Ρωσσία προς Ερντογάν: Αν θέλεις να ενταχθείς στο SCO, φύγε από το ΝΑΤΟ.

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Sputniknews.gr

Ρωσία-Τουρκία: Αν θέλεις να ενταχθείς στο SCO, φύγε από το ΝΑΤΟ

Για χάρη της ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αρνηθεί να συμμετάσχει σε τέτοια στρατιωτικά μπλοκ όπως η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ). Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις Υποθέσεις SCO, Γενικός Πρέσβης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Bakhtiyor Khakimov, αναφέρει το RIA Novosti στις 20 Σεπτεμβρίου.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η SCO θα εξετάσει την τουρκική αίτηση μόλις φτάσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία από την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι η ένταξη στην SCO θα είναι ένας από τους στόχους της Τουρκίας (– Πρόσφατα, ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης την επιθυμία του να ενταχθεί στην SCO. Πιστεύετε ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να «καθίσει σε δύο καρέκλες»;

– Ίσως, έτσι μπορεί να θεωρηθεί η άφιξη του Ερντογάν ως προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη και η δήλωσή του για την επιθυμία να ξεκινήσει η ένταξη της Τουρκίας στο SCO. Ο χρόνος θα δείξει σε ποιο βαθμό αυτές οι προθέσεις θα πραγματοποιηθούν και εάν η αποδοχή ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ στη δομή του ανταποκρίνεται στον Χάρτη και τις παραδόσεις του SCO. Είναι πιθανό ότι αυτό είναι μόνο μέρος της προεκλογικής ρητορικής του Ερντογάν. Η επιθυμία του να χρησιμοποιήσει για τα δικά του εγωιστικά συμφέροντα τις αντιθέσεις που έχουν προκύψει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τον πολιτικό σε κατάρρευση. Άλλο είναι να αναπτύσσεις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με Ανατολή και Δύση και άλλο πράγμα να βρίσκεσαι στις αντίθετες πλευρές των οδοφραγμάτων στις περιφερειακές ένοπλες συγκρούσεις. )

ΠΗΓΗ

……………………………………………….
Ο Ερντογάν αρνήθηκε να υποβάλει αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής της SCO

Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να υποβάλει έκθεση στην ΕΕ για συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής της SCO

Η Άγκυρα δεν σκοπεύει να υποβάλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν .
Νωρίτερα, αποκάλεσε τον στόχο της Τουρκίας για ένταξη στην SCO.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κρατήσει πίσω για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να την πλησιάσουμε και μετά θα ρωτήσει: «Γιατί συναντήθηκε με αυτή τη χώρα, γιατί συναντήθηκε με μια άλλη;», είπε ο πολιτικός στο συνέντευξη στο PBS, που επικαλείται η εφημερίδα Yeni Şafak.

Ο Τούρκος ηγέτης σημείωσε ότι συναντά αρχηγούς κρατών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. “Διαπραγματεύομαι με όλες τις χώρες. Γιατί όλοι είμαστε μέρος αυτού του κόσμου”, πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι κατά τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες κανείς δεν του έκανε τέτοιες ερωτήσεις και εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του να διεξάγει διάλογο μαζί τους με τον ίδιο τρόπο όπως με τα μέλη της SCO.
Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 15-16 Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, υπογράφηκαν 44 έγγραφα. Συγκεκριμένα, το Ιράν έχει υπογράψει μνημόνιο δέσμευσης στην SCO, ανοίγοντας το δρόμο για τη χώρα αυτή να γίνει μέλος του οργανισμού. Εγκρίθηκε επίσης ένα έγγραφο σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην οργάνωση της Λευκορωσίας .
.
Το SCO είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001. Συμμετέχουν σε αυτό η Ινδία , το Καζακστάν , η Κίνα , το Κιργιστάν , η Ρωσία , το Τατζικιστάν , το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν . Χώρες παρατηρητές – Αφγανιστάν , Λευκορωσία , Ιράν και Μογγολία , χώρες εταίροι – Αζερμπαϊτζάν , Αρμενία , Καμπότζη , Νεπάλ, Τουρκία και Σρι Λάνκα . Στη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη, υπογράφηκαν μνημόνια για την παραχώρηση του καθεστώτος των εταίρων διαλόγου στην Αίγυπτο και το Κατάρ . Το Μπαχρέιν , οι Μαλδίβες , το Κουβέιτ , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μιανμάρ θα λάβουν επίσης καθεστώς εταίρου διαλόγου .
Σημαία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης - RIA Novosti, 1920, 16/09/2022
…………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………..