Βούτσιτς: Απορρίπτουμε τις κυρώσεις, πολεμάμε στο Κόσοβο !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλεξάντερ Βούτσιτς. Εικονογράφηση: balkanist.ru 

Απορρίπτουμε τις κυρώσεις, πολεμάμε στο Κόσοβο: Ο Βούτσιτς διατηρεί την πορεία της Σερβίας «στο χείλος της αβύσσου»

Η Σερβία εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις και δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Μόσχας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου.

«Ακόμα δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γιατί γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι λύση και δεν θα πάμε ενάντια σε αυτούς που πάντα μας υποστήριζαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρουμ. Αυτή είναι η πολιτική της Σερβίας και είναι αποφασιστική. Πολλοί έχουν κάνει εικασίες για την επιβολή κυρώσεων την ημέρα των εκλογών στις 3 Απριλίου ή μετά τις εκλογές, αλλά αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας. Ο λεγόμενος «αδύναμος» Βούτσιτς και η «αδύναμη» κυβέρνησή του παραμένουν η μόνη ευρωπαϊκή ηγεσία που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας».  είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Επιπλέον, μιλώντας για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της επαρχίας, ο Σέρβος ηγέτης τόνισε ότι, παρά την εξωτερική πίεση, η Σερβία δεν αναγνωρίζει το αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο «ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» και θα να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειες στη δημιουργία της δυνατότητας μιας ειρηνικής και άνετης συνύπαρξης Σέρβων και Αλβανών.

«Η Σερβία ούτε άμεσα ούτε έμμεσα αναγνωρίζει τη μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και δεν θα υποχωρήσει από τον αγώνα για τα συμφέροντά της. Πρέπει να βρεθεί λύση για την κοινή διαμονή τόσο των Σέρβων όσο και των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να ολοκληρώσουμε για να πετύχουμε. Αυτό είναι δύσκολο εγχείρημα, όλα τα άλλα οδηγούν στην ήττα. Έχουμε έναν πολύ στενό διάδρομο για ελιγμούς, όπου οι πιθανότητες για το καλύτερο είναι πολύ πενιχρές και η πιθανότητα να πέσουμε στην άβυσσο είναι τεράστια».  – είπε ο Σέρβος ηγέτης.

Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο προεδρικός όρκος από την πλευρά του εγγυάται ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα παραμείνουν αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας, όπως αναγράφεται στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του σερβικού κράτους ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι εξασφάλισε νέα απόσυρση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο «κουμπαράς» της Σερβικής εξωτερικής πολιτικής αναπληρώθηκε με την όγδοη χώρα έτοιμη να ακυρώσει την προαναγγελθείσα αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας δήλωσαν προηγουμένως ότι θα δημοσιοποιήσουν έναν πλήρη κατάλογο χωρών που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου όταν έρθει η «κατάλληλη στιγμή».

Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Σήμερα, δεν αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο κράτος από 95 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων εκπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία και Κίνα, καθώς και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ.

Kirill Borshchev

ΠΗΓΗ

…………………………………………………………………………………………