόεδρος της χώρας μας, μιλώντας… Να ένα απόσπασμα. Όταν είχε ήδη ολοκληρώσει τη συζήτηση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης (Συρία, Ουκρανία), επέστρεψε στις εκπομπές και είπε ότι ήταν απαραίτητο να εξεταστεί το πρόβλημα ευρύτερα: ορίστε ποσοστώσεις για επιβλαβείς εκπομπές, χρησιμοποιήστε άλλα τακτικά μέτρα.

“Μπορεί, για κάποιο χρονικό διάστημα, να αφαιρέσουμε την οξύτητα του προβλήματος, αλλά, φυσικά, δεν θα το λύσουμε ουσιαστικά. Και χρειαζόμαστε ποιοτικά διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα πρέπει να μιλήσουμε για την εισαγωγή θεμελιωδώς νέων τεχνολογιών που μοιάζουν με τη φύση που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν μαζί του σε πλήρη αρμονία και θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ της βιόσφαιρας και της τεχνόσφαιρας, που έχει διαταραχθεί από τον άνθρωπο. Αυτό είναι πράγματι μια πρόκληση σε πλανητική κλίμακα.” Τέλος του αποσπάσματος.

Παρακαλώ, επόμενη διαφάνεια.

Τώρα θέλω να πω ότι αυτό το πολύ μεγάλο απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη έχει μια πολύ βαθιά, μακροχρόνια αναπτυσσόμενη βάση για την ανάπτυξη της ίδιας της επιστήμης. Κοιτάξτε, αν δούμε τη φυσική πορεία της ανάπτυξης της επιστήμης, τι συνέβη: η μετατόπιση της έμφασης στο «ζωντανό». Εάν πριν από ένα συγκεκριμένο αριθμό ετών το 90 τοις εκατό των δημοσιεύσεων ήταν αφιερωμένες σε ημιαγωγούς, σήμερα σχεδόν η μερίδα του λέοντος των επιστημονικών δημοσιεύσεων αφιερώνεται στην επιστήμη του «ζωντανού» – βιοοργανικών. Αυτό είναι το πρώτο. Δηλαδή τη μεταφορά του ενδιαφέροντος στους «ζωντανούς», στη βιολογία.

Δεύτερος. Οι σύνδεσμοι εμφανίστηκαν στην επιστήμη. Εμφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό, και τώρα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από αυτούς – βιοφυσική, γεωφυσική, βιοχημεία, ακόμη και νευροοικονομία και νευροφυσιολογία. Τι σημαίνει αυτό? Το επιστημονικό περιβάλλον κυοφορούσε αυτή τη διεπιστημονικότητα. Της έλειπαν αυτές οι στενές επιστήμες και άρχισε να δημιουργεί τέτοιες μεταβάσεις, διεπαφές, που συνδέουν τις επιστήμες. Και, αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό, είναι το αποτέλεσμα της διεπιστημονικής έρευνας στην τεχνολογία. Δείτε πώς λειτουργεί η τεχνολογία σήμερα. Πολύ απλό. Παίρνετε, ένα απλό παράδειγμα, ένα κούτσουρο, κόβετε κλαδιά. Έχετε ένα κούτσουρο, μπορείτε να διπλώσετε ένα ξύλινο σπίτι. Επεξεργασμένη περαιτέρω – ξυλεία, ακόμη περισσότερο – επένδυση και ούτω καθεξής. Τι κάνουμε μετά με το μέταλλο; Εξάγουμε το μετάλλευμα, μυρίζουμε το ράβδο, το βάζουμε στη μηχανή, κόβουμε την περίσσεια, φτιάχνουμε το μέρος. Έως και το 90 τοις εκατό των υλικών πόρων και της ενέργειας χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αποβλήτων και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Έτσι λειτουργεί η τεχνολογία σήμερα.

Και νέες τεχνολογίες πρόσθετων έχουν ήδη εμφανιστεί, είναι γνωστές, νομίζω ότι το έχετε ακούσει, όταν τώρα δημιουργείτε εξαρτήματα με φυσικό τρόπο, αναπτύσσοντάς τα στην πραγματικότητα. Μπορείς να αναπτυχθείς, μπορείς να κάνεις πρώτα βιολογικά πράγματα. Για παράδειγμα, γίνονται προθέσεις, αντικατάσταση οστού. Μεγαλώνεις μέρη του ανθρώπινου σώματος. Ξεκινά από την τρισδιάστατη εκτύπωση και, στην πραγματικότητα, είναι πρόσθετες τεχνολογίες. Και σήμερα μπορείτε να δημιουργήσετε εξαρτήματα για οποιονδήποτε σκοπό με αυτόν τον πρόσθετο τρόπο, όχι κόβοντας την περίσσεια, αλλά χτίζοντας την. Και αυτές είναι τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση.

Εξ ου και το συμπέρασμα. Σήμερα, δεν έχουμε άλλη διέξοδο από τον στρατηγικό στόχο, που είναι η ομοιότητα με τη φύση, – η μετάβαση σε μια στρατηγική προτεραιότητα. Η νέα στρατηγική προτεραιότητα της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης είναι η ενοποίηση, η συγχώνευση των επιστημών και η τεχνολογική ανάπτυξη των αποτελεσμάτων της διεπιστημονικής έρευνας. Και η βάση για αυτό είναι η προηγμένη ανάπτυξη μιας θεμελιωδώς νέας διεπιστημονικής συγκλίνουσας θεμελιώδους έρευνας και διεπιστημονικής εκπαίδευσης.

Αλλά θα ήθελα να αφιερώσω τον χρόνο που απομένει σε μια ιστορία ή μια συζήτηση για απειλές. Βλέπετε, ζούμε σε έναν πολύπλοκο, ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Και τι να κάνουμε είναι αρκετά προφανές, κατανοητό, και είμαστε έτοιμοι για αυτό, θα μιλήσω για αυτό αργότερα. Είναι όμως απαραίτητο να δώσουμε προσοχή στις απειλές και τις παγκόσμιες προκλήσεις που δημιουργούνται από τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση.

Κοιτάξτε: εμείς, αφενός, προχωράμε στην τεχνολογική αναπαραγωγή της άγριας ζωής. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε τεχνολογίες που θα αποτελούν μέρος του φυσικού κύκλου, χωρίς να τον διαταράξουν. Και με αυτή την έννοια, θα αποκαταστήσουμε, όπως είπε ο Πρόεδρος, τον φυσικό μεταβολισμό στη φύση. Υπάρχει όμως δυνατότητα στοχευμένης παρέμβασης στην ανθρώπινη ζωή, ακόμη και στη διαδικασία της εξέλιξης.

Αυτές οι απειλές που σχετίζονται με παρεμβολές μπορούν ξεκάθαρα να χωριστούν σε δύο μπλοκ. Το πρώτο είναι βιογενετικό που βασίζεται σε νανοβιοτεχνολογίες. Δηλαδή, μπορείτε να δημιουργήσετε τεχνητά ζωντανά συστήματα με επιθυμητές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν υπάρχουν στη φύση.

Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Εδώ δημιουργούμε, ας πούμε, ένα τεχνητό κύτταρο. Αυτό το τεχνητό κύτταρο, αφενός, είναι ιατρικά σημαντικό. Μπορεί να είναι διαγνωστικός, μπορεί να είναι μια στοχευμένη παράδοση φαρμάκων. Αλλά, από την άλλη, μπορεί να είναι κακόβουλο, σωστά; Και τότε, στην πραγματικότητα, ένα κύτταρο, που έχει γενετικό κώδικα και αναπτύσσεται μόνο του, είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής. Ταυτόχρονα, χάρη στα επιτεύγματα της σύγχρονης γενετικής, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το κύτταρο, εθνογενετικά προσανατολισμένο σε μια συγκεκριμένη εθνική ομάδα. Μπορεί να είναι ασφαλές για μια εθνική ομάδα και επιβλαβές, θανατηφόρο για μια άλλη. Αυτός είναι ο πρώτος προφανής τύπος κινδύνου στην εμφάνιση ενός θεμελιωδώς νέου όπλου μαζικής καταστροφής.

Και το δεύτερο πράγμα. Αναπτύσσουμε γνωστική έρευνα, αυτή είναι έρευνα για τη μελέτη του εγκεφάλου, της συνείδησης. Αυτό σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, ανοίγεται μια ευκαιρία για επιρροή στην ψυχοφυσιολογική σφαίρα ενός ατόμου, και μάλιστα πολύ εύκολη και απλή. Μπορώ να μιλήσω για αυτό εκτενώς και λεπτομερώς, αλλά θα σας πω μόνο ένα πράγμα. Στην πραγματικότητα, από τη μία, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ιατρική, για όλα τα άλλα, γιατί μπορείτε να κάνετε βιοπροσθέσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα οφθαλμικού ελέγχου για παράλυτους και ούτω καθεξής. Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια ανατροφοδότηση των διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής ή εγκεφάλου, όταν μπορείτε να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας μέσα σε ένα άτομο, όπως ένας στρατιώτης, ένας χειριστής κ.λπ. Δηλαδή, είναι ένα πολύ λεπτό και πολύπλοκο πράγμα – ο έλεγχος της ατομικής και μαζικής συνείδησης. Και βλέπουμε τι συμβαίνει στο επίπεδο της μαζικής συνείδησης, ας πούμε, με τη βοήθεια του Διαδικτύου.

Τώρα θα ήθελα, συνοψίζοντας όσα είπα, να τονίσω το εξής. Όταν μίλησα για την πυρηνική ενέργεια, υπάρχει μια διπλή φύση των τεχνολογιών εκεί: υπάρχει μια στρατιωτική εφαρμογή, υπάρχει μια πολιτική. Και ξέρετε σίγουρα: αυτός ο πυρηνικός σταθμός παράγει θερμότητα και ηλεκτρισμό, αλλά εδώ παράγεται πλουτώνιο για όπλα. Επιπλέον, από απόσταση, μετρώντας τη ροή των νετρίνων, μπορώ να ελέγξω την κατάσταση του αντιδραστήρα και να πω με βεβαιότητα εάν παράγεται πλουτώνιο οπλικής ποιότητας ή όχι.

Μακρύτερα. Τι έχετε από μια πυρηνική έκρηξη; Θερμοκρασία, κρουστικό κύμα, συν ακτινοβολία. Τώρα έχουμε τον έλεγχο όλων αυτών. Επομένως, πλήρης έλεγχος της μη διάδοσης των τεχνολογιών μαζικής καταστροφής. Και εδώ, στην ομοιότητα με τη φύση, η διπλή φύση της τεχνολογίας είναι από την αρχή. Τα όρια μεταξύ μη στρατιωτικών και στρατιωτικών εφαρμογών είναι ασαφή, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες μέθοδοι ελέγχου να είναι εντελώς αναποτελεσματικές. Σας λέω: κάθε εξέλιξη είναι ιατρικής φύσης. Γιατί υπάρχει άνοδος στην ιατρική σήμερα; Γιατί η ιατρική σήμερα είναι η σωστή πολιτική εφαρμογή, αλλά η δεύτερη υπάρχει αυτόματα, και σχεδόν δεν διακρίνονται.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η διαθεσιμότητα και η σχετική φθηνότητα σε σύγκριση με τις πυρηνικές τεχνολογίες, η δυνατότητα δημιουργίας όπλων καταστροφής ακόμη και σε βιοτεχνικές συνθήκες και η απουσία ανάγκης για οχήματα παράδοσης. Φανταστείτε, η ατομική βόμβα δημιουργήθηκε ήδη πριν από 60-70 χρόνια. Από τότε (αν και όλα είναι γραμμένα στο σχολικό βιβλίο) κανείς δεν έχει κατασκευάσει ατομικά όπλα. Σε όποιον το έχει το χάρισαν είτε οι Αμερικάνοι είτε η Σοβιετική Ένωση. Κανείς δεν έκανε. Γιατί; Κάντε μια ερώτηση στον εαυτό σας. Και γιατί για αυτό χρειάζεται να έχεις κολοσσιαία επιστήμη, βαθιές παραδόσεις, κολοσσιαία βιομηχανία, οικονομική δύναμη. Αυτό είναι πέρα ​​από τις δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους. Και έτσι (αν και όλα είναι γραμμένα στο σχολικό βιβλίο) πήραν δύο κομμάτια ουρανίου-235, δημιούργησαν μια κρίσιμη μάζα – ορίστε μια βόμβα για εσάς. Και όλα είναι γνωστά. Και κανείς δεν το έκανε. Αλλά σε αυτές τις τεχνολογίες, αυτό μπορεί να γίνει στην κουζίνα: πρέπει να πάρετε ένα κλουβί και να το ελέγξετε, δηλαδή είναι πολύ απλό. Και από εδώ έχετε δύο πράγματα: πρέπει να σκεφτείτε ένα θεμελιωδώς νέο σύστημα διεθνούς ασφάλειας, γιατί υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό πράγμα – δεν μπορείτε να προβλέψετε τις συνέπειες της απελευθέρωσης τεχνητά δημιουργημένων ζωντανών συστημάτων στο περιβάλλον, πώς θα διαταράξουν η εξελικτική διαδικασία.

Μακρύτερα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Ακολουθούν παραδείγματα του τι κάνει η αμερικανική υπηρεσία DARPA, για παράδειγμα, σε αυτόν τον τομέα – για τον έλεγχο του μυαλού, για τη δημιουργία εθνογενετικών συστημάτων. Αν διαβάσετε μόνο τα ονόματα, αρκεί να καταλάβετε ποια είναι η κλίμακα αυτής της δραστηριότητας.

Και θέλω πολύ συνοπτικά, χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, να σας υπενθυμίσω ότι αρχίσαμε να προετοιμάζουμε απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις σύμφωνα με την προεδρική πρωτοβουλία για τη στρατηγική ανάπτυξης της νανοβιομηχανίας το 2007. Στάδια Αφήνω στην άκρη, ας πούμε, το καινοτόμο κομμάτι. Όσον αφορά την εμπορική ανάπτυξη των νανοτεχνολογιών, θα ήθελα να πω ότι με τα χρόνια δημιουργήθηκε μια ριζικά νέα ερευνητική βάση, μια δομή δικτύου σε όλη τη χώρα και προσεγγίσαμε την υλοποίηση του έργου του τρίτου σταδίου, που ανακοινώθηκε το 2007, που θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία στη Ρωσική Ομοσπονδία μιας θεμελιωδώς νέας τεχνολογικής βάσης για την οικονομία με βάση τα προϊόντα νανοβιοτεχνολογιών και την ομοιότητα της φύσης.

Επόμενη διαφάνεια.

Θέλω απλώς να σας δείξω… Σας προσκαλώ όλους, Valentina Ivanovna, ίσως να πραγματοποιήσετε κάποια συνάντηση στο Ινστιτούτο Kurchatov για να δείτε τι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου, δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Kurchatov τα τελευταία πέντε έως επτά χρόνια. Δημιουργήσαμε ένα Κέντρο Συγκλίνουσες Επιστήμες και Τεχνολογίες, που δεν έχει ανάλογες στον κόσμο, βασισμένο σε μεγα-εγκαταστάσεις, τη μοναδική πηγή ακτινοβολίας σύγχροτρον στον μετασοβιετικό χώρο, έναν ερευνητικό αντιδραστήρα νετρονίων και ένα ισχυρό σύμπλεγμα, έναν υπερυπολογιστή, βιογενετικές τεχνολογίες, νευρογνωστική έρευνα και ούτω καθεξής. Αυτό είναι όλο, λειτουργεί. Η μέση ηλικία εκατοντάδων ανθρώπων που εργάζονται εκεί είναι τα 35 έτη. Έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εκπαίδευσης προσωπικού. Η πρώτη σχολή τεχνολογιών NBIK στον κόσμο δημιουργήθηκε στο Φυσικοτεχνικό Ινστιτούτο με βάση το Ινστιτούτο Kurchatov. Δηλαδή η «αντλία» προσωπικού είναι ενεργοποιημένη. Και όλα λειτουργούν.

Μακρύτερα. Θα ήθελα τώρα, στον χρόνο που απομένει, να μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στον κόσμο με την επιστήμη και την τεχνολογία. Εδώ είναι η επιστήμη και η τεχνολογία στο σύστημα των παραγόντων ανάπτυξης του πολιτισμού. Κοιτάξτε τι συμβαίνει σήμερα, έστω κι αν το δείτε φιλιστατικό.

Πρώτα. Ακούμε συνεχώς κραυγές, και αυτό συμβαίνει, για τη δημιουργία μιας απολύτως διαφανούς επιστημονικής και εκπαιδευτικής σφαίρας, αυτή είναι η πρώτη και απεριόριστη κινητικότητα ανθρώπινου δυναμικού.

Και τώρα – τι σημαίνει αυτό. Εδώ έχετε κεφάλαια (τα ταμεία μας, για παράδειγμα), που δίνουν χρήματα για επιστημονική έρευνα, αλλά μετά από αυτό όλα είναι δημόσια. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα, τους καλλιτέχνες, το αποθεματικό προσωπικού, που δημιουργούνται και προετοιμάζονται σε βάρος των εθνικών προϋπολογισμών διαφόρων πολιτειών, είναι δημόσια και μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται, και επομένως, θα λέγαμε, να διαχειρίζονται. Αυτό καθιστά δυνατή, πρώτα απ ‘όλα, και μόνο σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε βάρος των πόρων του έξω κόσμου, να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της Ε & Α ή Ε & Α και Ε & Α, να προσελκύουν καλλιτέχνες και να προσλαμβάνουν τα πιο ικανά νεαρά στελέχη. Στην πραγματικότητα, σήμερα οι Αμερικανοί δημιουργούν ένα παγκόσμιο κατανεμημένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς προϋπολογισμούς και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι το πραγματικό πράγμα.

Επόμενο, επόμενο βήμα. Τώρα, αν μας κοιτάξετε τώρα, τι μας συμβαίνει υπό το πρίσμα αυτού που μόλις είπα, συμβαίνει το εξής: σκόπιμη στέρηση στρατηγικών στόχων από τη χώρα και συγκέντρωση σε τακτικά καθήκοντα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε στρατηγικό εθνικό συμφέρον για επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη. Επιλύουμε τακτικά προβλήματα όπως κατά τη διάρκεια ενός πολέμου: μπορούμε να φτιάξουμε τανκς, κανόνια, να κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά να χάσουμε το μέλλον. Σήμερα συγκεντρωνόμαστε -μέχρι πρόσφατα, οι τελευταίες αποφάσεις του Προέδρου- στην επίλυση τακτικών προβλημάτων.

Το δεύτερο είναι η ομαδοποίηση της επιστημονικής σφαίρας. Έγινε τη στιγμή της επιβίωσης, όταν όλα ήταν άσχημα μαζί μας, δεν υπήρχαν χρήματα. Η μεγάλη σφαίρα, η μεγάλη επιστημονική σφαίρα της Σοβιετικής Ένωσης διαλύθηκε σε συστάδες, γιατί δεν μπορείτε να βγείτε από την περικύκλωση ούτε με μια μεραρχία, ούτε με ένα τάγμα, ούτε ακόμα και με μια διμοιρία – ένα προς ένα. Έτσι συγκεντρώθηκε. Και σήμερα αυτή η ομαδοποίηση έχει διορθωθεί και παγώσει με τη βοήθεια του συστήματος επιχορήγησης για να… σε αυτήν την περίπτωση είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Για 15 χρόνια ήμουν διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ινστιτούτα – του Ινστιτούτου Κρυσταλλογραφίας στη Λενίνσκι Λεωφόρο. 250 ερευνητές και 50 πολύ μικρές επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Επιστημών – 500.000 ρούβλια ο καθένας. Όλο το δυναμικό του ινστιτούτου χωρίζεται σε 50 ομάδες. 50 ομάδες των πέντε ατόμων ζουν τέλεια με αυτές τις 500 χιλιάδες, χωρίς καμία ευθύνη, τίποτα άλλο, δουλεύουν, φεύγουν στο εξωτερικό, έχουν μεταπτυχιακούς φοιτητές, κάνουν αίτηση για την επόμενη επιχορήγηση και ζουν chic. Και τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας, που λαμβάνονται για τα χρήματά μας, είναι πολύ εύκολα στη χρήση μόνο με τη βοήθεια παρατήρησης, ακόμη και ηλεκτρονικής παρακολούθησης, αναφορών για αυτά τα έργα. Τα παντα. Και αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα σύστημα που είναι πλήρως ελεγχόμενο, και εξυπηρετείτε για τον προϋπολογισμό σας, για παράδειγμα, στη Γερμανία … Μπορώ να σας εξηγήσω λεπτομερώς. αμερικανική αποικία. Δεν έχουν στρατηγικούς στόχους, αλλά εξυπηρετούν τα παγκόσμια συμφέροντα της Αμερικής για τον προϋπολογισμό τους.

Θέλω να σας πω ένα άλλο πολύ σημαντικό. Το σύστημα αξιολόγησης, για παράδειγμα, η επιστημονικομετρική, επιστημονική δραστηριότητα στη χώρα, οδηγεί επίσης στην πραγματικότητα, για παράδειγμα, στην καταστροφή εθνικών επιστημονικών περιοδικών κ.λπ. Αυτά είναι πολύ λεπτά πράγματα. Στην πραγματικότητα, είμαστε παρόντες σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα σύστημα στο οποίο οι επιστημονικοί και τεχνικοί παγκόσμιοι στόχοι γίνονται κατανοητοί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και διατυπώνονται, και η Ρωσία θα πρέπει να γίνει προμηθευτής πνευματικών πόρων, εκτελεστής τακτικών καθηκόντων που είναι απαραίτητες για οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν ένα στρατηγικό αποτέλεσμα.

Αυτό, ευτυχώς, δεν συνέβη, αλλά παρόλα αυτά βρισκόμαστε ακόμα στη ζώνη αυτού του κινδύνου. Όλα αυτά γίνονται εις βάρος του προϋπολογισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Θα σας εξηγήσω, θα σας δώσω ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το πώς συμμετέχουν οι Αμερικανοί σε διεθνή έργα. Κοιτάξτε, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός διεθνών έργων στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί δεν συμμετέχουν οικονομικά ή οργανωτικά σε κανένα έργο – ούτε στο CERN, ούτε στο λέιζερ ακτίνων Χ, πουθενά, αλλά οι εκπρόσωποί τους συμμετέχουν σε όλες τις διευθύνουσες επιτροπές, και όχι μόνο αυτοί, αλλά και Πολωνοί και Σλοβάκοι με αμερικανικά διαβατήρια. Πρώτον, πραγματοποιούν πλήρη παρακολούθηση και, δεύτερον, προσπαθούν να επεκτείνουν εκείνες τις αποφάσεις που είναι σημαντικές για αυτούς, και ούτω καθεξής. Μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα. Έτσι, στην πραγματικότητα, επηρεάζουν ανεπίσημα τη λήψη αποφάσεων και στη συνέχεια εκμεταλλεύονται πλήρως αυτά τα αποτελέσματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δημιουργήθηκε μια ευρωπαϊκή πηγή νετρονίων. Πριν από πολλά χρόνια αποφασίσαμε να το κάνουμε, 10 χρόνια. Δημιούργησε ομάδες ανθρώπων. Έχουν δημιουργήσει έναν «οδικό χάρτη» για το τι θα γίνει. Κοιτάζουν παραπέρα. Οι Αμερικάνοι λένε: «Καλό υλικό, αλλά πρέπει ακόμα να βελτιωθεί». Δημιουργείται μια νέα ομάδα, λίστες ατόμων, διευθύνσεις, εμφανίσεις, ένα νέο, δεύτερο βιβλίο, το «Λευκό Βιβλίο». Κοιτάζουν και λένε: «Εδώ είναι ήδη αξιοπρεπές, αλλά πρέπει ακόμα να βελτιωθεί λίγο, να φέρουν περισσότερο κόσμο από εδώ, από εκεί». Και μετά οι Αμερικάνοι δεν ρωτάνε κανέναν, διαθέτουν 1,5 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό στο εθνικό τους εργαστήριο, παίρνουν όλο αυτό το υλικό και αυτούς τους ανθρώπους από την Ευρώπη και φτιάχνουν αυτόν τον επιταχυντή. Στην Ευρώπη αυτή η δουλειά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (έχουν περάσει 10 χρόνια), αλλά στην Αμερική λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Εδώ είναι ολόκληρη η απάντηση. Στην πραγματικότητα, όλα χρησιμοποιούνται για προπαρασκευαστικές εργασίες για τα χρήματα των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Εμείς, η Ρωσία, συμμετέχουμε σήμερα σε βασικούς ρόλους οικονομικά και πνευματικά σε μεγάλα έργα. Συνεισφέρουμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρωπαϊκά έργα – ITER, CERN, για τα οποία όλοι μιλούν, ένα λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων και έναν επιταχυντή βαρέων ιόντων. Μόνο η Γερμανία έχει ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Και πρέπει να πω ότι σήμερα επιστρέψαμε στη δημιουργία μεγάλων έργων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουμε τον αντιδραστήρα PIK. Ο Sergei Evgenievich Naryshkin επισκέφτηκε τον ιστότοπό μας στη Γκάτσινα, είδε αυτόν τον αντιδραστήρα, ήμασταν εκεί προχθές, τη Δευτέρα. Αυτός θα είναι ένας από τους ισχυρότερους, τους πιο ισχυρούς αντιδραστήρες στον κόσμο, ο οποίος, έχοντας περάσει την ενεργειακή οδό, θα τεθεί σε λειτουργία και θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση στον κόσμο. Στη συνέχεια δημιουργούμε το ρωσο-ιταλικό έργο “Ignitor”, ένα νέο tokamak, το τρίτο – έναν επιταχυντή στη Dubna, το τέταρτο – ένα σύγχροτρο. Έχουμε λοιπόν έργα στην επικράτειά μας. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κατανοήσουμε ότι η διεθνής συνεργασία, ας πούμε, από τους ίδιους Αμερικανούς, χρησιμοποιείται επίσης για να αποδυναμώσει ουσιαστικά την Ευρώπη αρχικά, και προσπαθούν να μας παρασύρουν σε αυτή την ιστορία για να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις.

Θα παραλείψω τα συμπεράσματα, δεν είναι σημαντικά, νομίζω, εδώ. Ξέρετε, τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Ήθελα να σχεδιάσω μερικές φουτουριστικές εικόνες για εσάς. Σκέφτηκα για αρκετή ώρα αν να το πω ή όχι. Νομίζω ότι είναι σκόπιμο. Φανταστείτε, μπορεί να φαίνεται σαν ένα τόσο δυσοίωνο, παράξενο μέλλον, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι, δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά στον κόσμο, πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ο κόσμος κανονίστηκε πολύ απλά: μια ορισμένη ελίτ προσπαθούσε πάντα να θέσει τον υπόλοιπο κόσμο στην υπηρεσία της. Πρώτα υπήρχε ένα σύστημα σκλάβων, μετά υπήρχε ένα φεουδαρχικό σύστημα, μετά υπήρχε καπιταλισμός με τη μια ή την άλλη μορφή στην πραγματικότητα. Κάθε φορά όμως τελείωνε με αλλαγή σχηματισμού. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι που η ελίτ προσπάθησε να μετατρέψει σε υπηρέτες δεν το ήθελαν για δύο λόγους. Πρώτον, ήταν βιολογικά οι ίδιοι άνθρωποι με αυτούς που ήθελαν να τους μετατρέψουν σε υπηρέτες και δεύτερον, καθώς αναπτύχθηκαν, η αυτογνωσία μεγάλωνε μέσα τους και οι ίδιοι ήθελαν να γίνουν ελίτ. Και έγινε όλος αυτός ο κύκλος.

Και τώρα αποδεικνύεται το εξής. Σήμερα, μια πραγματική τεχνολογική ευκαιρία έχει προκύψει στη διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα θεμελιωδώς νέο υποείδος του homo sapiens «υπηρεσία» του ανθρώπου. Αν παρακολουθήσατε την ταινία “Dead Season”, θυμάστε καλά, αλλά τότε ήταν ένα είδος συλλογισμού, αλλά σήμερα γίνεται βιολογικά δυνατό να το κάνετε αυτό. Η ιδιότητα του πληθυσμού των ανθρώπων «υπηρεσίας» είναι πολύ απλή – περιορισμένη αυτογνωσία, και γνωστικά αυτό ρυθμίζεται στοιχειωδώς, μπορούμε να δούμε ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Το δεύτερο πράγμα είναι η διαχείριση της αναπαραγωγής. Και το τρίτο πράγμα είναι το φθηνό φαγητό, αυτά είναι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Είναι και αυτό έτοιμο.

Έτσι, στην πραγματικότητα, σήμερα υπάρχει μια πραγματική τεχνολογική δυνατότητα αναπαραγωγής ενός “υπηρεσιακού” υποείδους ανθρώπων και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό, αυτή είναι η ανάπτυξη της επιστήμης, αλλά αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και εσείς και εγώ πρέπει να καταλάβουμε τι θέση μπορούμε να πάρουμε σε αυτόν τον πολιτισμό.

Οπότε θα σας το διαβάσω, απλά θα το διαβάσω, δεν είναι μόνο έτσι. Μπορώ να έρθω;

Βαλεντίνα Ματβιένκο. Ναι σίγουρα.

Μιχαήλ Κοβαλτσούκ. (Μιλάει εκτός μικροφώνου.) Το 1948 ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας… Ακούς; Δεν?

Βαλεντίνα Ματβιένκο. Και έχουμε στις οθόνες, όλους τους γερουσιαστές.

Μιχαήλ Κοβαλτσούκ. (Μιλάει εκτός μικροφώνου.) Ρίξτε μια ματιά, όλα είναι εκεί. Πίσω στο 1948…

Βαλεντίνα Ματβιένκο. Εμφάνιση αυτής της διαφάνειας ξανά.

Και έχεις…

Μιχαήλ Κοβαλτσούκ.…ανακοίνωσε τι πρέπει να γίνει.

Βαλεντίνα Ματβιένκο. Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς, υπάρχει και μια τσουλήθρα μπροστά σου.

Μιχαήλ Κοβαλτσούκ. Είναι θολό, δυστυχώς, δεν μπορώ να το δω.

Βαλεντίνα Ματβιένκο. Σαφή. Μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά.

Μιχαήλ Κοβαλτσούκ. Θέλω να πω ότι λέει ξεκάθαρα ότι βήμα-βήμα, πρώτα, πρέπει να αλλάξουμε την αυτοσυνείδησή μας, πώς να διδάξουμε τους ανθρώπους να μην αναπαράγονται και να συνεχίζουν την οικογένεια και ούτω καθεξής, να αφαιρούν τα εθνικά χαρακτηριστικά. Αυτό ειπώθηκε πρώτα από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το δεξί χέρι του Ροκφέλερ, και μετά στο Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νο. 200 του 1974, που λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι χώρες να μην καταλαβαίνουν ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Τότε μια πολύ σημαντική περίσταση (ο Πρόεδρος μίλησε για αυτό στην ομιλία του) είναι η απολυτοποίηση της ατομικής ελευθερίας. Προσέξτε, σας λένε από όλες τις πλευρές (και κάποιους ραδιοφωνικούς μας σταθμούς) σήμερα ότι το παιδί είναι πιο σημαντικό από τους γονείς. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα – από την οικογένεια μέχρι το κράτος. Απολυτοποίηση της ατομικής ελευθερίας: το άτομο είναι πάνω από το κυρίαρχο κράτος, τα παιδιά είναι πάνω από τους γονείς τους και ούτω καθεξής. Και σε τι οδηγεί αυτό; Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σύνθημα για την καταστροφή του κυρίαρχου κράτους, της κυριαρχίας του κράτους, που είναι το μόνο εργαλείο για την προστασία της κοινωνίας και των αξιών και τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και αυτό το βλέπουμε σήμερα. Εδώ, η απολυτοποίηση του συνθήματος της ατομικής ελευθερίας οδηγεί στην καταστροφή κυρίαρχων κρατών.
Και μετά – δεν έχεις προστασία, έχεις πλήθη ανθρώπων που τσακώνονται μεταξύ τους και ελέγχονται εύκολα απ’ έξω. Και είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Και ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα – στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση αυτής της οργανωμένης κοινότητας ανθρώπων που αλληλεπιδρούν και προστατεύονται από το κράτος με μια συλλογή, απλώς έναν πληθυσμό ελεγχόμενων ατόμων. Αυτό είναι το θέμα.

Και το επόμενο πράγμα είναι η πραγματική μείωση του ποσοστού γεννήσεων με την εισαγωγή στη μαζική συνείδηση ​​ιδεών που έρχονται σε αντίθεση με τις φυσικές. Μιλάμε για LGBT άτομα, για οικογένειες χωρίς παιδιά και για όλα τα άλλα.

Στην πραγματικότητα, σήμερα το έχουμε αυτό στον ανθρωπιστικό τομέα, αλλά βασίζεται στην τεχνολογική βάση για τη δημιουργία ενός ατόμου «υπηρεσίας».

Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι μάλλον το μόνο που ήθελα να σας πω. (Χειροκροτήματα.)

Βαλεντίνα Ματβιένκο. Mikhail Valentinovich, σας ευχαριστώ ειλικρινά για μια τόσο κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα αναφορά. Και το χειροκρότημα των συναδέλφων μου επιβεβαιώνει ότι τον άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι μας δώσατε σοβαρή τροφή για σκέψη, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής μας νομοθεσίας.

Με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, σας απονεμήθηκε το αναμνηστικό μας μετάλλιο “Federation Council. 20 Years”. Επιτρέψτε μου, εκ μέρους των συναδέλφων μου, να σας απονείμω αυτό το μετάλλιο. (Ο πρόεδρος απονέμει το βραβείο. Χειροκροτήματα.)

Μιχαήλ Κοβαλτσούκ. Απροσδόκητο και ευχάριστο. Ευχαριστώ.

Πληροφορίες ομιλητή

Ο Μιχαήλ Βαλεντίνοβιτς Κοβάλτσουκ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1946 στο Λένινγκραντ.
Απόφοιτος της Φυσικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ (1970), Διδάκτωρ Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών (1988), Αντεπιστέλλον Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (2000), Καθηγητής.
Από το 1998 – Διευθυντής του Ινστιτούτου Κρυσταλλογραφίας A.V. Shubnikov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Από το 2005 – Διευθυντής του Ινστιτούτου Kurchatov.
Ο M. V. Kovalchuk είναι κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της φυσικής των ακτίνων Χ, της κρυσταλλογραφίας και της νανοδιαγνωστικής, ένας από τους ιδεολόγους και οργανωτές της ανάπτυξης των νανοτεχνολογιών στη Ρωσία. Συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη κρατικών προγραμμάτων που καθορίζουν την ανάπτυξη της νανοβιομηχανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Από το 2010 – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Skolkovo.

Άλλες θέσεις
M. V. Kovalchuk – Επιστημονικός Γραμματέας του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Εκπαίδευση. Μέλος της Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον Εκσυγχρονισμό και την Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ρωσικής Οικονομίας. μέλος της κυβερνητικής επιτροπής για τις υψηλές τεχνολογίες και τις καινοτομίες· μέλος του συμβουλίου γενικών και επικεφαλής σχεδιαστών, κορυφαίοι επιστήμονες και ειδικοί στον τομέα των τομέων υψηλής τεχνολογίας της οικονομίας· μέλος του Δημόσιου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επίσης, ο Mikhail Valentinovich είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Νανο-, Βιο-, Πληροφορικής και Γνωστικών Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας. Επικεφαλής του Τμήματος Φυσικής Νανοσυστημάτων, Σχολή Φυσικής, Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Lomonosov. αρχισυντάκτης του περιοδικού “Crystallography” της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κρυσταλλογράφων της Ρωσίας.
Μ.Β. πρόεδρος του Εθνικού Συνεδρίου για την Κρυσταλλική Ανάπτυξη (NCCC). Είναι συγγραφέας και παρουσιαστής του δημοφιλούς επιστημονικού τηλεοπτικού προγράμματος Stories from the Future με τον Mikhail Kovalchuk.
Ο M. V. Kovalchuk είναι πλήρες μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην ενότητα “Φυσική”.

Οικογένεια
Πατέρας – ιστορικός, ειδικός στον αποκλεισμό του Λένινγκραντ, Βαλεντίν Μιχαήλοβιτς Κοβάλτσουκ.
Αδελφός – Kovalchuk, Γιούρι Βαλεντίνοβιτς, μεγάλος επιχειρηματίας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rossiya Bank. Γνωστός ως πρόσωπο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βραβεία
Τάγμα “For Merit to the Fatherland”, III βαθμός (2011) – για τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη της επιστήμης και την πολυετή γόνιμη δραστηριότητα
Βραβείο E. S. Fedorov του Προεδρείου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για το 2009.
Τιμητικό Δίπλωμα της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2006) – για πολλά χρόνια γόνιμης επιστημονικής και κοινωνικής δραστηριότητας
Τάγμα “For Merit to the Fatherland”, πτυχίο IV (2006) – για μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της εγχώριας επιστήμης και πολλά χρόνια επιστημονικής δραστηριότητας
Βραβείο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας (2006) – για τη δημιουργία ενός επιστημονικού και τεχνικού συγκροτήματος βασισμένου σε εξειδικευμένες πηγές ακτινοβολίας σύγχροτρον “Σιβηρία” στο Ρωσικό Επιστημονικό Κέντρο “Ινστιτούτο Kurchatov”

Βιβλία
M.V. Kovalchuk. Επιστήμη και ζωή: Η σύγκλιση μου: Τόμος 1: Αυτοβιογραφικά σκίτσα: Δημοφιλή επιστήμη και εννοιολογικά άρθρα. – M.: Akademkniga, 2011. – 304 σελ., εικ., 1.000 αντίτυπα, ISBN 978-5-94628-356-4

Περίληψη της έκθεσης του M.V. Kovalchuk

– Η κρίση του τεχνογενούς πολιτισμού (Vercors, Coronel: «Quota, ή «Proponents of Abundance») – η εκτόξευση της μηχανής της διευρυμένης αναπαραγωγής και κατανάλωσης. Ενεργειακή κατάρρευση. Καταστροφή φυσικών πόρων. Ο αγώνας για τη μείωση των πόρων είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πολιτικής. Η ηγεσία σήμερα παρέχεται από την τεχνολογική υπεροχή με αντάλλαγμα τη στρατιωτική υποδούλωση. Οι ανεπτυγμένες χώρες εμπίπτουν κατ’ αρχήν σε αυτόν τον αποικισμό (έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε κρατικό επίπεδο, κατακερματισμός της επιστημονικής δραστηριότητας, εξωτερική διαχείριση με τη βοήθεια επιχορηγήσεων, ανάλυση και ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων και του επιστημονικού προσωπικού). Η αιτία της κρίσης είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ της τεχνόσφαιρας και της φύσης.

– Τακτικά και στρατηγικά καθήκοντα. Η λύση των τακτικών καθηκόντων παρέχει τις σημερινές ανάγκες (η παραγωγή αρμάτων μάχης και αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξασφάλισε τη νίκη στον πόλεμο, αλλά η Χιροσίμα απαξίωσε την υπεροχή που επιτεύχθηκε). Η λύση στρατηγικών καθηκόντων διασφαλίζει την κυριαρχία και την ανάπτυξη του κράτους και της κοινωνίας μακροπρόθεσμα (το πυρηνικό έργο έχει εξασφαλίσει την τρέχουσα κυριαρχία της Ρωσίας). Η επιλογή στρατηγικής προτεραιότητας είναι κλειδί για το κράτος.

– Η διέξοδος από την κρίση είναι η δημιουργία μιας ριζικά νέας τεχνολογικής βάσης για τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση (η συμπερίληψη τεχνολογιών στην αλυσίδα μιας κλειστής αυτάρκης κυκλοφορίας πόρων που υπάρχει στη φύση). Μέσα από τη διεπιστημονικότητα στην ομοιότητα με τη φύση. Τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση – μετατόπιση της εστίασης της έρευνας στους ζωντανούς (βιοτεχνολογίες). Σύνδεση των επιστημών και η εμφάνιση διεπιστημονικών επιστημών στην τεχνολογία. Σύγχρονες τεχνολογίες – έως και το 90% των πόρων και της ενέργειας πηγαίνει στα απόβλητα και στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Τεχνολογίες πρόσθετων – η δημιουργία ενός προϊόντος με φυσικό τρόπο, η «αναπτύξή του».

– Ο στρατηγικός στόχος είναι η ομοιότητα της φύσης. Η στρατηγική προτεραιότητα της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης είναι η ενοποίηση των επιστημών και η τεχνολογική ανάπτυξη των αποτελεσμάτων της διεπιστημονικής έρευνας. Η βάση για αυτό είναι η προηγμένη ανάπτυξη μιας θεμελιωδώς νέας διεπιστημονικής συγκλίνουσας θεμελιώδους έρευνας και διεπιστημονικής εκπαίδευσης.

– Τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση – απειλές και προκλήσεις. Η μετάβαση στην τεχνολογική αναπαραγωγή της άγριας ζωής ενέχει τον κίνδυνο στοχευμένης παρέμβασης στην ανθρώπινη ζωή, ακόμη και στη διαδικασία της εξέλιξης. Δύο μπλοκ απειλών. Το πρώτο είναι βιογενετικό. Δημιουργία τεχνητών ζωντανών συστημάτων με καθορισμένες ιδιότητες (για παράδειγμα, δημιουργία ζωντανού κυττάρου για διαγνωστικά ή χορήγηση φαρμάκων, ή όπλο καταστροφής ενός συγκεκριμένου είδους, φυλής, εθνικής ομάδας). Το δεύτερο είναι η γνωστική έρευνα (η μελέτη του εγκεφάλου και της συνείδησης). Ανοίγεται μια ευκαιρία για επιρροή στην ψυχοφυσιολογική σφαίρα ενός ατόμου. Διαχείριση ατομικής και μαζικής συνείδησης.

Ο κίνδυνος διπλής χρήσης και η αδυναμία ελέγχου της κακόβουλης χρήσης.

Η διαθεσιμότητα και η σχετική φθηνότητα της δημιουργίας όπλων με βάση αυτές τις τεχνολογίες και η απουσία ανάγκης για ειδικά μέσα παράδοσης στον εχθρό.

Η αδυναμία πρόβλεψης των συνεπειών της απελευθέρωσης τεχνητά δημιουργημένων βιολογικών αντικειμένων στο περιβάλλον.

Ο κίνδυνος της μονομερούς ιδιοκτησίας αυτών των τεχνολογιών.

– Επιστήμη και τεχνολογία στο σύστημα των παραγόντων ανάπτυξης του πολιτισμού.

Δημιουργία μιας απόλυτα διαφανούς επιστημονικής και εκπαιδευτικής σφαίρας. Απεριόριστη κινητικότητα ανθρώπινου δυναμικού. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα, τους καλλιτέχνες και το αποθεματικό προσωπικού που δημιουργούνται και προετοιμάζονται σε βάρος των εθνικών προϋπολογισμών διαφόρων πολιτειών είναι δημόσια και μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται και, επομένως, να διαχειρίζονται. Αυτό επιτρέπει σήμερα, πρώτα απ’ όλα και μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνας και της ανάπτυξης σε βάρος των πόρων του έξω κόσμου, να προσελκύουν καλλιτέχνες και να στρατολογούν τα πιο ικανά νεαρά στελέχη. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί σήμερα δημιουργούν ένα παγκόσμιο κατανεμημένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς προϋπολογισμούς και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παγκόσμιοι στόχοι είναι ξεκάθαροι μόνο σε αυτούς και διατυπώνονται. Οι υπόλοιπες χώρες είναι προμηθευτές πνευματικών πόρων, εκτελούν τακτικά καθήκοντα που είναι απαραίτητα για να επιτύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα στρατηγικό αποτέλεσμα.

Τι μας συμβαίνει; 1. σκόπιμη στέρηση στρατηγικών στόχων από τη χώρα και συγκέντρωση σε τακτικά καθήκοντα. Δεν έχουμε στρατηγικό εθνικό συμφέρον στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη. 2. Ομαδοποίηση της επιστημονικής σφαίρας. Σήμερα έχει διορθωθεί και παγώσει με τη βοήθεια ενός συστήματος επιχορήγησης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι εύκολα διαχειρίσιμο. 3. Το σύστημα επιστημονικομετρικής αξιολόγησης στη χώρα οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην καταστροφή των εθνικών επιστημονικών περιοδικών.

Σήμερα, υπάρχει η ανάγκη ανάπτυξης διεπιστημονικών προγραμμάτων για την ανάδειξη ειδικών που είναι σε θέση όχι μόνο να διαχειρίζονται, αλλά να ενσωματώνονται και να σκέφτονται στρατηγικά σωστά. Ένας από τους υποστηρικτές και τους ιδεολόγους της σύγκλισης είναι ο Mikhail Kovalchuk, διευθυντής του NRC “Kurchatov Institute”, ο οποίος εργάζεται για την ανάπτυξη ενός διεπιστημονικού εκπαιδευτικού συστήματος εδώ και αρκετά χρόνια. Η εμφάνιση μιας πλατφόρμας για την εισαγωγή και ανάπτυξη της ιδέας της σύγκλισης έχει σκοπό να δώσει μια ισχυρή ώθηση στην εγχώρια επιστήμη, η οποία θα δημιουργήσει πρωτοποριακές τεχνολογίες σε διάφορους κλάδους. Όλα αυτά θα λύσουν μια σειρά από τεχνολογικά και οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της υποκατάστασης των εισαγωγών.

Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν σε στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε η Expert North-West μαζί με το NRC Kurchatov Institute και το IVAO (επένδυση σε καινοτόμα επιχειρηματικά έργα στον τομέα της βιοϊατρικής και της αντιγήρανσης).

Σύμφωνα με τον Pavel Kashkarov, Αναπληρωτή Διευθυντή Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Ινστιτούτου Kurchatov, το 2011, οι διεπιστημονικές μέθοδοι εισήχθησαν για πρώτη φορά σε ένα και στη συνέχεια σε 37 ακόμη μητροπολιτικά σχολεία. «Οι διεπιστημονικοί μορφωμένοι είναι μια παγκόσμια τάση για την οποία γίνεται λόγος σχεδόν σε όλα τα εκπαιδευτικά συνέδρια. Αυτοί είναι οι ηγέτες των διεπιστημονικών ομάδων που πρέπει να κοιτάζουν πάνω από όλα και να κατανοούν τη γλώσσα των σχετικών κλάδων», σημείωσε. – Επιπλέον, τέτοια προγράμματα δίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι αναγεννητικό φάρμακο υποκατάστασης, το οποίο επιτρέπει, στην πραγματικότητα, την εκ νέου κατασκευή ανθρώπινων οργάνων από βλαστοκύτταρα. Στο πλαίσιο του πολυμερούς φυτεύονται ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια σχηματίζεται μια τεχνητή τραχεία ή τεχνητά αγγεία γύρω από αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, το πολυμερές διασπάται σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα βλαστοκύτταρα παραμένουν για να σχηματίσουν ένα νέο όργανο».

Μιλώντας για άλλες περιοχές, ο Pavel Kashkarov έδωσε ένα παράδειγμα υπεραγώγιμου καλωδίου για θερμοπυρηνικό αντιδραστήρα. Πρόκειται για έναν σωλήνα από ανοξείδωτο χάλυβα έξι εκατοστών, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν 120 σύρματα, η αντίσταση των οποίων τείνει στο μηδέν όταν ρέει υγρό ήλιο μέσα στο σύρμα. Κάθε σκέλος είναι κατασκευασμένο από σύρματα 7.000 νανομέτρων.

«Δηλαδή, αυτό είναι ένα φανταστικό σχέδιο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μόνο στη Ρωσία. Λένε ότι όλα είναι άσχημα με τις τεχνολογίες μας, αλλά κερδίσαμε τον διαγωνισμό και φτιάχνουμε τέτοια καλώδια για έναν πειραματικό θερμοπυρηνικό αντιδραστήρα. Αυτό είναι απαραίτητο για να δημιουργηθούν ακραία μαγνητικά πεδία, τα οποία χρειάζονται σε επιταχυντές, θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά και σε τομογράφους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, που είναι υποκατάσταση εισαγωγής. Επιπλέον, μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε ο Πάβελ Κασκάροφ.

Στην Αγία Πετρούπολη, μεμονωμένες σχολές τοπικών πανεπιστημίων δημιουργούν ένα είδος αναλόγου των διεπιστημονικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Kurchatov. Μια μακροχρόνια ιδεολόγος των συγκλίνουσων διαδικασιών, επικεφαλής του Εργαστηρίου Γνωστικής Έρευνας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, Tatyana Chernigovskaya, είπε ότι διεπιστημονικά προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών με θέμα «Γνωστική Έρευνα και Σύνθετα Συστήματα» λειτουργούν με επιτυχία στη σχολή της.

«Και παρέχουμε εκπαίδευση εκεί, παρόμοια με τα προγράμματα του Ινστιτούτου Kurchatov. Γλωσσολόγοι, φυσικοί, βιολόγοι, γιατροί, ψυχολόγοι, φιλόσοφοι μπορούν να έρθουν σε εμάς. Ζηλεύω με όλη μου την καρδιά τους ανθρώπους που λαμβάνουν τέτοια εκπαίδευση, γιατί λαμβάνουν αυτή τη δόση διεπιστημονικής εκπαίδευσης – διδάσκονται από ψυχολόγους, φιλολόγους, φυσικούς, φιλοσόφους. Αλλά σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την τεχνολογική ιστορία διαδραματίζει το ανθρωπιστικό μπλοκ. Είμαι βέβαιος ότι μια καλή φιλοσοφική προετοιμασία είναι απαραίτητη, αφού είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε σωστά το καθήκον και να κατανοήσουμε γιατί έχει τεθεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα άτομο με ευρείες απόψεις», είπε.

Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας συγκλίνουσας κατεύθυνσης, η πανεπιστημιακή κοινότητα τονίζει ότι είναι αδύνατο να εκπαιδεύονται μόνο τέτοιοι ειδικοί, καθώς σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχει έλλειψη εργαζομένων με στενή εστίαση, αλλά είναι απαραίτητο να επιλέγονται ταλαντούχοι για εκπαίδευση σε διεπιστημονικά προγράμματα. Και σε αυτή την επιλογή, η Tatyana Chernigovskaya είναι σίγουρη, δεν υπάρχει χώρος για επίσημες δοκιμές.

«Αν προσφέρουμε μια τέτοια δοκιμασία στον Πούσκιν, τον Μπετόβεν, τον Σοπενχάουερ, τον Καντ, τον Βερνάντσκι, τον Κουρτσάτοφ και ούτω καθεξής, δεν θα το περάσουν. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να μας λείψουν οι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι αυτή που έχει μεγάλες πιθανότητες σε αυτή τη συγκλίνουσα βιομηχανία. Ο τύπος της συνείδησής μας δεν μπορεί να κάνει πράγματα με μεταφορείς, αλλά μπορεί να συναρμολογήσει ένα αυτοκίνητο, η Rolls-Royce είναι καλύτερη, αλλά δεν θα μπορέσουμε να την παράγουμε μαζικά, γιατί τη βαρεθήκαμε, κατέληξε ο επικεφαλής του εργαστηρίου. «Ο πολιτισμός, η ζωγραφική, η ανθρωπιστική εκπαίδευση, η μουσική σχετίζονται άμεσα με έναν συγκλίνοντα ειδικό, γιατί ένα άτομο που δεν ξεχωρίζει τον Ντύρερ από τον Λέβιταν δεν θα κάνει τίποτα καλό στη βιομηχανία».

Ο διευθυντής του Βορειοδυτικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Shamakhov υποστήριξε την Tatyana Chernigovskaya, τονίζοντας ότι χωρίς σαφή καθορισμό στόχων, «η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να επεκταθεί με καμία νανοτεχνολογία. “

Επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια συγκλίνουσα προσέγγιση και μάλιστα έδωσε ένα παράδειγμα εμπειρίας υψηλού αντίκτυπου σε αυτόν τον τομέα.

«Αυτή η εμπειρία είναι πάνω από 300 χρόνια. Μιλάω για το Λύκειο Tsarskoye Selo. Όσον αφορά τις επιδόσεις και την πορεία σταδιοδρομίας, αυτοί οι απόφοιτοι ήταν νούμερο ένα στον κόσμο. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη διοικητικής πειθαρχίας. Αυτό είναι που εμποδίζει τη Ρωσία να επιτύχει σειριακά υψηλά αποτελέσματα», δήλωσε ο Vladimir Shamakhov.

Η διέξοδος είναι οι φόρμες συμπλέγματος και έργου, που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Βασίζονται επίσης σε μια διεπιστημονική προσέγγιση. Μόνο στην Αγία Πετρούπολη λειτουργούν με επιτυχία περισσότερα από δέκα clusters διαφορετικών κατευθύνσεων.

Τον Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Κρατικού Δημοσιονομικού Ιδρύματος «Βορειοδυτικό Ομοσπονδιακό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο με το όνομα N.N. V.A. Almazov” δημιουργήθηκε ένα ιατρικό σύμπλεγμα “Translational Medicine”. Ο Βλαντιμίρ Κουτούζοφ, πρύτανης του Κρατικού Ηλεκτροτεχνικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης «LETI», είπε ότι εκείνη την εποχή, οι γιατροί στράφηκαν στο πανεπιστήμιό του για βοήθεια.

«Τη λεγόμενη Rolls-Royce, την οποία φτιάξαμε σε ένα μόνο αντίγραφο, φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα που χρειάζονταν σε σειριακή εκτέλεση. Κατά τη δημιουργία του cluster ο πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου, επικεφαλής του κέντρου. V.A. Almazov, ο ακαδημαϊκός Yevgeny Shlyakhto προειδοποίησε για την υπέρβαση ενός είδους «κοιλάδας του θανάτου» στο δρόμο από την ιδέα στην υλοποίηση και πίσω. Έχουν προετοιμαστεί αρκετά διεπιστημονικά έργα, μερικά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, μερικά είναι μόνο σε εξέλιξη, αλλά αυτό βοηθά στην ένωση των επαγγελματιών, – είναι σίγουρος ο Vladimir Kutuzov. – Συμφωνώ απολύτως ότι για να δημιουργήσουμε διεπιστημονικά προγράμματα, να ενωθούμε, πρέπει να διαχωρίσουμε καλά τον εαυτό μας. Για να αποκτήσετε καλά διεπιστημονικά έργα, πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες σε επιμέρους κλάδους. Πριν από περίπου 20 χρόνια είχαμε εμπειρία συνεργασίας με το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Είχαν το πρόβλημα της παρακολούθησης φυσικών και ανθρωπογενών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ειδικοί στενού προφίλ επιστρατεύτηκαν από τα φυσικά πεδία και στην κορυφή ήταν οι επικεφαλής σχεδιαστές που ήταν καλά έμπειροι στην υλοποίηση. Αυτή είναι στην πιο καθαρή της μορφή μια προσέγγιση όταν μπορείς να ξεπεράσεις την «κοιλάδα του θανάτου». Θα το χρησιμοποιήσουμε και στο cluster μας.”

Συνεχίζοντας το θέμα της ιατρικής επιστήμης, ο Igor Narkevich, πρύτανης της Κρατικής Χημικής Φαρμακευτικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, εξέφρασε τις απόψεις του για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Σημείωσε ότι σε αυτόν τον κλάδο όλα καταλήγουν στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε «εκπαιδευμένο τοπικό προσωπικό που θα πραγματοποιήσει τον εντοπισμό τεχνολογιών στη Ρωσία». Σύμφωνα με τις απογοητευτικές του προβλέψεις, τα επόμενα 10-15 χρόνια η Ρωσία θα κάνει αντίγραφα ξένων φαρμάκων ή φθηνότερων αναλόγων. Η υποκατάσταση των εισαγωγών σε αυτόν τον κλάδο δεν θα επεκταθεί ούτε με διεπιστημονικά προγράμματα. Γεγονός είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες ξοδεύουν έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα φάρμακο και δεν υπάρχουν επενδυτές στη Ρωσία που να μπορούν να καλύψουν αυτά τα κόστη.

«Η φαρμακευτική βιομηχανία αναπτύσσεται, αλλά μέχρι στιγμής έχει θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ίδιου του κλάδου. Τα εργοστάσια πάνε να λανσάρουν, καταχωρούν τα φάρμακά τους και μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η επιστημονική υποδομή. Και εδώ θα ήθελα να έχω πολλά έργα σε εθνική κλίμακα στο μέλλον, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν κατανοητή χρηματοδότηση και να διανέμουν την εργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και εταιρειών», διατύπωσε ο Igor Narkevich.

Ο Vitaly Sergeev, Αναπληρωτής Αντιπρύτανης του Κρατικού Πολυτεχνείου της Αγίας Πετρούπολης του Μεγάλου Πέτρου, σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο εκτελεί ήδη με επιτυχία ερευνητικό έργο για μια σειρά από εταιρείες. Και σε αυτή τη διαδικασία, μια διεπιστημονική προσέγγιση παίζει βασικό ρόλο, αφού απαιτούνται καλά διατυπωμένες εργασίες. Διαφορετικά, η υποκατάσταση των εισαγωγών είναι αδύνατη, διότι είναι δυνατή η παραγωγή ενός στενού, εξειδικευμένου προϊόντος αυτή τη στιγμή, αλλά αν πάρουμε έναν ολόκληρο κλάδο, τότε εδώ χρειάζεται ήδη ένα σύστημα ολοκλήρωσης. Θα πρέπει να κατασκευαστεί από γενικούς, που τώρα εντοπίζονται και επιλέγονται στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, στην Αγία Πετρούπολη υλοποιούνται μια σειρά από προγράμματα υποστήριξης ταλαντούχων νέων. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αγίας Πετρούπολης Irina Ganus είπε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα έργα “Οικονομική ανάπτυξη και οικονομία της γνώσης”, “Εκπαίδευση υψηλά ειδικευμένου προσωπικού” και “Προώθηση επιστημονικής δραστηριότητας”. Πραγματοποιούνται διαγωνισμοί για επιχορηγήσεις μεταξύ ταλαντούχων νέων. Από τους 400 χιλιάδες μαθητές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τέτοιων επιλογών, μόνο 1,5 χιλιάδες υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της Αγίας Πετρούπολης.

«Το καλύτερο επενδυτικό έργο» είναι ήδη ένας διαγωνισμός μεταξύ ενηλίκων, μεταξύ, θα λέγαμε, μικρών ομάδων (δείτε το υλικό για αυτόν τον διαγωνισμό στις σελίδες 8-9). Υποβάλλουν ενεργά τα έργα τους, λαμβάνουν με χαρά μια στήλη σχεδιασμένη από εμάς, ένα δώρο, ένα δίπλωμα και είναι πραγματικά περήφανοι που η κυβέρνηση τους αναγνώρισε. Αλλά τι μετά; Πώς ταιριάζει με το έργο του; Ερχόμαστε στη δουλειά και σταματάμε. Τα πανεπιστήμια έχουν αρκετές εξελίξεις, ειδικά στον τομέα της ιατρικής, που είναι έτοιμα για εφαρμογή. Το πανεπιστήμιο θα αναλάβει ακόμη και το πειραματικό στάδιο, αλλά στη συνέχεια χρειαζόμαστε κάποιον που θα επενδύσει χρήματα και θα τα βάλει σε μαζική παραγωγή, και δεν είναι ξεκάθαρο πού να τα βρούμε », εξήγησε η Irina Ganus.

Ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να βρεθούν επενδυτές, αυτοί οι ίδιοι επενδυτές εξηγούν ότι συχνά απλά δεν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με τους προγραμματιστές. Ο διευθυντής του IVAO Lada Fomenko απλώς βοηθά τους επιστήμονες και τους χορηγούς να συναντηθούν. Κατά τη γνώμη της, το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη διεπιστημονικής προσέγγισης από τους προγραμματιστές στο έργο τους.

«Δυστυχώς, πολλοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν οικονομικά, μάρκετινγκ, δεν ξέρουν πώς να διεξάγουν έρευνα για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έρχονται σε έναν επενδυτή μόνο με ένα έργο, αλλά χρειάζονται ένα επιχειρηματικό σχέδιο, πρέπει να καταλάβουν αν υπάρχουν κάπου οι ίδιες πατέντες, χρειάζονται την ίδια έρευνα μάρκετινγκ. Και εδώ προκύπτει ένα πρόβλημα – ο επενδυτής και ο επιστήμονας μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Έτσι, δεν υπάρχει κουλτούρα επικοινωνίας και η έννοια των διεπιστημονικών συνδέσεων. Ο επιστήμονας πιστεύει ότι οι εξελίξεις του είναι πνευματική ιδιοκτησία και δεν είναι έτοιμος να μιλήσει και να διαπραγματευτεί με τον επενδυτή, προσφέροντάς του ένα πενιχρό μερίδιο. Όλα αυτά αποξενώνουν τον επενδυτή και τον προγραμματιστή μεταξύ τους. Στο τέλος, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να άρουν αυτό το πρόβλημα. Αρχίσαμε να διεξάγουμε μια εξέταση, να βοηθήσουμε στην επίλυση ζητημάτων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, προκειμένου να βοηθήσουμε στη συσκευασία του έργου σε μια μορφή που είναι κατανοητή από τον επενδυτή», πρόσθεσε η Lada Fomenko.

Στη διαδικασία ανάπτυξης εγχώριων τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις δεν μένουν στην άκρη και συνεργάζονται με πιθανούς επιστήμονες. Η Τράπεζα “Saint-Petersburg” δέχεται ετησίως 170 φοιτητές που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ειδική υποτροφία. Ωστόσο, ο οργανισμός δεν ασχολείται μόνο με την καλλιέργεια του προσωπικού του, αλλά επενδύει και σε πνευματικές τεχνολογίες. Πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν θετικές αλλαγές στη χώρα. Η Maria Smirnova, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας, βλέπει το πρόβλημα στην απουσία εργαζομένων στην αγορά εργασίας που να είναι ικανοί σε συναφείς τομείς. Από την άποψη των διεπιστημονικών έργων στην επιστήμη, δεν υπάρχουν τέτοιες πλατφόρμες· ο εργοδότης και ο αιτών απλώς δεν έχουν πού να συναντηθούν.

Συνοψίζοντας, ο Pavel Kashkarov σημείωσε ότι ο καθένας κατανοεί διαφορετικά τον όρο “διεπιστημονικότητα”, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ιδεολογία να διεισδύσει στις μάζες και να γίνει αισθητή η ανάγκη για αυτό.

«Όπως έδειξε η σημερινή συζήτηση, ακόμη και στον τραπεζικό τομέα είναι απαραίτητο όχι μόνο να ενωθούν οι προσπάθειες ειδικών από διαφορετικούς τομείς, αλλά και να υπάρξει ένα άτομο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας ομάδας», είπε.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, υπάρχουν δύο παραδείγματα μεγάλων έργων του 20ου αιώνα που έγιναν επιτυχημένα μόνο επειδή πρωτοστάτησαν διεπιστημονικά μορφωμένα άτομα.

«Αυτό είναι ένα ατομικό έργο και ο Ιγκόρ Κουρτσάτοφ, αφού κάποιος έπρεπε να είναι πυρηνικός φυσικός, γεωλόγος και χημικός. Το δεύτερο παράδειγμα είναι το διαστημικό έργο και ο Σεργκέι Κορόλεφ. Σήμερα όμως χρειάζονται πολύ περισσότεροι τέτοιοι άνθρωποι. Φυσικά, είναι αδύνατο να αλλάξει όλη η εκπαίδευση σε διεπιστημονική, γιατί τότε δεν θα μείνουν ειδικοί που θα φέρουν το πρόβλημα στο τέλος. Επομένως, πρέπει να κατανοήσουμε και να τηρήσουμε αυτήν την ισορροπία. Και οι διεπιστημονικοί μορφωμένοι άνθρωποι θα είναι ενσωματωτές ισχυρών ομάδων όπου απαιτείται. Η διεπιστημονικότητα σε διαφορετικούς τομείς έχει τη δική της, αλλά πρέπει να είναι παρούσα, αφού ο κόσμος είναι τόσο περίπλοκος που ακόμη και ένας φιλόλογος, ένας φιλόσοφος πρέπει να έχει φυσική βασική εκπαίδευση », κατέληξε ο Pavel Kashkarov.

Έτσι, οι αρχές, τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις συμφώνησαν ότι στις τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι απαραίτητο να συνδυαστούν οι προσπάθειες των καλύτερων ειδικών υπό έναν ικανό διευθυντή. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση είναι βέβαιοι ότι για μια οικονομική και τεχνολογική πρόοδο, η χώρα χρειάζεται τους Κουρτσάτοφ και τους Βερνάντσκι της εποχής τους. Η επιλογή και η καλλιέργειά τους έχει γίνει σήμερα ένα κοινό καθήκον και για τα τρία κόμματα – το κράτος, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις.

Αγία Πετρούπολη

Ο κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας γαλαξίας σκεπτόμενων ανθρώπων

Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Κέντρο Κουρτσάτοφ», Κοσμήτορας της Φυσικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών:

Η διαφορά μεταξύ της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και οποιασδήποτε άλλης εκπαίδευσης είναι μεγάλη και έγκειται σε αυτό: σε ένα τεχνικό πανεπιστήμιο σας δίνεται ένα συγκεκριμένο σύνολο επαγγελματικών γνώσεων και το πανεπιστήμιο πρέπει να σας μάθει να σκέφτεστε. Μόλις σας διδάξουν αυτό, δεν έχει σημασία τι κάνετε. Το κύριο καθήκον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι να δώσει μια ευρεία προοπτική και να διδάξει να σκέφτεται. Και είμαι πεπεισμένος ότι η κύρια διαφορά μεταξύ της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και του κύριου στόχου της είναι να δημιουργήσει έναν γαλαξία σκεπτόμενων ανθρώπων. Ταυτόχρονα, δώστε τους ένα σύνολο γνώσεων, αλλά όχι ιδιαίτερα εξειδικευμένες, αλλά μάλλον ευρείας κλίμακας. Ένας άλλος πρέπει να είναι πατριώτης. Θέλω να τονίσω: δεν υπάρχει εθνική επιστήμη, η επιστήμη δεν έχει σύνορα, είναι διεθνής, αλλά υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Και αυτό πρέπει να το θυμάται ο κόσμος όταν παίρνει εισιτήριο ζωής από τα χέρια του κράτους. Να θυμάστε ότι στους ώμους τους βρίσκεται η ευθύνη για το εθνικό συμφέρον.

Ένα άτομο πρέπει να είναι ενδιαφέρον από μόνο του, αλλά με τι συνδέεται το ανθρώπινο ενδιαφέρον; Όταν ένα άτομο γνωρίζει πολλά και λειτουργεί διαδραστικά, πότε έχει μια αίσθηση του χιούμορ, η οποία, κατά κανόνα, συνδέεται με αυτό. Ξέρετε, υπάρχει μια τέτοια λέξη – “παθιασμός”. Αυτό είναι ένα είδος ασκητικής εσωτερικής ουσίας που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που επικεντρώνονται σε συναισθηματικά καλές πράξεις να προχωρήσουν. Μου φαίνεται ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να εκπαιδεύει σκεπτόμενους και παθιασμένους ανθρώπους. Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, ένας πατριώτης, ένας παθιασμένος άνθρωπος – αυτός είναι που ανεβαίνει στο «βάθρο του Νόμπελ».

Και για τους υποψηφίους που θέλουν να γίνουν πανεπιστημιακοί στο εγγύς μέλλον, θα δώσω μια πολύ απλή συμβουλή: «Μελέτη, γιε μου: η επιστήμη συντομεύει τις εμπειρίες μιας γρήγορης ζωής για εμάς». Αλλά για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πρέπει να θυμόμαστε ότι ζούμε σε μια μεγάλη χώρα, και από αυτή την άποψη, να καταλάβουμε ότι σήμερα, μετά από τις δύσκολες δεκαετίες που ζήσαμε, η χώρα βρίσκεται σε άνοδο, είναι, σαν να λέγαμε, αναγεννημένη. . Είναι στο χέρι των νέων να το δουλέψουν. Οι άνθρωποι που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο πρέπει να καταλάβουν ότι το βάρος της ευθύνης για την πρόοδο μιας μεγάλης χώρας βρίσκεται στους ώμους τους. Πρόκειται για κολοσσιαία ευθύνη, αλλά και κολοσσιαίες προοπτικές, που σήμερα δεν συναντώνται πουθενά στον κόσμο. Η Ρωσία είναι μια χώρα ευκαιριών.

Ακριβώς πριν από τρία χρόνια, στις αρχές Φεβρουαρίου 2013, στεκόμουν στην είσοδο του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Πειραματικής Φυσικής, ITEP, στην οδό Bolshaya Cheremushinsky. Ο φύλακας μελέτησε προσεκτικά το διαβατήριό μου και έλεγξε τα δεδομένα με το παραγγελθέν πάσο – στην άλλη πλευρά του μεταλλικού «πικάπ» υπάρχει μια πυρηνική εγκατάσταση.

Ωστόσο, το 2012, το ITEP έγινε λίγο λιγότερο πυρηνικό – η κύρια πειραματική εγκατάσταση, ο επιταχυντής ITEP-TVN, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950, κάηκε στο ινστιτούτο. Κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε μεταξύ της πυρκαγιάς και της επίσκεψής μου στο ITEP, οι επισκευές δεν ξεκίνησαν καν, αλλά αυτό απείχε πολύ από το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οποίο έγραψαν οι υπάλληλοι του ITEP στον ιστότοπο Save ITEP – «Save ITEF». Ανακάλυψα αυτόν τον ιστότοπο, τρομοκρατήθηκα και πήγα στο Bolshaya Cheryomushkinskaya για να μάθω τι συνέβαινε με το ινστιτούτο.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη φωτιά στο γκάζι, το ΙΤΕΠ ολοκλήρωσε επίσημα τη μετάβαση από τη δικαιοδοσία της Rosatom στη δομή του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ». «Δεν ήταν εύκολο για εμάς στη Rosatom», μου λέει ένας από τους συνομιλητές, «ήμασταν σε μια ακατανόητη θέση εκεί. Έγιναν ένας εμπορικός οργανισμός που απλά δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη βασική επιστήμη – απλώς δεν είχαν τις νομικές μορφές για αυτό. Η έρευνα που διεξήχθη στο ITEP δεν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την κρατική εταιρεία, ενώ την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Rosatom είχε θέα στην επικράτεια του ινστιτούτου, το πρώην κτήμα Cheryomushki-Znamenskoye με ένα τεράστιο πάρκο και μια λίμνη, που κάποτε ανήκε στους Μενσίκοφ, Γκολίτσιν και Γιακουντσίκοφ. Το 2007, ο εκπρόσωπος της Rosatom Denis Kozyrev ανακοίνωσε ότι το κεντρικό γραφείο της εταιρείας, ένας ουρανοξύστης μήκους 150 μέτρων με εκτεταμένο υπόγειο πάρκινγκ, θα κατασκευαστεί εδώ, πιο απότομο από αυτό της Gazprom και πολύ πιο κοντά στο κέντρο της Μόσχας.

Εκείνη την εποχή, η μετάβαση από τη Rosatom στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών που δημιουργήθηκε με βάση το Ινστιτούτο Kurchatov φαινόταν σε πολλούς ως σωτηρία. «Το κίνητρο ήταν σίγουρα δικαιολογημένο», μου εξήγησε ένας υπάλληλος του ITEP, «ο Kovalchuk, διευθυντής του Ινστιτούτου Kurchatov, έγραψε απολύτως λογικές επιστολές στον Πρόεδρο Medvedev ότι η επιστήμη πρέπει να υποστηρίζεται ως επιστήμη και όχι ως παράρτημα της βιομηχανίας». Κάτι όμως πήγε στραβά. Το 2010 το ITEP απέκτησε νέο διευθυντή, τον Yury Kozlov. Απόφοιτος της Σχολής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας της Μόσχας, Διδάκτωρ Τεχνικών Επιστημών (δηλαδή, ούτε καν φυσικός!), ο Κοζλόφ κατείχε διάφορες διοικητικές θέσεις σχεδόν σε όλη του τη ζωή – πρώτα στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών , στη συνέχεια σε ένα από τα τμήματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επιστήμης και Καινοτομίας, στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Kurchatov, όπου ο Kozlov ήρθε ως αναπληρωτής διευθυντής – Mikhail Kovalchuk. Από εκεί, ένας άγνωστος στην επιστημονική κοινότητα στάλθηκε για να ηγηθεί ενός από τα ισχυρότερα ινστιτούτα θεμελιώδους φυσικής της χώρας, το ΙΤΕΠ.

Οι συνομιλητές μου μιλούν για τον Κοζλόφ σχεδόν με περιφρόνηση. «Ο νέος διευθυντής πέρασε τον πρώτο χρόνο χωρίς να φύγει από το γραφείο του», θυμάται ένας από αυτούς. – Οι θεωρητικοί μας μάλιστα αστειεύτηκαν ότι δεν πηγαίνει τουαλέτα, γιατί αν πήγαινε, τουλάχιστον θα είχε μαντέψει να το φτιάξει. Τώρα επιτέλους αρχίζει να βγαίνει. Τρόμαξα: «Πώς δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, έχεις τέτοια επικράτεια!» Μετά από αυτό, στρώθηκαν πολλά ασφαλτοστρωμένα μονοπάτια. Αλλά γενικά είναι ξεκάθαρο ότι δεν τον ενδιαφέρουν πολύ όλα αυτά, δεν του αρέσει μαζί μας, υποφέρει μαζί μας. Χωρίς τη φιλοδοξία να χτίσει έναν ουρανοξύστη, ο Κοζλόφ μετέτρεψε το ινστιτούτο σε ένα ήσυχο γραφειοκρατικό παραμύθι. Φούσκωσε το διοικητικό προσωπικό, αντί να αγοράσει νέο εξοπλισμό, επέστρεψε στον προϋπολογισμό (sic!) τα 120 εκατομμύρια ρούβλια που διατέθηκαν για αυτό. Ενίσχυσε τόσο πολύ τον έλεγχο πρόσβασης που έγινε σχεδόν αδύνατο για ξένους επιστήμονες να μπουν στο ITEP, ακόμη και από τις χώρες της ΚΑΚ. Ο Κοζλόφ δεν ήταν ευχαριστημένος με τους νέους ερευνητές και δεν τους έδωσε ποσοστά και ταυτόχρονα αποδέχτηκε ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο χτύπησε τις τσέπες των ερευνητών. Αυτό δεν ήταν καν στο Rosatom – για πρώτη φορά στην ιστορία του ινστιτούτου, οι επιστήμονες ήταν εδώ στο περιθώριο. Τώρα οι φυσικοί έχουν πάψει να τους αρέσει το ITEP, υπέφεραν και άρχισαν σιγά σιγά να φεύγουν – κάποιοι στο εξωτερικό, άλλοι σε άλλα ινστιτούτα της Μόσχας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν ρώτησα για τον ρόλο του Mikhail Kovalchuk σε αυτό που συνέβαινε, οι συνομιλητές μου, που ήταν έτοιμοι να κοροϊδέψουν ανοιχτά τον Κοζλόφ, εκφράστηκαν προσεκτικά και μάλιστα με κάποια ελπίδα. «Ο Κοβαλτσούκ γνωρίζει αυτήν την κατάσταση και, νομίζω, θα αναζητήσει μια λύση», είπε ένας. «Ο Κοβάλτσουκ έκανε ένα μεγάλο λάθος στο προσωπικό και θα έπρεπε να βρει άλλη δουλειά για τον Κοζλόφ, που να ταιριάζει περισσότερο στα ταλέντα του», σημείωσε ένας άλλος. «Ο Kovalchuk, σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρεται πραγματικά για την επιστήμη», είπε ένας τρίτος.

Όταν, λίγες μέρες αργότερα, η αναφορά μου από το ΙΤΕΠ ήταν έτοιμη για δημοσίευση, με τηλεφώνησε ένας από τους ήρωές του, ο πιο έγκυρος και σεβαστός.

Σεργκέι», είπε, «με συγχωρείτε, αλλά αποφασίσαμε να σας ζητήσουμε να μην δημοσιεύσετε τίποτα.

Μα γιατί? – Εμεινα έκπληκτος.

Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε το όραμά μας για την κατάσταση στα ανώτερα στελέχη και να αντιμετωπίσουμε τα πάντα μόνοι μας.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, κανένας από τους τέσσερις ήρωες της έκθεσής μου δεν είναι πλέον μέλος του προσωπικού του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Πειραματικής Φυσικής. Τυπικά, κάποιοι έφυγαν με τη θέλησή τους, αλλά στην πραγματικότητα όλοι απολύθηκαν – τόσο για τον ιστότοπο Save ITEP όσο και για την ελεύθερη σκέψη γενικότερα. Θα ήταν αφελές να υποθέσουμε ότι αν δεν είχαν αρνηθεί να βγουν με την ιστορία τους στα μέσα ενημέρωσης, όλα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Αλλά είναι σημαντικό ότι τότε, στις αρχές του 2013, οι επιστήμονες ήταν ακόμη έτοιμοι να δουν στο Κοβαλτσούκ έναν πιθανό σωτήρα, έναν καλό τσάρο με κακούς βογιάρους. Λίγους μήνες αργότερα, είχαν μείνει λίγοι άνθρωποι στη ρωσική επιστήμη που θα έτρεφαν τέτοιες ψευδαισθήσεις.

Λάθος ακαδημία

Ο Mikhail Kovalchuk είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Yuri Kovalchuk, μέλους του συνεταιρισμού Ozero, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Rossiya Bank, και λέγεται ότι είναι ένας από τους πιο στενούς φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και τα δύο αδέρφια αποφοίτησαν από τη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ (ο μεγαλύτερος – το 1970, ο νεότερος – το 1974), αλλά αν ο Γιούρι άφησε την ακαδημαϊκή πορεία και πήγε στο εμπόριο από το 1991, τότε ο Μιχαήλ αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη, ή πιο συγκεκριμένα, σε μια σταδιοδρομία σε διοικητή επιστήμης.

Το 1988, ο Kovalchuk Sr. υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή (πρόσφατα, ανακαλύφθηκε σε αυτήν μια κριτική του αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ Alexander Afanasyev, δηλώνοντας ότι τα αποτελέσματά της είναι «είτε λανθασμένα είτε επαναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα άλλων συγγραφέων χωρίς αντίστοιχη αναφορά σε αυτά τα έργα»), και δέκα χρόνια αργότερα, το 1998, ηγήθηκε του Ινστιτούτου Κρυσταλλογραφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2005, ο Mikhail Kovalchuk πρόσθεσε ένα άλλο ινστιτούτο στη συλλογή – διορίστηκε επίσης γενικός διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Ινστιτούτου Kurchatov, ενός οργανισμού που δεν ανήκει στην ακαδημία και από το 2009 αναφέρεται απευθείας στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ήταν ο επικεφαλής του Kurchatnik, όπως αποκαλείται συχνά το Ινστιτούτο Kurchatov, που ο Kovalchuk έγινε μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ρωσικής επιστημονικής γραφειοκρατίας και σύντομα μπήκε σε έναν μακροχρόνιο ακήρυχτο πόλεμο αξιωματούχων ενάντια στην Ακαδημία Επιστημών – φυσικά , στο πλευρό του πρώτου.

Ο Kovalchuk εξελέγη Αντίστοιχο Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στο Τμήμα Γενικής Φυσικής και Αστρονομίας το 2000 και τότε φαινόταν ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή της νικηφόρας πορείας του μέσα από την ακαδημία. Το 2007, ο Πρόεδρος της RAS, Γιούρι Οσίποφ, διόρισε τον Μιχαήλ Κοβάλτσουκ Αναπληρωτή Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας. Σύμφωνα με το καταστατικό, τη θέση του αντιπροέδρου μπορεί να έχει μόνο τακτικό μέλος, άρα ο διορισμός με το πονηρό πρόθεμα «υποκριτικός» ήταν ένα είδος προόδου και πολλοί ήταν σίγουροι ότι ο Osipov έβλεπε τον Kovalchuk όχι μόνο ως ακαδημαϊκό, αλλά και ως τον διάδοχό του ως πρόεδρο. Ωστόσο, στις 28 Μαΐου 2008, η Γενική Συνέλευση της Ακαδημίας Επιστημών έδωσε μια βόλτα στον Kovalchuk: 204 μέλη της γενικής συνέλευσης ψήφισαν για την εκλογή του ως έγκυρη, με ελάχιστους 248 ψήφους. Ο Osipov εξεπλάγη, χαρακτήρισε λάθος την απόφαση των ακαδημαϊκών και αποκάλεσε τον προστατευόμενό του «όχι μόνο έναν εξαιρετικό οργανωτή της επιστήμης, αλλά και έναν επιστήμονα άξιο να εκλεγεί πλήρες μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών». Αλλά αυτό που συνέβη αναστάτωσε ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον Μιχαήλ Κοβαλτσούκ.

Στα επόμενα πέντε χρόνια, ο Kovalchuk επικεντρώθηκε στο Kurchatnik: το NRC ανέλαβε τρία επιστημονικά ινστιτούτα – το ITEP, το Ινστιτούτο Φυσικής Υψηλής Ενέργειας από το Protvino κοντά στη Μόσχα και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης. Εάν τα δύο πρώτα πέρασαν στον Kovalchuk από τη Rosatom, τότε το τελευταίο, το PNPI, αποσύρθηκε ειδικά από τη δομή της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για το σκοπό αυτό. Ο ίδιος ο Mikhail Kovalchuk συγκέντρωσε όχι μόνο ελεγχόμενα ιδρύματα, αλλά και υπέροχες θέσεις: σήμερα είναι μέλος του Προεδρείου του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση. Μέλος της Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον Εκσυγχρονισμό και την Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ρωσικής Οικονομίας. μέλος της κυβερνητικής επιτροπής για τις υψηλές τεχνολογίες και τις καινοτομίες· μέλος του Συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αυτός δεν είναι πλήρης κατάλογος. Ωστόσο, όλα αυτά τα μπιχλιμπίδια τόνιζαν μόνο ότι ο παγκοσμίως τιμώμενος Κοβάλτσουκ δεν ήταν ακόμη καν ακαδημαϊκός!

Το κτίριο του Εθνικού Κέντρου Ερευνών “Ινστιτούτο Kurchatov”Φωτογραφία: Grigory Sysoev / TASS

Τον Μάιο του 2013, διεξήχθησαν μεγάλες εκλογές στην Ακαδημία Επιστημών, η γενική συνέλευση έπρεπε να εκλέξει νέο πρόεδρο. Ταυτόχρονα, τα μέλη του Τμήματος Φυσικών Επιστημών εξέλεξαν τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κρυσταλλογραφίας, θέση που κατείχε ο Μιχαήλ Κοβάλτσουκ για 15 χρόνια. Στις 27 Μαΐου, 57 άτομα ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Κοβαλτσούκ σε αυτή τη θέση για άλλη μια θητεία, με τους απαιτούμενους 67. Το Προεδρείο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τότε ακόμη τον Osipov, πρότεινε στο τμήμα να επανεξετάσει την απόφασή του, αλλά τρεις ημέρες αργότερα, σε μια δεύτερη ψηφοφορία, ο Kovalchuk σαρώθηκε ξανά, – έλαβε 66 ψήφους με τις απαιτούμενες 73. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Kurchatov έχασε την τελευταία του εξέχουσα θέση στη δομή της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ένας από τους ιδρυτές της κοινότητας Dissernet, ο φυσικός Andrey Zayakin, θυμάται

«Αν η Ακαδημία δεν με χρειάζεται, τότε δεν χρειαζόμαστε αυτή την Ακαδημία»

ότι ο δάσκαλός του, ο ακαδημαϊκός Ντμίτρι Σίρκοφ, του διηγήθηκε τα λόγια του Κοβάλτσουκ, είπε στο περιθώριο αυτής της συνάντησης: «Αν η Ακαδημία δεν με χρειάζεται, τότε δεν χρειαζόμαστε αυτή την Ακαδημία».

Δύο μέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου 2013, ο Mikhail Kovalchuk έδωσε μια ζωντανή (τόσο σε νόημα όσο και ως παράδειγμα του τρόπου ομιλίας) συνέντευξη στην Ekho Moskvy για την ακαδημία και τους ακαδημαϊκούς: «Είναι δύσκολο. Εννοώ, ξέρετε, υπάρχει μια συλλογή από σπουδαίους, τουλάχιστον στο παρελθόν, ανθρώπους, πολλούς, ξέρετε, παλιούς. Είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ τι συμβαίνει στο κεφάλι τους. […] Το γεγονός είναι ότι, βλέπετε, συνήθισαν μια συγκεκριμένη ζωή, συνήθισαν να ζουν και, όπως λέμε, έπεσαν περισσότερο. Και το σοβιετικό μεγαλείο εξαφανίστηκε. Και για να καθαρίσετε τα αμαυρωμένα δισκία, πρέπει να σκύψετε. Και αφενός κάποιοι είναι παλιοί και αφετέρου κάποιοι είναι ήδη εντελώς τεμπέληδες και ανίκανοι. Δεν μπορούν να το κάνουν». Αν οι ταμπλέτες έχουν ξεθωριάσει στην ακαδημία, τότε στο Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας, όπως είπε ο Κοβάλτσουκ σε έναν ανταποκριτή, μαρμάρινα σκαλοπάτια, λουλούδια στο γρασίδι, ακόμη, ναι, ένας ζωγραφισμένος φράχτης. Το Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας, σε αντίθεση με άλλα Ινστιτούτα της Ακαδημίας, δεν εκμισθώνει τους χώρους του σε εμπορικές εταιρείες. Αυτή η τήρηση των αρχών, άφησε να εννοηθεί ο Κοβάλτσουκ, δεν τον εμπόδισε να επανεκλεγεί;

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Φόρτοφ και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ» Μιχαήλ Κοβαλτσούκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Επιστήμης και Εκπαίδευσης στο Κρεμλίνο.Φωτογραφία: Mikhail Metzel/TASS

Μάλιστα, ο Κοβάλτσουκ απομακρύνθηκε από τη θέση του, πιθανότατα για πιο πεζούς λόγους. Κάποιοι παρατήρησαν ότι κατείχε ήδη τόσες ηγετικές θέσεις, άλλοι έδωσαν προσοχή στις αιχμηρές δημόσιες δηλώσεις του Κοβάλτσουκ για τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών (για παράδειγμα, “Η Ακαδημία πρέπει αναπόφευκτα να χαθεί όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία”). Τέλος, υπήρχαν φήμες ότι ο Kovalchuk σχεδίαζε να κάνει το ίδιο με το Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας όπως και με το PNPI: να το αποσύρει από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και να το προσαρτήσει στο Κέντρο Kurchatov του.

Αλλά η Ακαδημία, με νέο πρόεδρο, τον Βλαντιμίρ Φόρτοφ, που εκλέχθηκε χάρη στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, και χωρίς τον Κοβάλτσουκ, απέμεναν πολύ λίγα για να υπάρξει στη συνήθη μορφή της. Ένα μήνα μετά τις εκλογές, στα τέλη Ιουνίου, υποβλήθηκε στην Κρατική Δούμα σχέδιο νόμου «Για τη μεταρρύθμιση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών», το οποίο στέρησε από την Ακαδημία όλα τα επιστημονικά της ιδρύματα (υποτάχθηκαν εκ νέου σε ένα νέο όργανο – την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιστημονικών Οργανισμών), μετατρέποντας τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών σε ένα είδος λέσχης ακαδημαϊκών, σχεδόν χωρίς επιρροή στη γραφειοκρατία και τα οικονομικά της ρωσικής επιστήμης. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, ο νόμος υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν και η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, που δημιουργήθηκε με το διάταγμα του Μεγάλου Πέτρου το 1724, ουσιαστικά καταστράφηκε.

Φασματόμετρο σε κουτί

Μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει για τον συγκεκριμένο ρόλο του Mikhail Kovalchuk σε αυτό που οι περισσότεροι Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν την ήττα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών διεξήγαγε έναν μηχανικό αγώνα ενάντια στην Ακαδημία για πολλά χρόνια και η προσβολή από ακαδημαϊκούς σε ένα άτομο που ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου θα μπορούσε να γίνει έναυσμα για μια αποφασιστική επίθεση στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

«Το σύστημα που δημιούργησε ο Κοβαλτσούκ είναι ένας φεουδαρχισμός στον οποίο οι επιστήμονες περιορίζονται στον ρόλο των χωρικών που εγκαταλείπουν».

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης της Ακαδημίας, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο – έχει ενσταλάξει απαισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες έχουν απομακρυνθεί από την κατανομή των χρηματοοικονομικών ροών και, το πιο σημαντικό, από τη λήψη αποφάσεων. Παραδόξως, αυτό θυμίζει πολύ την κατάσταση στο ίδιο το Ινστιτούτο Kurchatov. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικών Επιστημών τον Μάιο του 2013, ο Leonid Ponomarev, εκείνη την εποχή επικεφαλής του εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Γενικής και Πυρηνικής Φυσικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Kurchatov», είπε ότι «το σύστημα δημιούργησε από τον Κοβάλτσουκ στο άλλοτε ένδοξο ινστιτούτο είναι ένας φεουδαρχισμός στον οποίο οι επιστήμονες έχουν υποβιβαστεί στο ρόλο των χωρικών που εγκαταλείπουν την τροφή της διογκωμένης και δελεασμένης γραφειοκρατίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Leonid Ponomarev έφυγε από το Ινστιτούτο Kurchatov. Στις 27 Οκτωβρίου 2015, διορίστηκε νέος διευθυντής στο PNPI, το οποίο αποτελούσε μέρος της δομής Kurchatnik – Denis Minkin, Διδάκτωρ Τεχνικών Επιστημών, ειδικός στον τομέα της πυρασφάλειας, κοινοτικά δεδομένα Dissernet, ο οποίος υπερασπίστηκε μια διατριβή σχεδόν εντελώς ξεγραμμένη από άλλες πηγές. Στις 30 Οκτωβρίου 2015, ο Mikhail Danilov, ένας παγκοσμίου φήμης φυσικός, απολύθηκε από το ITEF, το οποίο αποτελεί μέρος της δομής Kurchatnik. Η διάταξη περιείχε τη διατύπωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο ινστιτούτο που να αντιστοιχούν στα προσόντα του.

Σύμφωνα με άλλον πρώην υπάλληλο του ITEP, στόχος του Mikhail Kovalchuk είναι να μετατρέψει τους υφιστάμενους επιστημονικούς οργανισμούς σε «θεσμούς στα χαρτιά» με πιστούς υπαλλήλους και ελάχιστη επιστημονική δραστηριότητα που δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου χρηματοδότηση, αλλά για την οποία μπορούν να εξασφαλιστούν τεράστια κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Σήμερα, το Ινστιτούτο Kurchatov είναι ένας από τους πλουσιότερους επιστημονικούς οργανισμούς στη χώρα· εδώ αγοράστηκε ο πιο σύγχρονος επιστημονικός εξοπλισμός, μερικά από τα οποία, ωστόσο, δεν είναι καν αποσυσκευασμένα σε κτίρια. Ένας από τους φυσικούς, που επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Kurchatov πριν από αρκετά χρόνια, είπε: «Η Kurchatka μου έκανε μια περίεργη εντύπωση. Υπάρχουν πολλά μέρη που λάμπουν, αστράφτουν, αλλά δεν λειτουργούν. Υπάρχουν πολλοί νέοι, αλλά είναι και περίεργοι. Ένας ειδικός από τη Siemens τους λέει πώς να εργαστούν με τον εξοπλισμό μέσω ενός διερμηνέα. Είναι ανοησία ότι οι μαθητές του πέμπτου ή του έκτου έτους δεν μπορούν να καταλάβουν τεχνικά αγγλικά». Το επίπεδο της εκδοτικής δραστηριότητας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ» απέχει πολύ από το να αντιστοιχεί στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου.

Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στο ίδιο το Ινστιτούτο Kurchatov όσο και στο χορηγούμενο ITEP, PNPI και IHEP στο Protvino, υπάρχουν ακόμη κάποιοι ισχυροί ερευνητές και ολόκληροι επιστημονικοί τομείς. Πολλοί υπάλληλοι διατηρούν μια επίσημη σχέση με το Kurchatnik, εργάζονται πραγματικά στη Δύση, για παράδειγμα, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Δεν βγάζουν βρώμικα σεντόνια από το κοινό, δεν μιλούν δημόσια για την κατάσταση στο ινστιτούτο, αλλά οι δημοσιεύσεις τους, που προετοιμάζονται στο CERN και σε άλλα δυτικά ιδρύματα με δυτικά χρήματα, θεωρούνται επίσημα ότι γίνονται στο Kurchatnik – αυτό είναι αρκετά συνεπές με η φιλοσοφία του «ινστιτούτου χαρτιού».

Εισβολή ζόμπι

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, ο Mikhail Kovalchuk διάβασε μια εκτενή έκθεση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Το μεγαλύτερο μέρος του συνίστατο στην περιγραφή των απειλών που θέτει η σύγχρονη επιστήμη για την ανθρωπότητα, και ιδιαίτερα για τη Ρωσία. «Σήμερα υπάρχει μια πραγματική τεχνολογική ευκαιρία [να παρέμβουμε] στη διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης», είπε ο Kovalchuk. «Και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα θεμελιωδώς νέο υποείδος homo sapiens, ένα άτομο υπηρεσιών». Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Kurchatov εξήγησε στους γερουσιαστές ότι ένας υπάλληλος έχει περιορισμένη αυτογνωσία, η αναπαραγωγή του είναι υπό εξωτερικό έλεγχο και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί τον χρησιμεύουν ως “φθηνό φαγητό”. Ο Μιχαήλ Κοβάλτσουκ δεν είπε ποτέ ευθέως ποιος συμμετείχε στη δημιουργία του «υπηρεσιακού ανθρώπου», αλλά κατέστησε σαφές ότι οι τεχνολογίες που απαιτούνται για αυτό αναπτύσσονται ενεργά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για την «απολυτοποίηση της ατομικής ελευθερίας», η οποία, όπως εξήγησε ο Kovalchuk, οδηγεί στην καταστροφή κυρίαρχων κρατών, καθώς και στην «εισαγωγή στη μαζική συνείδηση ​​ιδεών που έρχονται σε αντίθεση με το φυσικό» (εδώ επρόκειτο για η άρνηση ορισμένων οικογενειών να κάνουν παιδιά και το κίνημα LGBT).

Φυσικά, για να δημιουργήσετε ένα ζόμπι δεν αρκεί μια μαζική κοροϊδία, χρειάζεστε επίσης θεμελιώδη επιστήμη. Ένα άτομο υπηρεσιών μπορεί να δημιουργηθεί, αφενός, χάρη στις καινοτομίες στις νανο- και βιοτεχνολογίες, και, αφετέρου, με τη βοήθεια των τεχνολογιών πληροφοριών και γνωστικών γνώσεων. Τι γίνεται λοιπόν με το προοδευτικό κομμάτι της ανθρωπότητας, που απειλείται με το να γίνουν υπάκουοι σκλάβοι; Ο Kovalchuk υπενθύμισε τον κίνδυνο της «μονόπλευρης ιδιοκτησίας των τεχνολογιών από μια χώρα» και πρότεινε τον καθορισμό μιας νέας στρατηγικής προτεραιότητας για την επιστημονική έρευνα στη Ρωσία, με βάση την «προηγμένη ανάπτυξη θεμελιωδώς νέας διεπιστημονικής συγκλίνουσας θεμελιώδους έρευνας και διεπιστημονικής εκπαίδευσης». Με άλλα λόγια, ένας νέος αγώνας νανο-βιο-πληροφοριών-cogno-όπλων ξεκινά στον κόσμο και η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει σε αυτόν πριν να είναι πολύ αργά, ρίχνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα σε κάτι που ονομάζεται σύγκλιση των τεχνολογιών NBIC.

Στις αρχές του 2016, έγινε σαφές ότι η ομιλία στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ήταν μόνο το πρώτο στοιχείο μιας εξαιρετικής κίνησης δύο. Στις 14 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Φόρτοφ έστειλε ένα έγγραφο με τίτλο «Η έννοια της στρατηγικής για την ανάπτυξη συγκλίνουσες τεχνολογίες» στα τμήματα της Ακαδημίας Επιστημών. Η συνοδευτική επιστολή ανέφερε ότι το κείμενο προετοιμάστηκε από τη Διατμηματική Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, αλλά οι αναφορές του Ινστιτούτου Kurchatov και του Mikhail Kovalchuk προσωπικά είναι τόσο κοινές στην έννοια που δεν υπάρχει αμφιβολία για την πραγματική συγγραφή του κειμένου .

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ» Μιχαήλ Κοβαλτσούκ (δεξιά) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης που φέρει το όνομα του B.P. Konstantinov στη Γκάτσινα Φωτογραφία: Alexey Nikolsky / TASS

Η ιδέα είναι γραμμένη σε πολύ πιο συγκρατημένη γλώσσα από την ομιλία του Κοβάλτσουκ στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, αλλά ταυτόχρονα η ρητορική τους συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό. Η βάση της προτεινόμενης “ανάπτυξης συγκλίνουσων τεχνολογιών” είναι η ιεράρχηση της έρευνας που βρίσκεται στη διασταύρωση των επιστημών που περιλαμβάνονται στη συντομογραφία NBICS, εδώ προστέθηκαν οι “κοινωνικο-ανθρωπιστικές” στις νανο-, βιο-, γνωστικές και πληροφοριακές τεχνολογίες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το NBICS και οι συγκλίνουσες τεχνολογίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται ως προτεραιότητα σε όλα τα βασικά έγγραφα που περιγράφουν την προοπτική εξέλιξη της ρωσικής επιστήμης και τη χρηματοδότησή της. Ταυτόχρονα, προτείνεται να διατεθεί το 5-10% όλων των δαπανών για την πολιτική επιστήμη, δηλαδή δεκάδες δισεκατομμύρια ρούβλια, που δεν διατίθενται ως πρόσθετος προϋπολογισμός, αλλά μεταφέρονται από άλλους τομείς, για τη χρηματοδότηση συγκλίνουσες τεχνολογίες. Τι ακριβώς πρέπει να προκύψει από αυτό, η ιδέα δεν αποκαλύπτει, δεν υπάρχουν παραδείγματα τεχνολογικών και επιστημονικών ανακαλύψεων στις οποίες θα πρέπει να οδηγήσει η σύγκλιση NBICS. Σημειώνεται όμως ότι «η έννοια έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στον τομέα των εξελίξεων εμπειρογνωμόνων σε διάφορες χώρες από τη δεκαετία του 2000 και στη βάση της σε πολλά κράτη διατυπώθηκε στη συνέχεια η πολιτική για την εφαρμογή αυτού του παραδείγματος συνολικά».

Η τελευταία δήλωση είναι αληθινή, αλλά μόνο η μισή αλήθεια. Η ιδέα NBIC προτάθηκε πράγματι το 2002 από δύο αξιωματούχους του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, στον απόηχο της μόδας για τις ιδέες του μεταανθρωπισμού, αποτέλεσε ακόμη και τη βάση ορισμένων αποφάσεων σχετικά με τον επιστημονικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αλλά σύντομα ξεχάστηκε και στάλθηκε στο τραπέζι. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Μιχαήλ Κοβάλτσουκ το ξεσκόνισε και το παρουσίασε ως μια φρέσκια ιδέα που πρέπει να καθορίσει το μέλλον της ρωσικής επιστήμης και να προστατεύσει τους Ρώσους από την εισβολή «υπηρεσιών». Αρκετοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας μου είπαν ότι η έννοια των “συγκλίνων τεχνολογιών” επρόκειτο να παρουσιαστεί στον Πρόεδρο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση στις 21 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, όπως λένε, λόγω της ενεργού αντίθεσης του Προέδρου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Fortov, ο οποίος κατάφερε να λάβει αρνητικές κριτικές για το έγγραφο από πολλά τμήματα της Ακαδημίας. Η λέξη «σύγκλιση» αναφέρθηκε αρκετές φορές στη συνάντηση, αλλά ο ίδιος ο Μιχαήλ Κοβάλτσουκ δεν μίλησε για το NBICS. Όμως, μιλώντας για την ευθύνη των «κορυφαίων επιστημονικών οργανώσεων» στη Ρωσία, παρέθεσε το ποίημα του Παστερνάκ «Η υψηλή ασθένεια»:

«Τότε, βλέποντάς τον στην πραγματικότητα,
Σκέφτηκα, σκεφτόμουν ατελείωτα
Σχετικά με την πατρότητα και το δικαίωμά του
Τολμήστε σε πρώτο πρόσωπο.

Το έργο του Ινστιτούτου Kurchatov είναι η πραγματική πορεία της Ρωσίας προς το μελλοντικό μεγαλείο.
Ο Μιχαήλ Κοβαλτσούκ ξεδιπλώνει μπροστά στον εθνικό ηγέτη, τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις προοπτικές για την ανάπτυξη της Ρωσίας.

Η Ρωσία πέτυχε μόνο όταν οι ηγεμόνες της σκέφτονταν σε μεγάλη κλίμακα, έθεταν μεγαλειώδη καθήκοντα που κλόνιζαν τη φαντασία, ξεπερνώντας τα όρια της στενόμυαλης αδρανούς ή γενικά αποδεκτής περιορισμένης αστικής σκέψης. Ο Ιβάν ο Τρομερός, ο Πέτρος Α’, ο Λένιν, ο Στάλιν Έβαλα τη Ρωσία στα πίσω πόδια της και την κατεύθυνσα προς το μεγαλείο. Όταν μια τέτοια παθιασμένη παρόρμηση εξαντλήθηκε, άρχισαν ταραγμένοι καιροί. Η εποχή των Yeltsin-Gaidar-Chubais ήταν μια τόσο ταραγμένη εποχή. Τι είναι όμως τα 30 χρόνια για την ιστορία πολλών χιλιάδων ετών (αν ξεκινήσετε από τις ινδοευρωπαϊκές ρίζες – από την κοιτίδα των ινδοευρωπαϊκών λαών και, επομένως, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που είναι η χώρα μας) ιστορία της Ρωσίας; Στιγμή! Υπήρχαν πιο δύσκολες στιγμές στη Ρωσία, και όπως ο μογγολο-ταταρικός ζυγός δεν μας έσπασε, αλλά μόνο μας ανάγκασε να συσσωρεύσουμε δυνάμεις για την απελευθέρωση, έτσι και ο ιουδαιο-κομπραδόρος-φιλελεύθερος ζυγός της δεκαετίας του 1990. Η Ρωσία φαίνεται να έχει ήδη αρχίσει να ξεπερνά. Μια φορά κι έναν καιρό, το σχέδιο Goelro ξεκίνησε την απόσυρση της Σοβιετικής Ρωσίας από την καταστροφή. Και αυτό ακολούθησαν μεγαλεπήβολα πενταετή σχέδια. Και τότε το ατομικό έργο οδήγησε στην άνοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της δύναμης της ΕΣΣΔ. Είναι δυνατόν να τεθούν τέτοια καθήκοντα και να αναπτυχθούν παρόμοια έργα ακόμη και τώρα; Μπορώ. Μόνο που, φυσικά, δεν θα μιλήσουμε για τόνους εξορυσσόμενου άνθρακα ή λιωμένο χάλυβα, γιατί δεν είναι πλέον η μηχανή και ο δείκτης προόδου.
Ο Mikhail Kovalchuk, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Διευθυντής του Ινστιτούτου NRC Kurchatov, καλεί να συνεχιστεί αυτή η παράδοση καινοτόμων απαντήσεων στις προκλήσεις της εποχής.
Το έργο της έννοιας “Στρατηγική για την ανάπτυξη συγκλίνουσες τεχνολογίες” που προτείνεται από το Ινστιτούτο είναι ένας τέτοιος δείκτης του φορέα ανάπτυξης, της πορείας προς την παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική ηγεσία και μια νέα απογείωση της Ρωσίας.
Πίσω από αυτό βρίσκεται μια βαθιά φιλοσοφία, κατανόηση της ουσίας του τρέχοντος σταδίου ανάπτυξης της επιστήμης και καινοτόμες ανακαλύψεις Ρώσων επιστημόνων.

Οι πληροφορίες και οι νανοτεχνολογίες θα πρέπει να γίνουν η βάση για τη σύγκλιση (σύγκλιση) επιστημών και τεχνολογιών, με βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης των φυσικών επιστημών:
– μετάβαση σε νανοκλίμακα.
– αλλαγή του παραδείγματος ανάπτυξης από ανάλυση σε σύνθεση.
– προσέγγιση και αλληλοδιείσδυση των ανόργανων ουσιών και του οργανικού κόσμου της άγριας ζωής.
– μια διεπιστημονική προσέγγιση αντί για στενές εξειδικεύσεις.
Σε αυτή τη βάση προβάλλεται η έννοια του Nano-Bio-Info-Cogno ολοκλήρωσης, σύνθεσης, σύγκλισης – NBIC. Και περαιτέρω, προσθέτοντας την Κοινωνική και Ανθρωπιστική Συνιστώσα – NBICS.
Και είναι ακριβώς η ανάπτυξη αυτής της σύνθεσης επιστημών και τεχνολογιών και η εφαρμογή της στην οικονομία (και όχι απλώς μια «αναζήτηση της αλήθειας») που είναι η ουσία του προτεινόμενου έργου.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Kurchatov έχει εξελίξεις που το καθιστούν ήδη παγκόσμιο ηγέτη, και αν εστιάσετε σε αυτήν την κατεύθυνση, τότε αυτό θα οδηγήσει όλα τα άλλα στη Ρωσία στην αλυσίδα – την οικονομία, τον πολιτισμό, το άτομο ως τέτοιο θα επιστρέψει στην παράδοση λογική, ανθρωπιά και ανθρωπισμός (για αυτό που κάποτε ονειρευόντουσαν οι άνθρωποι του μέλλοντος στην ΕΣΣΔ).
Αυτή η ιδέα, παρεμπιπτόντως, είναι απλώς μια συνέχεια της ρωσικής παράδοσης, η ανάπτυξη και η εφαρμογή των ιδεών του Vladimir Ivanovich Vernadsky, ενός Ρώσου και Σοβιετικού επιστήμονα που, όπως ο Tsiolkovsky στην εποχή του, κοίταξε μακριά στο μέλλον. Τόσο αναπόσπαστη, περιεκτική και δημιουργική σκέψη είναι η ρωσική ιδέα της ενότητας, της οικουμενικότητας και του κοσμισμού. Αλλά τώρα δεν μιλάμε μόνο για σκέψη, αλλά για υλική ενσάρκωση και δημιουργία.
Παρακάτω κάτω από την περικοπή – λεπτομερέστερα, πιο δημοφιλή και πιο ξεκάθαρα για το παγκόσμιο όραμα του σύγχρονου κόσμου από τον Mikhail Kovalchuk και για την αντίδραση σε αυτό το έργο των εχθρών της Ρωσίας – άνθρωποι δημοκρατικής εθνικότητας, πεντάστηλες, εχθροί του λαού , αντιρωσικά ρωσοφοβικά ΜΜΕ, καθώς και επιστήμονες που απλά δεν θέλουν να ξεφύγουν από τον τροφοδότη θείο Σαμ και να εξυπηρετήσουν αμερικανικά συμφέροντα. Είναι κωμικό ότι το εχθρικό Radio Liberty έριξε επίσης ένα ξέσπασμα για τα σχέδια του Kovalchuk να «καταστρέψει» τη ρωσική επιστήμη και τον «ολοκληρωτισμό στην επιστήμη», δηλ. συγκέντρωση και συντονισμός προσπαθειών, που θα «σκοτώσει» τη ρωσική επιστήμη. Γιατί ξαφνικά ανησυχούν τόσο πολύ για την ευημερία της ρωσικής επιστήμης; Τι γίνεται όμως με τις κυρώσεις;

Στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Φόρτοφ έστειλε στα τμήματα της Ακαδημίας Επιστημών ένα έγγραφο με την ονομασία «Σύμφωνη Στρατηγική Ανάπτυξης Τεχνολογιών». Επίσημα, η συνοδευτική επιστολή αναφέρει ότι το κείμενο προετοιμάστηκε από τη Διατμηματική Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, αλλά αυτές είναι οι ιδέες του Ινστιτούτου Kurchatov και του Mikhail Kovalchuk.

Τον 20ο αιώνα, το Ινστιτούτο Kurchatov διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και στην ανάπτυξη των πιο σημαντικών στρατηγικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και δημιουργίας πυρηνικών όπλων, πυρηνικών υποβρυχίων και στόλων επιφανείας και της πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Αρχικά οργανώθηκε για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, έγινε ο ιδρυτής πολλών μοναδικών τεχνολογιών και επιστημονικών τομέων. Υπό την επιστημονική καθοδήγηση και με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Kurchatov, αναπτύχθηκαν πυρηνικοί αντιδραστήρες για διαστημική τεχνολογία, δημιουργήθηκαν τα θεμέλια της μηχανικής θερμοπυρηνικής ενέργειας, η βιομηχανία διαχωρισμού ισοτόπων, η οποία βασίζεται στην πυρηνική ιατρική, την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και την ακτινοθεραπεία. . Υπεραγωγιμότητα, νέα επιστήμη των υλικών εμφανίστηκαν, επίκαιρα προβλήματα της θεμελιώδης φυσικής επιλύθηκαν. Η ανάπτυξη μεθόδων μαθηματικής μοντελοποίησης για τον υπολογισμό των αντιδραστήρων οδήγησε στη δημιουργία τεχνολογιών υπερυπολογιστών και συστημάτων GRID.

Το Ινστιτούτο Kurchatov δημιούργησε τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα F-1 στην Ευρασία, το πρώτο εργοστάσιο tokamak, τις πρώτες πηγές ενέργειας για διαστημόπλοια, την πρώτη εξειδικευμένη πηγή ακτινοβολίας σύγχροτρον στην ΚΑΚ.

Από την ίδρυσή του, το Ινστιτούτο Kurchatov χρησιμοποιεί μια διεπιστημονική προσέγγιση που στοχεύει στον πλήρη κύκλο: από τη θεμελιώδη έρευνα έως τις τελικές τεχνολογίες.

Σήμερα, το NRC “Kurchatov Institute” έχει μια μοναδική ερευνητική και τεχνολογική βάση, πραγματοποιεί έρευνα και ανάπτυξη σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας: από την ενέργεια, τις συγκλίνουσες τεχνολογίες NBICS και τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων έως την ιατρική και τις πληροφορίες υψηλής τεχνολογίας τεχνολογία.
http://www.nrcki.ru/pages/main/5762/index.shtml

Σημείο καμπής ήταν η ομιλία του Μ. Κοβαλτσούκ στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Ακολούθησε την ισχυρή ιστορική ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κακία της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης και την ανάγκη να περιοριστεί η δικτατορία και η εκμετάλλευση του κόσμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες (αν και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατονομάστηκαν ρητά) και την αλλαγή την κατεύθυνση της πολιτικής και τεχνολογικής ανάπτυξης του κόσμου για το κοινό καλό – ως συνέχεια της ίδιας γραμμής.
Εδώ είναι το πλήρες βίντεο – 38 λεπτά, ο M. Kovalchuk βιάζεται να στριμώξει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτόν τον χρόνο που του έχει διατεθεί.
Επομένως, μια επανάληψη παρακάτω αυτής της αναφοράς δεν θα βλάψει.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Kurchatov, Mikhail Kovalchuk, μίλησε σε συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στο πλαίσιο του “Expert Time”

http://www.youtube.com/watch?v=PgBq7oOI8Hk

Επίσημη αναφορά εκδήλωσης από την ιστοσελίδα της RAS

Πόλεμος κυττάρων, αποικίες και «άνθρωποι υπηρεσιών» των Η.Π.Α
Το μέλλον του κόσμου μέσα από τα μάτια του διευθυντή του Ινστιτούτου Kurchatov

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Kurchatov Mikhail Kovalchuk μίλησε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Αυτός είπε
γερουσιαστές για τους κινδύνους των τεχνητών κυττάρων, καθώς και για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν τους επιστημονικούς και τεχνικούς στόχους σε όλο τον κόσμο και πώς δημιουργείται ένα νέο υποείδος του «υπηρεσιακού ανθρώπου».
Στην αρχή της ομιλίας του στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ο Kovalchuk είπε ότι τώρα οι τεχνολογίες και τα μέρη μπορούν να καλλιεργηθούν φυσικά – μπορείτε να δημιουργήσετε τεχνητά ζωντανά συστήματα με προκαθορισμένες ιδιότητες. Ένα τεχνητό κύτταρο, είπε, μπορεί να είναι διαγνωστικός και παράγοντας χορήγησης φαρμάκων ή μπορεί να είναι επιβλαβής. Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο Kovalchuk, ένα κελί μπορεί να είναι όπλο μαζικής καταστροφής.
Επιπλέον, ο Kovalchuk είπε ότι τα επιτεύγματα της σύγχρονης γενετικής καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ενός κυττάρου εστιασμένου σε μια συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα: αυτό μπορεί να είναι ασφαλές για μια εθνική ομάδα και θανατηφόρο για μια άλλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βιοομοειδείς τεχνολογίες θα καταστήσουν δυνατή την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής με χειροτεχνικό τρόπο. Και είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς τα τεχνητά συστήματα θα διαταράξουν την εξέλιξη.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Kurchatov είπε ότι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ένα παγκόσμιο κατανεμημένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον που … εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, υποστήριξε ο Kovalchuk, η Γερμανία είναι μια αμερικανική αποικία: σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει στρατηγικούς στόχους, αλλά εξυπηρετεί τα παγκόσμια συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών για τον δικό της προϋπολογισμό.
«Στην πραγματικότητα, είμαστε παρόντες σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα σύστημα στο οποίο οι επιστημονικοί και τεχνικοί παγκόσμιοι στόχοι γίνονται κατανοητοί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διατυπώνονται από αυτές, και η Ρωσία θα πρέπει να γίνει προμηθευτής πνευματικών πόρων, εκτελεστής των απαραίτητων τακτικών καθηκόντων για να επιτύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα στρατηγικό αποτέλεσμα»
Σύμφωνα με τον Kovalchuk, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οικονομικά και οργανωτικά μέλος κανενός διεθνούς έργου στην Ευρώπη (ανέφερε το CERN και το λέιζερ ακτίνων Χ ως παράδειγμα), αλλά οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ συμμετέχουν σε όλες τις διευθύνουσες επιτροπές, και όχι μόνο σε αυτές, αλλά επίσης «Πολωνοί με αμερικανικά διαβατήρια». Εκεί πραγματοποιούν πλήρη παρακολούθηση και προσπαθούν να επεκτείνουν τις αποφάσεις που είναι σημαντικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Κοβάλτσουκ.
Η Ρωσία σήμερα παίζει βασικό ρόλο σε μεγάλα διεθνή έργα, υπάρχουν σημαντικά έργα και στη Ρωσία – για παράδειγμα, ο επιταχυντής στη Ντούμπνα και ο αντιδραστήρας στη Γκάτσινα, συνέχισε ο Κοβάλτσουκ. Ωστόσο, σημείωσε, πρέπει να καταλάβει κανείς ότι η διεθνής συνεργασία χρησιμοποιείται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις και να αποδυναμώσουν την Ευρώπη και προσπαθούν να σύρουν και τη Ρωσία σε αυτό.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Kurchatov μίλησε για τη δομή του κόσμου: η ελίτ πάντα προσπαθούσε να θέσει τον υπόλοιπο κόσμο στην υπηρεσία της. Πρώτα υπήρχε ένα σύστημα σκλάβων, μετά υπήρχε ένα φεουδαρχικό σύστημα, μετά υπήρχε ο καπιταλισμός με τη μια ή την άλλη μορφή … Αλλά κάθε φορά τελείωνε με μια αλλαγή στο σχηματισμό, επειδή οι άνθρωποι τους οποίους η ελίτ προσπαθούσε να μετατρέψει σε υπηρέτες δεν το θέλουν αυτό, για το οποίο υπάρχουν δύο λόγοι: βιολογικά ήταν οι ίδιοι άνθρωποι με εκείνους που ήθελαν να τους μετατρέψουν σε υπηρέτες, και καθώς ανέπτυξαν την αυτογνωσία αυξανόταν, έτσι και οι ίδιοι ήθελαν να γίνουν ελίτ.
Ο Kovalchuk υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχει μια πραγματική τεχνολογική και βιολογική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα θεμελιωδώς νέο υποείδος ανθρώπου – ένας «άνθρωπος υπηρεσίας». Η περιουσία του πληθυσμού των «ανθρώπων της υπηρεσίας», σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ απλή: περιορισμένη αυτογνωσία, έλεγχος αναπαραγωγής και φθηνά τρόφιμα – γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Σύμφωνα με τον Kovalchuk, κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό – αυτή είναι η ανάπτυξη της επιστήμης, και αυτό συμβαίνει ήδη, και πρέπει να καταλάβουμε ποια θέση μπορούμε να πάρουμε σε αυτόν τον πολιτισμό.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Kurchatov είπε ότι σήμερα το σύστημα των βασικών ηθικών αρχών καταρρέει και δημιουργούνται εναλλακτικές αξίες που δεν ταιριάζουν στην πραγματική ζωή. Μίλησε για τον κίνδυνο «απολυτοποίησης της ελευθερίας του ατόμου» όταν τα παιδιά είναι υψηλότερα από τους γονείς τους και το άτομο είναι υψηλότερο από το κυρίαρχο κράτος. Σύμφωνα με τον Kovalchuk, αυτό είναι «ένα σύνθημα για την καταστροφή ενός κυρίαρχου κράτους», του οποίου η κυριαρχία είναι το μόνο εργαλείο για την προστασία της κοινωνίας και των αξιών και τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών / και υποχρεώσεων /. Αν δεν υπάρχει αυτή η προστασία, θα υπάρχουν «πλήθη ανθρώπων που τσακώνονται μεταξύ τους και ελέγχονται εύκολα απ’ έξω».
Ο Kovalchuk είπε επίσης ότι τώρα υπάρχει πραγματική μείωση του ποσοστού γεννήσεων μέσω της εισαγωγής στη μαζική συνείδηση ​​ιδεών που έρχονται σε αντίθεση με το φυσικό … για παράδειγμα, την κοινότητα LGBT και τις οικογένειες χωρίς παιδιά.

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες της ομιλίας ανά λεπτό, ωστόσο, κατά προσέγγιση, αποσπασματικά και συνοπτικά

Πρώτα 10 λεπτά.
Σχετικά με την κρίση της ανθρωπότητας και την ανάγκη για συγκλίνουσες τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση.
1
Η κρίση είναι οικονομική, χρηματοπιστωτική, γενικά, η κρίση του πολιτισμού – είναι απαραίτητο να αλλάξει η ίδια η βάση του πολιτισμού.
Η Κρίση της Τεχνολογικής Βάσης
2
Πριν από 60 χρόνια, το βιβλίο του Vercors, “Quota, or Proponents of Plenty”, κυκλοφόρησε μια μηχανή καταστροφής πόρων. Καταναλώστε – πετάξτε, η διευρυμένη παραγωγή ξεκίνησε μετά τον πόλεμο. Το χρυσό δισεκατομμύριο μπορεί να ζήσει έτσι. Αλλά η ένταξη της Ινδίας, της Κίνας σε τέτοια κατανάλωση, ενώ καταναλώνουν ενέργεια όπως στις ΗΠΑ, δεν θα είναι αρκετή για όλους, η κρίση, ο αγώνας για πόρους
Ο αγώνας για πόρους έχει γίνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πολιτικής
3
Η στρατιωτική ηγεσία αντικαθίσταται από την τεχνολογική υπεροχή, ο στρατιωτικός αποικισμός αντικαθίσταται από την τεχνολογική υποδούλωση
Ο ενεργειακός κύκλος, τώρα η τεχνόσφαιρα καταναλώνει τόσο οξυγόνο σε 50 χρόνια όσο σε ολόκληρη την προηγούμενη ιστορία της ανθρωπότητας.
Η τεχνόσφαιρα έχει γίνει ανταγωνιστική με τη φύση.
Τακτική και αναπτυξιακή στρατηγική
6
Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο – αλλά η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έθεσαν τα πάντα υπό αμφισβήτηση
Και χωρίς να απαντήσουμε θα χάναμε την κυριαρχία
7
Αλλά το ατομικό μας έργο έσωσε και τράβηξε όλη την επιστήμη μαζί του. Έγινε εθνική προτεραιότητα
Από εδώ Obninsk 1954 ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο, τότε θερμοπυρηνικός
Πυρηνικό υποβρύχιο του 1958, πυρηνικό παγοθραυστικό του 1959
Η τεχνολογία κατασκευής υποβρυχίων επιτρέπει επίσης την κατασκευή υπεράκτιων πλατφορμών πετρελαίου
Το πυρηνικό έργο και το διάστημα τραβήχτηκαν μαζί ως μέσο παράδοσης
Οι υπολογιστές, οι υπερυπολογιστές και τα υπολογιστικά μαθηματικά έχουν εξελιχθεί για να υπολογίζουν αντιδραστήρες και τροχιές πυραύλων.

9
Υπερυπολογιστής και Υπολογιστικά Μαθηματικά για Προσομοίωση Πυρηνικών Δοκιμών
Όλα αυτά οδήγησαν σε μια νέα οικονομία υψηλής τεχνολογίας

Συνέχιση
10
Επιλογή στρατηγικής προτεραιότητας
Η έξοδος από την κρίση – μέσω του πολέμου για την ανακατανομή των πόρων θα οδηγήσει στο θάνατο της ανθρωπότητας.
Μια άλλη διέξοδος είναι οι νέες τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση

Ο ίδιος ο Ήλιος είναι μια θερμοπυρηνική πηγή
Ο εγκέφαλος καταναλώνει 10-30 watts, και ένας υπερυπολογιστής – δεκάδες μεγαβάτ. Αλλά όλοι οι υπερυπολογιστές μαζί σε υπολογιστική ισχύ = 1 εγκέφαλος

Για αναφορά
Ομιλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ολομέλεια της 70ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Το ίδιο όπου ειπώθηκε αναφερόμενος στους δυτικούς ηγέτες: «Καταλαβαίνετε τώρα τι κάνατε;»

“Ωστόσο, προτείνω να δούμε αυτό το πρόβλημα ευρύτερα. Ναι, θέτοντας ποσοστώσεις για επιβλαβείς εκπομπές, χρησιμοποιώντας τακτικά μέτρα διαφορετικής φύσης, μπορεί, για κάποιο χρονικό διάστημα, να μετριάζουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά, φυσικά, δεν θα το λύσει ουσιαστικά. χρειάζονται ποιοτικά διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα πρέπει να μιλήσουμε για την εισαγωγή θεμελιωδώς νέων τεχνολογιών που μοιάζουν με τη φύση που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν σε αρμονία με αυτό και θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ της βιόσφαιρας και της τεχνόσφαιρας , ενοχλημένος από τον άνθρωπο».

Μέσα από διεπιστημονικές συνδέσεις επιστημών και τεχνολογιών, φτάστε σε ομοιότητα με τη φύση, ένα σωρό επιστήμες για ζωντανούς και μη
Πρόσθετες τεχνολογίες για ανάπτυξη, ανάπτυξη, όχι αποκοπή
Ενοποίηση επιστημών και τεχνολογιών
16
Σχετικά με τις απειλές της ομοιότητας της φύσης
Κατέστη δυνατή η παρέμβαση ακόμη και στη διαδικασία της εξέλιξης των έμβιων όντων και των ανθρώπων
Γενετική, τεχνητά βιοείδη, νανοβιολογικές τεχνολογίες, βιογενετική

Μπορεί να σχεδιαστεί ένα τεχνητό κύτταρο, που να στοχεύει σε μια συγκεκριμένη εθνική ομάδα.

Γνωστική Έρευνα – Εγκέφαλος και Συνείδηση
Η ικανότητα να επηρεάζει την ψυχοφυσιολογική φύση ενός ατόμου
Διαχείριση ατομικής και μαζικής συνείδησης

Παράδειγμα Διαδικτύου

Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η ανάπτυξη τεχνολογιών που μοιάζουν με τη φύση, γιατί τα εργαστήρια είναι μικρά και είναι εύκολο να κρύψουν τη δουλειά τους.
Η ιατρική μπορεί να γίνει όπλο

20
Ακόμη και βιοτεχνικά εργαστήρια μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν βιοόπλα.
Ίσως και στην κουζίνα
Το αμερικανικό πρόγραμμα DARPA δείχνει την κλίμακα της εργασίας των ΗΠΑ στην ανάπτυξη τερατωδών τεχνολογιών δολοφόνων
21
Η μονόπλευρη κατοχή του αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο
Οι νανοτεχνολογίες αναπτύσσονται με επιτυχία τώρα στη Ρωσία
Στο Ινστιτούτο Kurchatov, η μέση ηλικία των επιστημόνων είναι τα 35 έτη

Πώς συμμετέχουν οι Αμερικανοί σε διεθνή έργα (για παράδειγμα, ευρωπαϊκά) Συμμετέχουν μόνο στις διευθύνουσες επιτροπές και τις διευθύνσεις, αλλά δεν συνεισφέρουν οικονομικά, δεν διεξάγουν οι ίδιοι επιστημονική έρευνα. Αμερικάνοι ή Πολωνοί, Σλοβάκοι κλπ με αμερικάνικα διαβατήρια κάθονται σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές.

Παρακολουθήστε την επιστημονική δραστηριότητα των Ευρωπαίων και πιέστε για λύσεις που είναι επωφελείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες
Παράδειγμα – πηγή νετρονίων, κ.λπ.
Παίρνουν αποτελέσματα και ανθρώπους και στη συνέχεια κατασκευάζουν το δικό τους εργαστήριο για εμπορική και στρατιωτική χρήση.
Όλες οι προετοιμασίες στην Ευρώπη για τα χρήματα των ευρωπαϊκών χωρών, και τα φρούτα – οι Ηνωμένες Πολιτείες
30
Έτσι, η Ρωσία εργάζεται στη διεθνή επιστημονική συνεργασία – για τους Αμερικανούς
Το σημερινό σύστημα διεθνούς συνεργασίας εξυπηρετεί τις ΗΠΑ για να αποδυναμώσουν την Ευρώπη και τη Ρωσία

Το τελευταίο μέρος της αναφοράς (από το 30ο λεπτό της έκθεσης) μπορείτε να το δείτε σε ξεχωριστό βίντεο
«Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Kurchatov, M. Kovalchuk, σε μια συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, λέει πράγματα που πριν από μερικά χρόνια γελοιοποιήθηκαν ομόφωνα από τους «λογικούς ανθρώπους» ως «θεωρία συνωμοσίας» και «θεωρίες συνωμοσίας».
Ο Κοβάλτσουκ προειδοποιεί για την πρόθεση των ΗΠΑ να οικοδομήσουν μια παγκόσμια κοινωνία σκλάβων με ελίτ και «ανθρώπους υπηρεσιών» στον πλανήτη μας. Η Ρωσία πρέπει να λάβει προστατευτικά μέτρα.

Αλήθεια, η περιγραφή του βίντεο στο YouTube είναι ηλίθια, κατά λάθος ή πρόθεση στην περιγραφή, αντιθέτως, όλα παραμορφώνονται

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TwYUMjh6gao ( ίσως το βρείτε εδώ … Совет Федерации )
30
Φουτουρισμός
Πώς είναι ο κόσμος; Η ελίτ επιδιώκει πάντα να θέσει τον υπόλοιπο κόσμο στην υπηρεσία της.
Σκλαβιά, φεουδαρχία, μετά καπιταλισμός με τη μια ή την άλλη μορφή
Κάθε φορά που τελείωνε με αλλαγή σχηματισμού, γιατί;
Επειδή οι άνθρωποι τους οποίους η ελίτ προσπάθησε να μετατρέψει σε υπηρέτες δεν ήθελαν, ήταν βιολογικά ίδιοι και η αυτογνωσία τους μεγάλωνε, και οι ίδιοι ήθελαν να γίνουν ελίτ
Κυκλοφορία
Σήμερα υπάρχει μια πραγματική τεχνολογική ευκαιρία να παρέμβουμε στη διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης και να δημιουργήσουμε ένα υποείδος «ανθρώπου υπηρεσίας», δηλ. σκλάβοι που υπηρετούν την ελίτ.

Ιδιότητες πληθυσμού υπηρετούντων –
1. περιορισμένη αυτογνωσία, αυτό γίνεται ήδη από τις γνωστικές τεχνολογίες
2. διαχείριση αναπαραγωγής
3 φθηνά τρόφιμα (γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα)
Είναι όλα έτοιμα

Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτήν την ευκαιρία, αυτή είναι η ανάπτυξη της επιστήμης.Τι θέση λοιπόν σε έναν τέτοιο πολιτισμό μπορούμε να πάρουμε, τι πρέπει να κάνει η Ρωσία;

Στη Δύση έχει ήδη ανακοινωθεί τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί ένας πληθυσμός σκλάβων.

Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τη συνείδηση ​​βήμα προς βήμα.

Διδάξτε τους ανθρώπους να μην αναπαράγονται και να μην αναπαράγονται

Καταργήστε τα εθνικά χαρακτηριστικά

Το είπε πρώτος ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – το δεξί χέρι του Ροκφέλερ το 1948!

Και τότε το Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ του 1974 ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι χώρες να μην καταλαβαίνουν ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει.

33
G. B. Chisholm –
Πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, G.B. Ο Chisholm δήλωσε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση θα ήταν δυνατή εάν οι άνθρωποι στερούνταν την ατομικότητά τους, την προσκόλληση στην οικογένεια, τους ανθρώπους και την πατρίδα τους. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι που διέπουν τη διαδικασία που ονομάζεται παγκοσμιοποίηση.

αναφορά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ιδρύθηκε το 1948 και έχει την έδρα του στη Γενεύη της Ελβετίας.
Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ 1948-1953 Brock Chisholm.
Ο Brock Chisholm υπηρέτησε ως καπετάνιος στο Καναδικό Εκστρατευτικό Σώμα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη συνέχεια έλαβε ιατρική εκπαίδευση, αλλά οι αποικιακές ιδέες παρέμειναν προφανώς πεποίθησή του.

Η έκκληση να αντικατασταθούν οι έννοιες του καλού και του κακού με την ορθολογική σκέψη
Η επανερμηνεία και τελικά η εξάλειψη της έννοιας του σωστού και του λάθους που αποτέλεσε τη βάση της εκπαίδευσης των παιδιών, η αντικατάσταση της έξυπνης και ορθολογικής σκέψης από την πίστη στις βεβαιότητες των ηλικιωμένων, αυτοί είναι οι καθυστερημένοι στόχοι σχεδόν όλης της αποτελεσματικής ψυχοθεραπείας. .
○ Brock Chisholm (1946)

Κάλεσμα για καταστροφή των εθνικών παραδόσεων, του πατριωτισμού, της θρησκείας, ακόμη και της ανθρώπινης ατομικότητας
Για να επιτευχθεί η παγκόσμια διακυβέρνηση, είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε από το μυαλό των ανδρών τον ατομικισμό, την πίστη στην οικογενειακή παράδοση, τον εθνικό πατριωτισμό και τα θρησκευτικά δόγματα.

Κάλεσμα να απομακρύνουν τα παιδιά από την ηθική επιρροή των γονιών τους και να μην τα επιβαρύνουν με ήθος
Τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα να σκέφτονται προς όλες τις κατευθύνσεις, ανεξάρτητα από τις περίεργες ιδέες των γονιών που συχνά σφραγίζουν το μυαλό των παιδιών τους με προκαταλήψεις και ψευδείς αντιλήψεις των προηγούμενων γενεών. Κίνδυνος τα παιδιά μας να αποδειχθούν το ίδιο είδος ανθρώπων που είμαστε.

Και πάλι Kovalchuk (με σχόλια)
Τι συμβαινει τωρα? Καταστροφή βασικών ηθικών αρχών
Και η δημιουργία «εναλλακτικών» αξιών που δεν ταιριάζουν στην πραγματική ζωή
Αυτό απολυτοποιεί την «ελευθερία του ατόμου»
Φωνάζουν με όλες τις φωνές ότι το παιδί είναι πιο σημαντικό από τους γονείς
Αλλά ένα παιδί είναι απλώς ένα βιολογικό ον. Γίνεται άντρας μόνο υιοθετώντας πρώτα τη συσσωρευμένη ανθρώπινη κουλτούρα από τους γονείς του. Και εδώ υπαγορεύουν και ορίζουν -την πρωτοκαθεδρία ενός παιδιού, ενός βιολογικού όντος έναντι των ενηλίκων και των γονέων που έχουν ήδη κατακτήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό και τον πολιτισμό- αλλά δεν επιτρέπεται να το μεταδώσουν σε ένα παιδί, γιατί. το παιδί και τα βιολογικά ζωώδη ένστικτά του είναι «πιο σημαντικά».
Το ίδιο το παιδί δεν μπορεί ακόμα να επιλέξει τι είναι πολύτιμο – και ούτω καθεξής. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να αναθρέψουν ζώα από παιδιά, ζώα στερημένα ηθικής και ανθρώπινης λογικής, που είναι εύκολο να χειραγωγηθούν και να ελεγχθούν, γιατί. κυριαρχούνται από ένστικτα και αντανακλαστικά.

Σε όλα τα επίπεδα, από την οικογένεια μέχρι το κράτος, οι ΗΠΑ υπαγορεύουν την απόλυτη ελευθερία του ατόμου στον κόσμο.
Το άτομο είναι πάνω από το κράτος και την κοινωνία και τα συμφέροντά του, τα παιδιά είναι πάνω από τους γονείς τους.
Σε τι οδηγεί – στο σπάσιμο της κυριαρχίας του κράτους, το οποίο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το μόνο εργαλείο για την προστασία της κοινωνίας και τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ατόμου και κοινωνίας (χρειάζεται ισορροπία γιατί χωρίς κοινωνία, η ύπαρξη ενός και μόνο ανθρώπου είναι αδύνατη ), τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις ενός ατόμου.
Αυτή η απολυτοποίηση της ελευθερίας είναι η καταστροφή του κράτους. Και μετά – δεν έχεις προστασία, υπάρχουν πλήθη ανθρώπων που πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου και ελέγχονται εύκολα απ’ έξω.
Αντικατάσταση της κοινότητας ανθρώπων που οργανώνεται και προστατεύεται από το κράτος με ένα σύνολο, έναν πληθυσμό ελεγχόμενων ατόμων.
Μείωση του ποσοστού γεννήσεων με την εισαγωγή ιδεών που είναι αντίθετες με το φυσικό – LGBT, οικογένειες χωρίς παιδιά κ.λπ.
Το έχουμε τώρα στον ανθρωπιστικό τομέα – και όλα αυτά βασίζονται στην ιδέα της σκόπιμης δημιουργίας ενός “υπηρεσιακού προσώπου”.

======================================

Οι ιδέες και το έργο του Κοβάλτσουκ προκάλεσαν οργή και υστερία σε ένα συγκεκριμένο σώμα.
Κοιτάζοντας αυτούς που του αντιτίθενται, για κάποιο λόγο βρίσκουμε εκεί κυρίως εχθρούς προς τη Ρωσία, εθνικούς προδότες, φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης εχθρικά προς τα συμφέροντα της Ρωσίας, πεντάστηλους και, γενικά, όσους εργάζονται ανοιχτά ή κρυφά για τα συμφέροντα της Ηνωμένες Πολιτείες.

Για παράδειγμα, τώρα το μανιφέστο των αντιπάλων του Κοβαλτσούκ είναι ένα άρθρο
Σύγκλιση επιστημών: είναι απαραίτητο να τεθούν όλοι οι επιστήμονες κάτω από μια «στέγη»;
Alexander Kabanov, Roald Sagdeev

Πρόκειται για πολύ έγκυρους παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, ακαδημαϊκούς.
Αλλά υπάρχει ένα μικρό (“μικρό” – αυτό είναι ειρωνεία) “αλλά”.

Αλεξάντερ Καμπάνοφ
καθηγητής και συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Νανοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ΗΠΑ
Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ για τα βιοϋλικά και τις βιοεπιφάνειες.
Εργάζεται στις ΗΠΑ από το 1994.

Ρόαλντ Σαγκντέεφ
Από το 1990 ζει στις Η.Π.Α. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Παντρεμένος με τη Σούζαν Αϊζενχάουερ, εγγονή του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, εκείνου που ήταν έτοιμος να ρίξει την ατομική βόμβα στην ΕΣΣΔ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προδότες αποστάτες που εργάζονται έμμεσα ή άμεσα, μεταξύ άλλων για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των Ηνωμένων Πολιτειών – της χώρας που τώρα διακηρύσσει άμεσα μια πορεία προς την καταστροφή της Ρωσίας.
Και αν τέτοιοι άνθρωποι και το Radio Liberty αντιτίθενται, τότε ο Kovalchuk κάνει το σωστό.

Ως αποτέλεσμα της ομιλίας του Kovalchuk στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου V.V. Putin και του Kovalchuk, κατά την οποία ο πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι διορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Kurchatov».
Ωστόσο, ο αγώνας ορισμένων δυνάμεων ενάντια στο προσχέδιο της «Στρατηγικής για την ανάπτυξη συγκλίνουσες τεχνολογίες» συνεχίζεται. Αυτό το έργο και η ιδέα δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτά για εκτέλεση.
Ποιανού την πλευρά θα πάρει ο πρόεδρος; Θα υποστηρίξει αυτό το έργο;
Το μέλλον της Ρωσίας μπορεί να εξαρτηθεί από αυτό.

Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνών “Ινστιτούτο Kurchatov” Mikhail Kovalchuk – σχετικά με τη διαδικασία σύγκλισης της φυσικής επιστήμης και της ανθρωπιστικής γνώσης

Ο Mikhail Kovalchuk, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών “Kurchatov Institute”, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Izvestia” είπε γιατί η γραμμή μεταξύ των φυσικών και μαθηματικών και των ανθρωπιστικών επιστημών είναι θολή στον σύγχρονο κόσμο, πώς αναπτύσσεται η διεπιστημονική εκπαίδευση στη Ρωσία. και πώς η υπολογιστική τομογραφία, μαζί με άλλες σύγχρονες τεχνολογίες, μπορεί να είναι χρήσιμη για τα ρωσικά μουσεία.

Mikhail Valentinovich, έχετε μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη σύγκλισης διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Με τι συνδέεται;

Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι πλέον ανάγκη, αλλά πραγματικότητα. Σε αυτό μας οδήγησαν οι εσωτερικοί νόμοι της ανάπτυξης της επιστήμης, η διαδικασία της γνώσης του κόσμου γύρω του από τον άνθρωπο.

Σε όλη την ιστορία της, η ανθρωπότητα έχει περάσει ένα δύσκολο μονοπάτι: από την παθητική ενατένιση στην ενεργητική μεταμόρφωση της φύσης. Ο πρωτόγονος άνθρωπος θεοποιούσε τον κόσμο γύρω του, οι αρχαίοι Έλληνες ήδη ανέλυσαν αυτόν τον κόσμο, προσπάθησαν να τον εξηγήσουν, ενώ τον αντιλαμβάνονταν ως σύνολο.

Τότε άρχισε να σχηματίζεται ένα κοινό σύνολο γνώσεων για τη φύση και τον άνθρωπο, που ονομάστηκε φυσική φιλοσοφία. Στην πραγματικότητα, ο γνωστός Δημόκριτος, ο Αρχιμήδης και άλλοι μεγάλοι Έλληνες ήταν απλώς φυσικοί φιλόσοφοι όταν προσπάθησαν να κατανοήσουν τη δομή της ύλης, προβλέποντας το ατομικιστικό μοντέλο.

Στη συνέχεια, με την ανάπτυξη της ανθρωπότητας, τη βελτίωση των τεχνικών συσκευών, την απομόνωση και την ταχεία ανάπτυξη μεμονωμένων επιστημονικών κλάδων που βασίζονται σε μια πειραματική προσέγγιση, χωρίστηκε μια ενιαία σειρά επιστήμης – η φυσική φιλοσοφία.

Η βιολογία, η φυσική, η χημεία κ.λπ. αναπτύχθηκαν από το πρώτο της μέρος -σχετικά μιλώντας, «φυσικό»- και η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η ιστορία, η γλωσσολογία κ.λπ. αναπτύχθηκαν από τη φιλοσοφία, η οποία έγινε «θερμοκοιτίδα» για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Δηλαδή, ένα άτομο άρχισε να διαιρεί τεχνητά αυτή την ενιαία σειρά γνώσης σε τμήματα για την απλοποίηση, την κατανόησή της, για μια πιο λεπτομερή μελέτη φαινομένων, αντικειμένων και την ανάλυσή τους.

Μια τέτοια στενή εξειδίκευση στην επιστήμη, αφενός, κατέστησε δυνατή τη μελέτη και κατανόηση πολλών διεργασιών λεπτομερώς και, αφετέρου, οδήγησε στην απώλεια μιας ολοκληρωμένης εικόνας του κόσμου. Η εξαιρετικά εξειδικευμένη επιστήμη που δημιούργησε ο άνθρωπος γέννησε, με τη σειρά της, τις κλαδικές τεχνολογίες και καθόρισε την κλαδική οργάνωση της βιομηχανίας.

Τον 20ο αιώνα, κατά την υλοποίηση διαστημικών και πυρηνικών έργων, έγινε εμφανής η ανάγκη επέκτασης αυτών των βιομηχανικών πλαισίων για τη δημιουργία σύνθετων αντικειμένων όπως ένα αεροσκάφος, ένα υποβρύχιο, ένα διαστημικό σκάφος και ένας πυρηνικός σταθμός. Δημιουργήθηκαν ήδη με την ενσωμάτωση, αλλά μέχρι στιγμής έτοιμων τεχνικών λύσεων από διαφορετικούς κλάδους.

Ταυτόχρονα, στα τέλη του 19ου αιώνα, εμφανίστηκαν διασυνοριακές επιστήμες – βιοχημεία, γεωχημεία, βιοφυσική κ.λπ. Στη συνέχεια υπήρχαν τομείς γνώσης που συνέδεαν τις επιστήμες της φύσης με τις επιστήμες του ανθρώπου: κυβερνητική, βιονική, αργότερα – γενετική μηχανική κ.λπ. Δηλαδή εσωτερικά πρότυπα Η ανάπτυξη της επιστήμης οδήγησε στην αντίστροφη διαδικασία – όχι πλέον διαχωρισμός, αλλά νέα συγχώνευση επιστημών.

– Αυτή η διαδικασία της αντίστροφης συγχώνευσης υποδείχθηκε πολύ πρόσφατα, αποδεικνύεται;

Ναι και ΟΧΙ. Από τη μια πλευρά, ολόκληρη η πορεία της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας οδήγησε σε αυτό. Από την άλλη, ακόμη και πριν από μια δεκαετία δεν κατανοούσαμε τους μηχανισμούς λειτουργίας του κόσμου γύρω μας τόσο βαθιά όσο τους καταλαβαίνουμε σήμερα. Κατά κάποιο τρόπο, φτάσαμε στο λογικό όριο, αναλύοντας μια ενιαία φύση σε μέρη – κλάδους – και δημιουργώντας σε αυτή τη βάση μια εξαιρετικά εξειδικευμένη επιστήμη, εκπαίδευση και τομεακά οικονομικά. Στη μικροηλεκτρονική, υπάρχει η έννοια του «όριο σμίκρυνσης». Εδώ μπορείτε να κάνετε έναν παραλληλισμό με τις διαδικασίες για τις οποίες μίλησα παραπάνω.

Μεταφορικά μιλώντας, σήμερα η ανθρωπότητα έχει ένα κουτί με ανάμεικτα παζλ στα χέρια της, από το οποίο πρέπει να συνθέσουμε μια νέα εικόνα ενός ενιαίου κόσμου και ένα θεμελιωδώς νέο τεχνολογικό πρόσωπο του πολιτισμού.

Σημειώνω όμως ταυτόχρονα ότι δεν έχουμε δείγμα σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να σχηματιστεί μια τέτοια εικόνα. Επομένως, κινούμαστε σε αυτό το μονοπάτι, μερικές φορές με την αφή, αλλά ένα σημαντικό μέρος του παζλ έχει ήδη διπλωθεί, τα κύρια περιγράμματα αναδύονται.

Σήμερα, στην επιστημονική έρευνα και τεχνολογία, περνάμε από την ανάλυση διαφόρων φαινομένων, αντικειμένων, υλικών στη σύνθεσή τους. Είναι μια σύνθετη και αλληλένδετη διαδικασία. Η ανάλυση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά στο νέο στάδιο της διεπιστημονικής επιστήμης, η σύνθεση γίνεται το κύριο πράγμα.

Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης συρροής επιστημών. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την αλληλοδιείσδυση επιμέρους επιστημών στις φυσικές επιστήμες ή στα «μπλοκ» των ανθρωπιστικών επιστημών. Αυτοί οι δύο συστοιχίες υπό όρους, που αποσπάστηκαν από την άλλοτε ενοποιημένη φυσική φιλοσοφία, πλησιάζουν ξανά, οι φυσικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες συγχωνεύονται.

– Τι παραδείγματα μπορείτε να δώσετε;

Ένα από τα πιο σύνθετα αντικείμενα της επιστημονικής γνώσης είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Πώς μελετήθηκε παραδοσιακά η δραστηριότητα, η συνείδηση, η λήψη αποφάσεων; Σε απλοποιημένη μορφή, το σχήμα έχει ως εξής.

Έγιναν ορισμένες ερωτήσεις στο υποκείμενο και μελετήθηκαν οι αντιδράσεις του. Η πρώτη αντίδραση είναι λεκτική, η απάντηση σε μια ερώτηση. Αυτό είναι το αντικείμενο της γλωσσολογίας – των ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίες, μέσω γλωσσικών λειτουργιών, μελετούν, μεταξύ άλλων, τη συνείδηση, τον εγκέφαλο.

Η κοινωνιολογία μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά στην κοινωνία, τις σχέσεις της με άλλους ανθρώπους, ομάδες ανθρώπων. Έτσι, το σύνολο των τριών ανθρωπιστικών επιστημών – γλωσσολογία, ψυχολογία και κοινωνιολογία – έγινε η βάση για την ανάπτυξη της γνωστικής έρευνας, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν καθαρά ανθρωπιστική.

Σήμερα όμως έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις ίδιες διεργασίες χρησιμοποιώντας μεθόδους φυσικής επιστήμης (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός, εγκεφαλογραφία). Τοποθετούμε το ίδιο θέμα μέσα σε εκπομπή ποζιτρονίων ή πυρηνικό μαγνητικό τομογράφο και του λέμε κάποιες πληροφορίες. Ταυτόχρονα, βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή ορισμένα σημεία του εγκεφάλου που ενθουσιάζονται σε μια δεδομένη κατάσταση, δηλαδή πρόκειται ήδη για μια καθαρά φυσική επιστημονική μελέτη.

Έτσι, η γνωστική έρευνα, στο βαθμό που ήταν έρευνα ανθρωπιστικών επιστημών, γίνεται πλέον φυσική επιστήμη. Η ίδια σύγκλιση γνώσης ανθρωπιστικής και φυσικής επιστήμης φαίνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα της γενετικής.

– Τι προηγήθηκε μιας τέτοιας μετάβασης;

Όπως έχω ήδη πει, όλα αυτά είναι μια αντανάκλαση των ίδιων των διαδικασιών της σύνθεσης, της συγχώνευσης των επιστημών. Αλλά είναι αδύνατο να συνοψίσουμε και τους εκατοντάδες κλάδους ταυτόχρονα. Επομένως, σήμερα μια νέα παγκόσμια τάση επιστημονικής ανάπτυξης είναι η σύγκλιση των νανο-, βιο-, πληροφοριών και γνωστικών επιστημών και τεχνολογιών – NBIC convergence.

Η νανοτεχνολογία είναι μια μέθοδος κατευθυνόμενου σχεδιασμού υλικών κάθε είδους, κυρίως ανόργανων, σε ατομικό επίπεδο.

Η βιολογία και οι βιοτεχνολογίες εισάγουν οργανικά συστατικά εδώ και ο συνδυασμός νανο- με βιο- καθιστά δυνατή την απόκτηση ενός τεχνητού βιολογικού ή υβριδικού υλικού – για παράδειγμα, ενός ημιαγωγού με έναν ανιχνευτή κατασκευασμένο από ένα φωτοευαίσθητο υλικό όπως η πρωτεΐνη φωτοροδοψίνη.

Οι τεχνολογίες πληροφοριών κάνουν αυτό το σύστημα έξυπνο – δηλαδή όχι απλώς ένας αισθητήρας που μετρά κάτι, αλλά επεξεργάζεται επίσης το σήμα, δίνει μια “απάντηση” σε αυτό. Και οι γνωστικές τεχνολογίες που βασίζονται στη μελέτη της συνείδησης μας δίνουν έναν αλγόριθμο για να «ζωντανέψουμε» αυτά τα συστήματα.

Για πολύ καιρό, αναπτύσσοντας την επιστήμη και την τεχνολογία, η ανθρωπότητα αντέγραφε ζωντανά συστήματα, τις αρχές, τους μηχανισμούς τους με τη μορφή απλών συστημάτων μοντέλων.

Σήμερα, μέσω της σύγκλισης των επιστημών και των τεχνολογιών, δεν μπορούμε απλώς να μοντελοποιούμε, αλλά να σχεδιάζουμε, να δημιουργούμε συστήματα που μοιάζουν με τη φύση. Βασίζονται στον συνδυασμό των σύγχρονων τεχνολογιών, κυρίως της μικροηλεκτρονικής, με σχέδια που δημιουργούνται από τη ζωντανή φύση.

Τέτοιες τεχνολογίες, συσκευές θα έχουν μηχανισμούς παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας διαφορετικούς από τους σύγχρονους, πολύ πιο οικονομικούς, που λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της άγριας ζωής, μέσω υβριδικών υλικών και συστημάτων που βασίζονται σε αυτά – αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα της σύγκλισης NBIC.

Δηλαδή, υπάρχουν τεκτονικές αλλαγές στην ανάπτυξη της επιστήμης, έχει φτάσει σε ένα θεμελιωδώς διαφορετικό, διεπιστημονικό επίπεδο. Και αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση είναι το κλειδί όχι καν για την ευημερία, αλλά για την επιβίωση των χωρών στον 21ο αιώνα.

Για ένα τέτοιο νέο σύστημα οργάνωσης της επιστήμης χρειάζεται επίσης ένα νέο, διεπιστημονικό, εκπαιδευτικό σύστημα. Η επείγουσα ανάγκη εκπαίδευσης ειδικών ενός εντελώς νέου τύπου αναγνωρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα νανοτεχνολογίας στη Ρωσία, καθώς και σε όλο τον κόσμο. Από αυτό, μάλιστα, αναπτύχθηκε αργότερα η ιδέα της σύγκλισης των νανο-, βιο-, πληροφοριών και γνωστικών τεχνολογιών και αργότερα προστέθηκαν σε αυτές κοινωνικο-ανθρωπιστικές. Νομίζω ότι κάποιες άλλες επιστήμες θα ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα επιστημών.

– Υπάρχουν ήδη τέτοιοι συγκλίνοντες ειδικοί;

Η πρώτη πρόοδος ξεκίνησε ήδη πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, όταν στο Lomonosov State University της Μόσχας, με την υποστήριξη του πρύτανη Viktor Antonovich Sadovnichy, καταφέραμε να οργανώσουμε το πρώτο διεπιστημονικό τμήμα νανοτεχνολογίας.

Το φυσικό και μαθηματικό μπλοκ επιλέχθηκε ως βάση, αλλά αρχίσαμε να προσθέτουμε άλλους φυσικούς κλάδους σε αυτό, χωρίς τους οποίους η διεπιστημονική εκπαίδευση είναι αδύνατη. Αυτό είναι πρωτίστως χημεία, γιατί εργαζόμαστε με ουσίες. Απαραίτητα – βιολογία, πληροφορίες, γνωστικές επιστήμες. Και αυτό ήταν ένα είδος ώθησης – παρόμοια τμήματα άρχισαν να ανοίγουν σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

Στη συνέχεια, το 2008, με βάση το Ινστιτούτο Kurchatov στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (MIPT), οργανώσαμε την πρώτη στον κόσμο σχολή συγκλίνουσας επιστήμης και τεχνολογιών NBIC, όπου εκπαιδεύουμε περίπου 60 άτομα κάθε χρόνο. Αυτοί είναι βασικοί φυσικοί, οι οποίοι στη συνέχεια λαμβάνουν γνώση στη βιολογία, τη χημεία, την επιστήμη των υπολογιστών, τις γνωστικές επιστήμες και τη φιλοσοφία. Αποδεικνύεται ευρέως μορφωμένοι φυσικοί με στοιχεία «λυρισμού».

Τώρα έχουμε, μπορώ να πω υπεύθυνα, μια ισχυρή εκπαιδευτική βάση. Πρόκειται για 27 βασικά τμήματα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, στο MEPhI, στο MSTU. Ν.Ε. Bauman, MIREA, καθώς και η σχολή συγκλίνουσας τεχνολογίας NBIC στο MIPT. Περίπου 500 φοιτητές και περίπου 300 μεταπτυχιακοί φοιτητές διεξάγουν έρευνα στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Kurchatov.

Ωστόσο, είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί μια τέτοια διεπιστημονική κατάρτιση σε ένα πανεπιστήμιο χωρίς να συνεργαστεί με σχολεία. Το 2010, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας της Κυβέρνησης της Μόσχας, ξεκινήσαμε ένα έργο συνεχούς διεπιστημονικής εκπαίδευσης. Το ξεκινήσαμε με βάση το Σχολείο της Μόσχας Νο. 2030 και σήμερα 37 σχολεία της Μόσχας συμμετέχουν ήδη σε αυτό το έργο.

– Και γιατί “συνεχής?»

Ακόμη και στην αρχή, όταν οργανώθηκε το τμήμα νανοτεχνολογιών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, έγινε σαφές ότι εάν περάσουν 2-3 χρόνια μεταξύ της μελέτης του ίδιου κλάδου στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, τότε πρέπει να μελετηθεί πρακτικά εκ νέου.

Ως εκ τούτου, συντάξαμε το πρόγραμμα σπουδών με τέτοιο τρόπο ώστε να «εκτείνουμε» μια συνεχή αλυσίδα του μπλοκ των φυσικών επιστημών ήδη από τις δημοτικές τάξεις, για να σχηματίσουμε ένα όραμα για τη φύση στο σύνολό της.

Έτσι το αντιλαμβάνεται το παιδί πριν ακόμη μάθει όλες τις επιμέρους επιστήμες. Και το καθήκον της διεπιστημονικής εκπαίδευσης δεν είναι να καταστρέψει αυτή την εικόνα του αναπόσπαστου κόσμου της φύσης όταν αρχίζει η εξειδίκευση σε θέματα. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι οι επιστήμες -φυσική, χημεία, μαθηματικά- είναι μόνο μια μέθοδος γνωσιακής τους γνώσης.

– Είναι επιτυχημένο αυτό το έργο;

Αρκετά. Ήδη έχουν συμμετάσχει και συμμετέχουν στην υλοποίησή του περίπου 25 χιλιάδες μαθητές. Περίπου 300 δάσκαλοι της Μόσχας συμμετέχουν στο έργο. Είναι επίσης σημαντικό τα σχολικά μας κέντρα να είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό.

Το έργο αρχίζει να επεκτείνεται πέρα ​​από τη Μόσχα. Οι διεπιστημονικές μέθοδοι του προγράμματος Kurchatov χρησιμοποιούνται στο Sirius Center for Gifted Children στο Σότσι και σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε παρόμοια κέντρα στις περιοχές της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας, του Λένινγκραντ και της Μόσχας.

– Μπορείτε να δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της αλληλεπίδρασης των φυσικών και μαθηματικών επιστημών με τις ανθρωπιστικές επιστήμες;

Το 2015, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Κριμαίας. Πραγματοποιήσαμε μια ολόκληρη σειρά από ενδιαφέρουσες εργασίες: μελετήσαμε μεσαιωνικούς εγκόλπιους σταυρούς, εξαφανισμένα κείμενα αρχαίων χειρογράφων, μελετήσαμε το περιεχόμενο σφαιροκωνικών αγγείων, χρωστικές από αρχαίες βραχογραφίες κ.λπ.

Στη συνέχεια αρχίσαμε να αλληλεπιδρούμε με το Μουσείο Πούσκιν im. ΟΠΩΣ ΚΑΙ. Πούσκιν, έκανε μια σειρά από μελέτες με αντικείμενα από τη συλλογή τους. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας και της εργασίας με τη Marina Devovna Loshak (Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν – Izvestia) αποφασίσαμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αιγυπτιακές μούμιες από τη συλλογή του μουσείου.

Τώρα λοιπόν σχεδιάζουμε μια ενδιαφέρουσα εργασία για τη μελέτη αυτών των μνημείων του απώτερου παρελθόντος. Εδώ μπορεί να εμπλακεί μια ολόκληρη σειρά μελετών – από την υπολογιστική τομογραφία μέχρι την κατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου, το οποίο σας επιτρέπει να “ανοίξετε” κυριολεκτικά μια στριμωγμένη μούμια και να δείτε τι υπάρχει μέσα.

Οι ανθρωπολόγοι και οι γιατροί θα πρέπει ήδη να συμμετέχουν εδώ. Οι χημικές μελέτες της σύνθεσης ταρίχευσης και η γονιδιωματική ανάλυση είναι επίσης σημαντικές. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε ποιες ήταν οι ασθένειες εκείνη την εποχή, πώς εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Για τα μουσεία, τέτοια έργα είναι πολύ ενδιαφέροντα, επειδή χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο, μπορείτε να τοποθετήσετε μια ειδική οθόνη δίπλα στο έκθεμα, με τη βοήθεια της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να δουν λεπτομερώς το περιεχόμενό του. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία υλικού και τρισδιάστατων αντιγράφων πλήρους μήκους της μούμιας.

Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε διάφορες βιομηχανίες είναι πλέον πολύ διαδεδομένη. Είναι δυνατή η χρήση τους σε τεχνολογίες που μοιάζουν με τη φύση;

Η εμφάνιση αυτού του είδους εκτύπωσης είναι, στον τύπο της, τεχνολογία που μοιάζει με τη φύση. Σήμερα κόψαμε ένα δέντρο για να φτιάξουμε ένα κούτσουρο αργότερα. Ή μυρίζουμε μια ράβδο από το εξαγόμενο μέταλλο και μετά φτιάχνουμε το επιθυμητό μέρος. Με αυτόν τον τρόπο παραγωγής, σημαντικό μέρος των υλικών και της ενέργειας πηγαίνει στη δημιουργία απορριμμάτων και περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες πρόσθετων σήμερα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: η κατασκευή ενός μοντέλου γίνεται με την προσθήκη υλικού, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες, όπου η δημιουργία ενός εξαρτήματος γίνεται με την αφαίρεση «επιπλέον» υλικού.

Ένα παράδειγμα από το πρόσφατο παρελθόν, όταν χρειάστηκε να ταυτοποιηθούν τα λείψανα της βασιλικής οικογένειας. Πραγματοποιήθηκε τομογραφία των κρανίων, κατασκευάστηκε το μοντέλο υπολογιστή τους, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε πλαστικό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την τεχνική της επικάλυψης υπολογιστή, οι επιστήμονες συνέκριναν κάθε κρανίο με φωτογραφίες μελών της βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για προσθετικές, στερεολιθογραφικές τεχνολογίες· κάθε μοντέλο μπορεί να αναπτυχθεί σε τρισδιάστατη εγκατάσταση μέσα σε λίγες ώρες.

Δηλαδή, η στερεολιθογραφία είναι μια τεχνολογία για την προσθετική παραγωγή μοντέλων, με την οποία μπορείτε να μελετήσετε λεπτομερώς ανθρωπολογικά αντικείμενα, να τα χρησιμοποιήσετε για εργασίες αποκατάστασης και στην ιατρική. Στην ανθρωπολογία, χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση των οστικών τμημάτων σκελετών και θραυσμάτων των υπολειμμάτων.

Με τη βοήθεια τεχνολογιών πρόσθετων, είναι δυνατή η δημιουργία μοντέλων χειρουργημένων ανθρώπινων οργάνων με βάση την τομογραφία ενός πάσχοντος οργάνου και η κατασκευή τους με τη χρήση στερεολιθογραφίας. Ο χειρουργός αναπτύσσει την τεχνολογία της επέμβασης στο κατασκευασμένο μοντέλο.

Το 2009, για μια σειρά εργασιών για την ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών λέιζερ για την ιατρική, το Κρατικό Βραβείο στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας απονεμήθηκε στον: φυσικό – ακαδημαϊκό V.Ya. Panchenko, νευροχειρουργός – Ακαδημαϊκός Α.Α. Potapov, χειρουργός-ογκολόγος – Ακαδημαϊκός V.I. Τσισόφ. Και εδώ, επίσης, οι πρόσθετες τεχνολογίες. Δημιουργήθηκε μια συσκευή που επιτρέπει σε έναν ασθενή με κρανιοεγκεφαλική κάκωση -μετά από αξονική τομογραφία- να δημιουργήσει ένα πλήρες αντίγραφο του κρανίου και να δημιουργήσει το απαραίτητο εμφύτευμα από πλαστικό, το ψηφιακό μοντέλο του οποίου μπορεί να κατευθυνθεί σε οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο.

Οι πρόσθετες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται παντού αυτές τις μέρες: οι ερευνητικοί οργανισμοί τις χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μοναδικά υλικά και υφάσματα, οι βιομηχανικοί γίγαντες χρησιμοποιούν τρισδιάστατους εκτυπωτές για να επιταχύνουν τη δημιουργία πρωτοτύπων νέων προϊόντων.

Προσεγγίζουμε επαναληπτικά την κατανόηση της ακεραιότητας του περιβάλλοντος κόσμου, τους μηχανισμούς και τους νόμους της λειτουργίας του.

ΠΗΓΗ

……………………………………….

……………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Υφυπουργός Θ. Λιβάνιος: «Θα τσιπάρουμε πρώτα τα ζώα και μετά τους ανθρώπους» !!! (βίντεο)

Εμφύτευμα microchip RFID «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων» και η πατέντα της Microsoft (Bill Gates) με αριθμό WO/2020/060606 (video)

Νανοτεχνολογία στην Ιατρική… και μικροτσίπ… (βίντεο)

H Μυτιλήνη ως εκκολαπτήριο “μετανθρωπισμού” …

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΔΕΧΘΗΚΑΤΕ… ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ GPS ( ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ) !! (βίντεο)

Δηλητήρια και βιολογικοί πόλεμοι στην αρχαιότητα…

……………………………………………………………………………………………………