Ραγδαίες εξελίξεις στη Σουηδία: Η κεντροαριστερή κυβέρνηση έχασε τις εκλογές

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Η απερχόμενη πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μαγκνταλένα Αντερσον, ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος Ουλφ Κρίστερσον και δεξιά, ο επικεφαλής των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Ακερσον
efsyn.gr Το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώνεται στη σκανδιναβική χώρα, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης βγάζει κυβέρνηση της Δεξιάς και την Ακροδεξιά σε μια από τις χειρότερες πολιτικά στιγμές για τη χώρα.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως αύριο, Πέμπτη.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, λέγοντας με νόημα «έχουμε κάνει καλές επιλογές, ανυπομονώ να ηγηθώ του κόμματος στην αντιπολίτευση». 

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, η δεξιά κερδίζει 49,6 των ψήφων και 176 έδρες και η κεντροαριστερά 48,9% και 173 έδρες.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος (Σουηδοί Δημοκράτες) δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι μια εποικοδομητική δύναμη για να τονίσει «ήρθε η ώρα να βάλουμε την Σουηδία σε προτεραιότητα».

Με όλες σχεδόν τις ψήφους καταμετρημένες ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της δεξιάς και της ακροδεξιάς κερδίζει την πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο. Η Δεξιά κερδίζει το 49,6% των ψήφων με 176 έδρες και η κεντροαριστερά το 48,9% με 173 έδρες. 

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Άντερσον παραμένει πρώτο κόμμα με 30,4%, ενώ η ακροδεξιά διατηρεί την 2η θέση (20,6%) με μικρή διαφορά από το τρίτο κόμμα, που είναι το Κόμμα των Μετριοπαθών (19,1%).

………………………………………………………………………..