Η Αλγερία τελείωσε από φθηνό φυσικό αέριο για την Ευρώπη: οι τιμές για την Ισπανία θα αυξηθούν κατά 2-3 φορές

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: απ.δ.

Η αλγερινή κρατική Sonatrach και η ισπανική Naturgy Energy Group επαναδιαπραγματεύονται επί του παρόντος μια μακροπρόθεσμη συμφωνία πριν από ένα χρόνο για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Αλγερία στην Ισπανία. Αυτό αναφέρθηκε από την πύλη ειδήσεων Al-Masar στις 21 Σεπτεμβρίου.

Δεδομένης της κατάστασης της αγοράς, όλα τα μέρη θεωρούν δεδομένο ότι οι προμήθειες θα αυξηθούν σε τιμές σύμφωνα με τις εξελίξεις των παγκόσμιων τιμών. «Πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών λένε ότι η Αλγερία τροποποιεί τη συμφωνία και, εάν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει το τρέχον κόστος των προμηθειών», αναφέρουν πηγές ισπανικών μέσων ενημέρωσης.

Η Αλγερία προσπαθεί να πουλήσει φυσικό αέριο συνδεδεμένο με την τιμή του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμβου TTF, και όχι με την τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων, όπως πριν. Τέτοιοι τύποι αγοράς έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις, για παράδειγμα, από την Gazprom και τη Norwegian Equinor.

Όπως αναφέρει η EADaily , η Αλγερία ήταν μια από τις λίγες χώρες που συνέχισαν να προμηθεύουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με μια φόρμουλα που συνδέεται με το αργό Brent. Ως αποτέλεσμα, το κόστος του αφρικανικού φυσικού αερίου για την Ιταλία και την Ισπανία θα μπορούσε να είναι 500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ οι τιμές των μετοχών ξεπέρασαν τα 2.000 δολάρια εδώ και πολλούς μήνες.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία ή το Μαρόκο. Η επίτευξη της τρέχουσας τιμής δεν είναι εύκολη γιατί οι τιμές της αγοράς αλλάζουν κάθε μέρα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι σήμερα το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο ακριβό από ό,τι πριν από τρία χρόνια» , δήλωσε στη La Vanguardia ο Francisco Reines ,  επικεφαλής του Spanish Naturgy .

Ντμίτρι Σεμούσιν

………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΑ …

«Άκου Εμανουέλ»:

Ο πρόεδρος της Αλγερίας δέχεται τον Μακρόν μιλώντας στα αραβικά !! Το πρόβλημα της αποικιακής κληρονομιάς παραμένει άλυτο !!

Monsieur Macron … είναι λογικό να σε αντιμετωπίσουν εχθρικά στην Αλγερία !! πλήθος του φώναξε βρισιές στην πόλη Οράν !!

Ο Μακρόν ξεχνάει τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου της Γαλλίας κατά Αλγερινών και πάει χωρίς ντροπή στην Αλγερία

BRICS. Ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmajid Tebboun ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να ενταχθεί !!

Αγωγός Trans-Sahara. Μπορεί το Αφρικανικό αέριο να αντικαταστήσει το Ρωσσικό στην Ευρώπη;

………………………………………………………………………………………….