ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ. Μόνο λυκόφως και χιόνι: η Ε.Ε. προετοιμάζεται… να πεθάνει στο κρύο για την Ουκρανία

TOP STORIES ΑΡΘΡΑ ΕΥΡΩΠΗ
πηγή foto

Μόνο λυκόφως και χιόνι: η ΕΕ προετοιμάζεται για διακοπή λειτουργίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Το πολιτικό λεξιλόγιο των σημερινών Ευρωπαίων ηγετών στον δημόσιο χώρο, όσο πιο μακριά είναι η ζέστη του καλοκαιριού και όσο πλησιάζει το κρύο, τόσο περισσότερο θυμίζει δικτυακή «μεμασική» στο επίπεδό της.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από έξι μήνες ότι ένας λαμπρός απόφοιτος του καλύτερου λυκείου του Παρισιού και στη συνέχεια -και των καλύτερων πανεπιστημίων και της Εθνικής Σχολής Διοίκησης- μπόρεσε να πει τα εξής κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στον Τύπο: «Η καλύτερη ενέργεια είναι η ένα που δεν καταναλώνουμε». Σε αυτή τη φράση έμεινε να προσθέσουμε – «Τέτοια είναι η απαίτηση της εποχής!», Και ο υπαινιγμός με το σύνθημα που είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ Μπρέζνιεφ («Η οικονομία πρέπει να είναι οικονομική») ήδη το 1981 στο XXVI Κόμμα Το Κογκρέσο και εφευρέθηκε από τον βοηθό του Alexander Bovin , θα ήταν πλήρες.
.
Πριν από λίγο περισσότερο από 40 χρόνια, η Σοβιετική Ένωση διολίσθαινε σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, στην οποία έχει συρθεί τώρα ολόκληρη η Ευρώπη , ηπειρωτική και όχι μόνο.
.
Εξ ου και η ομοιότητα των ιδεών που έρχονται στο μυαλό εκείνων που σήμερα αποκαλούνται «φτερά του προέδρου», και μετά ονομάζονταν «ομιλιογράφοι του Γ.Γ.».
.
Σήμερα, σε όλες τις χώρες που κάποτε ζούσαν με φθηνό φυσικό αέριο και πετρέλαιο που προμηθεύονταν με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, λαμβάνονται τα ίδια μέτρα που, σύμφωνα με την άποψη των Ευρωπαίων πολιτικών και της συλλογικότητας των Βρυξελλών , θα κάνουν την οικονομία της ΕΕ «οικονομική».
Κύριοι ηγέτες (για την ακρίβεια, σύντροφοι ηγέτες – τόσο μέσα από την ατυχία όσο και από τις προσπάθειες να σπάσουν τους μηχανισμούς της αγοράς εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς διανομής που μοιάζει όλο και περισσότερο με τον πολεμικό κομμουνισμό) τελικά συνειδητοποίησαν ότι το φως, η ζέστη, οι πισίνες, τα αθλητικά γήπεδα και τα γυμναστήρια – κλαμπ, Οι αστραφτερές βιτρίνες, το ζεστό νερό και όχι λιγότερο ζεστό φαγητό, καθώς και τα ψυγεία -με λίγα λόγια, σχεδόν τα πάντα- δεν λειτουργούν γιατί πατιέται ένα μικρό κουμπί ή ένα κουμπί.
.
Αυτή η λαμπερή γιορτή της ζωής ήταν πάντα με τους Ευρωπαίους (με ένα μικρό διάλειμμα για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτή η εποχή χάθηκε πολύ γρήγορα από τη μνήμη) γιατί κάπου εκεί έξω, στα βάθη της παγωμένης και χιονισμένης Σιβηρίας, σκληροί άνθρωποι χωρίς φασαρία και ρητορική , χωρίς «γυμναστήρια και smoothies για πρωινό» οδήγησε το μπλε και το μαύρο χρυσό στην ήπειρο.
Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα τους κατά την υπογραφή των συμβάσεων.
.
Αλλά ούτε για τους άντρες, ούτε για τους κομπρεσέρ που αντλούν αέριο, ούτε για τη συντήρηση που απαιτούν μηχανές, μηχανισμοί και συσκευές, όταν εισήχθησαν περιοριστικά μέτρα, φυσικά, κανείς δεν σκέφτηκε καθόλου. Καθώς και το γεγονός ότι η Ευρώπη, στερούμενη σχεδόν όλων των ορυκτών πηγών ενέργειας, θα γίνει το κύριο θύμα των δικών της κυρώσεων. Και ανεμόμυλοι να τη βοηθούν που λένε!
Και σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Ρωσία θα γινόταν νικητής σε αυτή τη μάχη των κυρώσεων . Όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες οικονομικές εκθέσεις στα τραπέζια εκείνων που έπαιρναν και παίρνουν γεωπολιτικές αποφάσεις, υπήρξε μια ελαφρά παρακμή σε αυτά τα υψηλά αξιώματα.
Η Ρωσία, που εξάγει λιγότερα, καθώς η προσφορά περιορίστηκε εν μέρει τεχνητά και η ζήτηση, αντίθετα, μόνο αυξήθηκε, έχει κερδίσει τόσα πολλά που σήμερα μπορεί, σύμφωνα με τα λόγια ενός από τους αναλυτές , «απλώς να κολυμπήσει σε χρήματα», χωρίς να αρνηθεί η ίδια οτιδήποτε. Οποιαδήποτε ιδιοτροπία (αυστηρά μετά την εκπλήρωση όλων των κοινωνικών και άλλων υποχρεώσεων) – και για τα χρήματά σας!
.
Λοιπόν, στην ΕΕ, εν τω μεταξύ, τα πράγματα δεν είναι πολύ ρόδινα με τους κρατικούς υπαλλήλους και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Signor Gentiloni, που είναι υπεύθυνος για την οικονομία, την παραμονή του αποθαρρυμένου είπε ότι το δημόσιο χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ έφτασε τα 97 ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ τους.
.
Δηλαδή, οι κυρώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με εκείνους που σήμερα μιλούν για την πιο αυστηρή λιτότητα (μέχρι τα κυλιόμενα προγραμματισμένα shutdown για να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή), θα έπρεπε να είχαν πνίξει τη Ρωσία, τον λαό της, το κράτος της και το ΑΕΠ της, στην πραγματικότητα εμπλούτισαν το Χώρα.
Μιλάμε για επιπλέον δεκάδες δισεκατομμύρια (μετρήστε τα σε όποιο αποθεματικό νόμισμα θέλετε) που μπήκαν στον προϋπολογισμό.
Το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα με έδρα τη Φινλανδία έδωσε στη Ρωσική Ομοσπονδία στοιχεία εσόδων ύψους 158 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ταμείο τα παρέλαβε από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
.
Σε μια κατάσταση που όσοι ήθελαν να τιμωρήσουν τη Ρωσία μαστίγωσαν τον εαυτό τους, όπως η χήρα εκείνου του υπαξιωματικού, έφεραν και μια άλλη φιγούρα. Είναι για το πώς οι ίδιοι Γάλλοι αξιολογούν αυτό που συμβαίνει. Όχι έξω, αλλά μέσα. Όσον αφορά το πόσο ήταν στο πορτοφόλι και πόσο έγινε.
Όγδοο πακέτο κυρώσεων, πού είσαι;
.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση από το ισχυρό Elabe απάντησε σε αυτό το καυτό ερώτημα: η υποστήριξη για το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξασθενεί (υπάρχουν ήδη μόνο το 40 τοις εκατό – έξι τοις εκατό λιγότερο από τον Μάρτιο, και αυτή η τάση επιταχύνεται) και η επιθυμία να ρωτήσει τις αρχές “Πού είναι τα χρήματα, Ζιν;” (το 27 τοις εκατό τους) αυξάνεται τόσο σταθερά όσο και ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν αρχίσει να ζουν χειρότερα και φτωχότερα.
Και το κερασάκι στην τούρτα: σύμφωνα με δημοσιευμένη έκθεση , σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γάλλων (74 τοις εκατό) πιστεύουν ότι η πολιτική κυρώσεων είναι «αναποτελεσματική» και κάθε δεύτερος Γάλλος πιστεύει ότι ο Μακρόν και οι αποφάσεις του – ως πολιτικός και ως ένας ηγέτης της χώρας – ήταν μπροστά σε μια κρίση που δεν ίσχυε.
.
Αλλά όλα αυτά είναι μερικοί αφηρημένοι αριθμοί και μετοχές.
Απέχουν πολύ από τη συγκεκριμένη ζωή, στην οποία επιχειρήσεις που λειτουργούν ομαλά τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια κλείνουν, οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ετοιμάζονται να στραγγίσουν νερό από δημόσιες πισίνες – δεν θα είναι είναι δυνατό να θερμανθεί σε μια άνετη θερμοκρασία, σε ντους μπορεί (και θα χρησιμοποιηθεί μόνο κρύο νερό.
Οι πόλεις όχι μόνο απομακρύνονται από τον συμβατικό φωτισμό, αλλά σκέφτονται επίσης να μην στολίσουν τους δρόμους με φώτα κατά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.
.
Απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρισμός;», οργισμένος απευθυνόμενος από τον Μακρόν στον επικεφαλής του EDF (Électricité de France), παρατήρησε: «Εσείς, κύριε Πρόεδρε, είπατε ο ίδιος ότι θα αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνική ενέργεια. , έτσι προσλάβαμε ανθρώπους να μην κατασκευάζουν πυρηνικούς σταθμούς και να επισκευάζουν αντιδραστήρες και να κλείνουν σταθμούς και να διαλύουν αντιδραστήρες.
Η εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να φτάσει στο σημείο που δεν αποκλείεται η συγκρότηση ειδικής «αστυνομίας θερμοκρασίας», πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα και ελέγχοντας σε ποιο επίπεδο είναι σταθερός ο θερμοστάτης. Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν διαρροές πληροφοριών (ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και σε μεγάλη συνάντηση με τον Μακρόν). Μέχρι στιγμής, η ιδέα φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, αλλά ποιος ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια.
.
Ένα πράγμα είναι προφανές. Ο χειμώνας στην Ευρώπη έχει κάθε πιθανότητα να γίνει μακρύς και ψυχρός με οποιαδήποτε πρόβλεψη και οποιαδήποτε εξέλιξη. Και αυτό που δεν θα υπάρχει πλέον, δεν θα υπάρχουν αρκετά μέρη και χρόνος για να απαριθμήσουμε: από το σκι (τα λιφτ στα ορεινά θέρετρα είναι πολύ αδηφάγα από άποψη ηλεκτρισμού) μέχρι τα αστραφτερά χριστουγεννιάτικα δέντρα με στολίδια.
.
Πριν από πολλά χρόνια, ένας πολιτισμένος Ευρωπαίος αποκαλούσε τη χώρα μας «Η Ρωσία στο σκοτάδι», σήμερα εμείς ως ευγενικοί άνθρωποι επιστρέφουμε αυτό το χρέος. “Η Ευρώπη στο σκοτάδι” – πώς δεν είναι το όνομα μιας σειράς δημοσιεύσεων σχετικά με την κατάρρευση της άλλοτε ευημερούσας και πλούσιας περιοχής;

………………………………………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ … διαβάστε το… ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ. Το TTF, η τιμή 300$/1000 κ.μ. που αγόραζε η Γερμανία και το πλαφόν της Ούρσουλας !!