ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ. Το Domino στην Ε.Ε. συνεχίζεται !! Στη Σλοβακία σβήνει ο μοναδικός παραγωγός αλουμινίου !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: barikada.sk 

Οι αντιρωσικές κυρώσεις σβήνουν τον μοναδικό παραγωγό αλουμινίου στη Σλοβακία

Στο χυτήριο αλουμινίου Slovalco στο Žiar nad Hronom, ολοκληρώνεται η διαδικασία διακοπής λειτουργίας κλιβάνων που σχετίζονται με τη διακοπή της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μίλαν Βέσελι, όπως μεταδίδει η EAdaily

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 220 φούρνοι θα σταματήσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Το μέλλον της σλοβακικής παραγωγής και της παραγωγής αλουμινίου είναι αβέβαιο. Ωστόσο, με την ανάθεση σύμβασης ηλεκτρικής ενέργειας για το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι μέτοχοι έθεσαν τις βάσεις για μια πιθανή επανεκκίνηση στο μέλλον… Η επανεκκίνηση των κλιβάνων θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα απαιτήσει επένδυση σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ  . είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ακόμη από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τροπολογία στον νόμο για την αύξηση των αποζημιώσεων για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, ο Vesely είπε ότι στο Žiar nad Hronom, όπου η παραγωγή αλουμινίου έχει παράδοση πάνω από 70 χρόνια, το τεχνολογικό κέντρο επεξεργασίας σκραπ θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και μετά τη διακοπή της κύριας παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Slovalco σχεδιάζει να παράγει περίπου 75.000 τόνους προϊόντων εδώ ετησίως και μόνο περίπου 130 εργαζόμενοι απαιτούνται για τη λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων στη Σλοβακία, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργειακών πόρων, που προμηθεύονται κυρίως από τη Ρωσική Ομοσπονδία, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η Slovalco είναι ο μόνος παραγωγός αλουμινίου στη Σλοβακία. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου στα μέσα Αυγούστου. Αναφέρθηκε ότι με τις τρέχουσες τιμές της ενέργειας, καθώς και την ανεπαρκή αποζημίωση από το κράτος, η συνέχιση της παραγωγής το 2023 δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμη.

…………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ … ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ

………………………………………………………………………………………