Η Ουκρανία απαιτεί από την Ε.Ε. να ασκήσει πίεση στο LNG από τη Ρωσσία !!

News Politics ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: anijefinder.com. 

Ενώ οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ με αγωγούς έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι εξαγωγές ΥΦΑ της Yamal αυξάνονται. Τον Αύγουστο, η Γαλλία εισήγαγε το ένα τρίτο του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Naftogaz Ukrainy απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει όριο τιμής για το ρωσικό LNG, αναφέρει η EADaily

Η Naftogaz Ukrainy χαιρετίζει την υποστήριξη της Ουκρανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες και την έναρξη των συζητήσεων για τον περιορισμό των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ζητούμε τη συμπερίληψη του ρωσικού LNG σε έναν πιθανό μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου καθώς το μερίδιο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώνεται ενώ το LNG αυξάνεται», ανέφερε  η ουκρανική εθνική εταιρεία στο Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, οι περισσότερες χώρες δεν υποστήριξαν τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά πρότειναν τον περιορισμό όλων των εισαγόμενων καυσίμων, καθώς αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε σε άβολη θέση. Την παραμονή της επικεφαλής της ΕΚ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , είπε ότι ήταν αδύνατο να εισαχθεί ανώτατο όριο τιμών για όλο το φυσικό αέριο. Ανέφερε το LNG ως παράδειγμα. Οι προμηθευτές της θα παραδίδουν εκεί που είναι πιο κερδοφόρο, υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, το LNG έχει γίνει η κύρια πηγή που αντισταθμίζει τη μείωση των προμηθειών αγωγών από τη Ρωσία. Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με πέρυσι – έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (εξαιρουμένων των προμηθειών μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου). Και το μερίδιο του ρωσικού LNG παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο – περίπου 19%.

Σύμφωνα με την πύλη πλοήγησης Marinetraffic, πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με τη μορφή LNG παραδόθηκαν στην ΕΕ από τα έργα Yamal LNG και Cryogas Vysotsk τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Και μετά την πλήρη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream λόγω διαρροών πετρελαίου στον στρόβιλο, η εξαγωγή υγροποιημένου αερίου από τη Ρωσία είναι ελαφρώς κατώτερη από τις προμήθειες αγωγών – 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG έφτασε στη Γαλλία τον Αύγουστο – 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το σύνολο της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους. Σε αυτό, ήταν το ένα τρίτο όλων των εισαγωγών LNG και το ένα τρίτο της έγχυσης καυσίμου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Σύμφωνα με το GIE, οι μετοχές της Γαλλίας UGS αυξήθηκαν στο 84,5% έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Προφανώς, μέρος του Yamal LNG προμηθεύεται βάσει σύμβασης με την TotalEnergies, η οποία είναι μέτοχος του έργου Yamal LNG. Και άλλες γαλλικές εταιρείες θα μπορούσαν να αγοράσουν στην αγορά spot.

Τον Αύγουστο, το Yamal LNG παραδόθηκε στην Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στο Zeebrugge, υγροποιημένο αέριο στάλθηκε επίσης από το έργο μεσαίας χωρητικότητας Cryogas Vysotsk. Κρίνοντας από τα δεδομένα των πυλών πλοήγησης, ο βελγικός τερματικός σταθμός δεν χρησιμοποιήθηκε ως τερματικός σταθμός μεταφόρτωσης για προμήθειες στην Ασία, καθώς η πλοήγηση είναι ανοιχτή και τα δεξαμενόπλοια πηγαίνουν απευθείας από το Yamal LNG κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, η προμήθεια ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει στα ίδια επίπεδα. Έως και 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα παραδόθηκαν στα λιμάνια των χωρών της ΕΕ και ένα άλλο δεξαμενόπλοιο (έως 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) θα εκφορτωθεί στον ευρωπαϊκό τερματικό σταθμό στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ένας από τους λόγους για την αύξηση των προμηθειών LNG στην ΕΕ μπορεί να είναι η ανακατεύθυνση του φορτίου Yamal, το οποίο μέχρι τις 25 Αυγούστου έλαβε στο πλαίσιο της σύμβασης Gazprom Marketing and Trading Singapore (GMTS). Ο έμπορος τέθηκε υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης και έπαψε να εκπληρώνει τη σύμβαση για την προμήθεια LNG στην Ινδία, το κύριο εκ των οποίων ήταν το φυσικό αέριο Yamal. Αποδείχθηκε ότι ήταν πιο κερδοφόρο για το GMTS να πληρώσει πρόστιμο 100 $ στο Indian Gail για κάθε χίλια κυβικά μέτρα και να μεταπωλήσει LNG στην αγορά spot στην Ευρώπη, όπου οι τιμές τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 3.000 $.

Όπως ανέφερε η EADaily , λόγω κυρώσεων και αντικυρώσεων, η Gazprom μείωσε τις προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, ο Yamal σταμάτησε – Europe και Nord Stream. Η πτώση της ουκρανικής διαμετακόμισης την ίδια στιγμή σημειώθηκε με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς. Ο «χειριστής GTS της Ουκρανίας» δήλωσε ανωτέρα βία σε ένα από τα δύο συνοριακά σημεία λήψης φυσικού αερίου, το «Sokhravka», το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, αλλά η Gazprom δεν το αναγνώρισε και αρνήθηκε να μεταφέρει τους όγκους διέλευσης σε άλλο σημείο – «Σούτζα». Ως αποτέλεσμα, οι παραδόσεις μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η ρωσική εταιρεία μείωσε τις πληρωμές των συμβολαίων. Την περασμένη εβδομάδα, η Naftogaz Ukrainy ανακοίνωσε ότι είχε καταθέσει αίτηση διαιτησίας κατά της Gazprom.

………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..