Ιράν. Η “επανάσταση των γυναικών” τραντάζει τη χώρα !! Οργισμένες διαδηλώσεις με 11 νεκρούς μέχρι στιγμής !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο βόρειο Ιράν καθώς οι γυναίκες καίνε τις μισητές μαντίλες τους με χιτζάμπ, Spet.  20, 2022

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν εξαπλώνονται, βάζοντας την κυβέρνηση σε δίλημμα

iranintl-com

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίστηκαν με αγριότητα την Τετάρτη, καθώς η αναταραχή εξαπλώθηκε σε περισσότερες πόλεις και τοποθεσίες εντός των πόλεων, περιπλέκοντας το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο αριθμός των νεκρών άρχισε να αυξάνεται με περίπου δέκα επιβεβαιωμένες απώλειες αμάχων, αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη σε εθνικό επίπεδο, όπως συνέβη στις αιματηρές διαδηλώσεις του Νοεμβρίου 2019.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αρχές πιάστηκαν απροσδόκητα και ετοιμάζουν μια σκληρή καταστολή. Όμως, με τη γεωγραφική εξάπλωση των διαδηλώσεων και την αποφασιστικότητα μιας νέας γενιάς διαδηλωτών, η χρήση στρατιωτικής βίας μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή σε ανθρώπινες ζωές.

Σε μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα Τεχεράνη, οι διαδηλώσεις δεν γίνονται πλέον μόνο στις κεντρικές περιοχές, αλλά έχουν ξεφυτρώσει σε πολλές συνοικίες και προάστια. Αυτό θα έκανε αναπόφευκτα μια στρατιωτική απάντηση πιο δύσκολη, αλλά το καθεστώς έχει επίσης τις τοπικές του δυνάμεις με τη μορφή παραστρατιωτικού Basij, που διοικείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC).

Μερικοί από αυτούς τους ντόπιους «κρούτες» όπως τους βλέπει ο κόσμος, έχουν ήδη προσπαθήσει να παρέμβουν στις διαδηλώσεις ανακατεύοντας με τα πλήθη και στη συνέχεια αρπάζοντας ένα βασικό πρόσωπο μεταξύ των διαδηλωτών και σπρώχνοντάς τον προς την αστυνομία ή τις δυνάμεις κατά των ταραχών. ο οποίος στη συνέχεια συλλαμβάνει το άτομο.

Μια ιρανική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσίευσε φωτογραφίες 11 διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης, 21 Σεπτεμβρίου 2022

Μια ιρανική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσίευσε φωτογραφίες 11 διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης, 21 Σεπτεμβρίου 2022

Υπάρχουν πολλά βίντεο που δείχνουν άτομα να επιτίθενται σε αυτά τα στοιχεία μόλις εντοπιστούν και να τα χτυπούν. Οι διαδηλωτές είναι επίσης πολύ πιο θρασύς από ό,τι σε προηγούμενους γύρους αναταραχών, προχωρώντας προς τις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες και ξύλα και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζοντάς τις να υποχωρήσουν.

Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση όπου μόνο οι άμεσοι πυροβολισμοί μπορούν να σταματήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι φαίνονται να είναι καθρέφτης της κοινωνίας, με τις γυναίκες να έχουν μεγάλη παρουσία και ακόμη και τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν και να βοηθούν τους νεότερους διαδηλωτές πρώτης γραμμής.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιούσε στρατιωτικά όπλα εναντίον των διαδηλωτών. Τον Νοέμβριο του 2019, τουλάχιστον 1.500 άοπλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Το αν αυτή τη φορά θα ήταν διατεθειμένη να χύσει τόσο πολύ αίμα, δεν είναι ακόμη σαφές.

Η λαϊκή οργή και η απογοήτευση έχουν αυξηθεί από το 2019 λόγω περισσότερων κοινωνικών περιορισμών και πρωτοφανών οικονομικών δυσκολιών που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δολοφονία μιας 22χρονης υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα ήταν το μόνο που χρειάστηκε για να βράσουν τα παγωμένα αντικαθεστωτικά αισθήματα και να οδηγήσουν σε μια ίσως από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αντιπολίτευσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το κληρικό καθεστώς.

Μιλώντας για κληρικούς, οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν ότι δεν φαίνονται πουθενά, μένουν στο σπίτι για να αποφύγουν τους οργισμένους διαδηλωτές. Οι επιθέσεις και οι δημόσιες προσβολές κατά των κληρικών στους δρόμους είχαν ήδη αυξηθεί ακόμη και πριν από τις διαδηλώσεις.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το καθεστώς έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία επειδή ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και δεν θέλουν ένα φιάσκο δημοσίων σχέσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Φέρει ήδη τις αποσκευές ενός παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ήταν μέλος μιας επιτροπής θανάτου το 1988 που διέταξε τη δολοφονία έως και 5.000 πολιτικών κρατουμένων που εκτίουν την ποινή τους.

Είναι επίσης προβλέψιμο ότι εάν η Ισλαμική Δημοκρατία καταφύγει σε στρατιωτικά όπλα και σκοτώσει εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους, μπορεί να βλάψει τις πιθανότητες για μια πυρηνική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή τουλάχιστον να δυσκολέψει την Τεχεράνη να προσπαθήσει να πάρει περισσότερες παραχωρήσεις. Η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια τέτοια περίπτωση.

………………….

…………………………………………………………………………………